REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Anchetă penală pentru UCIDERE DIN CULPĂ: salvatorii care au pierit în tragedia aviatică de la Constanţa vor fi înmormântaţi

Anchetă penală pentru UCIDERE DIN CULPĂ: salvatorii care au pierit în tragedia aviatică de la Constanţa vor fi înmormântaţi

Replica API 18 decembrie 2014 | 04:03 172

Experţi din trei ţări europene vor să ajute statul român la elucidarea misterului

Experţi din trei ţări europene vor să ajute statul român la elucidarea misterului

Trei autorităţi de investigaţie a accidentelor aeronautice din Franţa, Germania şi Marea Britanie au contactat în mod oficial autorităţile române şi s-au oferit să participe în mod oficial la ancheta în cazul tragidiei aviatică de pe lacul Sitghiol din staţiunea Mamaia. Urmaşii celor 4 patru persoane care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului SMURD vor fi despăgubiţi cu câte 50 de mii de euro de persoană, de către firma de asigurări.

Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale celor patru persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în Constanţa, unde un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, au fost duse în localităţile natale ale victimelor, unde au fost depuse la biserici. Sicriul cu trupul neînsufleţit al asistentei medicale Camelia Gabriela Harton a fost depus la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, unde a rămas în noaptea de marţi spre miercuri, vegheat de zeci de persoane - rude, prieteni şi colegi de la SMURD. Miercuri, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost dus la Năvodari, localitatea natală a femeii. Camelia Harton va fi înmormântată joi, la cimitirul central din Năvodari, iar ceremonia religioasă va fi oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Asistenta medicală Gabriela Harton avea 38 de ani şi lucra la SMURD Constanţa din 2008, de la înfiinţarea serviciului.

Ea era văduvă de 11 ani şi era mama unei fetiţe de 13 ani. De curând, asistenta începuse o relaţie cu un comandant de vas Cristian Ciortan. Sicriul cu trupul neînsufleţit al doctoriţei Laura Vizireanu a fost dus la Brăila, fiind purtat pe umeri de colegii de la SMURD Brăila şi depus la Catedrala Naşterea Domnului. Pe la căpătâiul acesteia au trecut rude şi colegi, dar au venit şi oameni care nu au cunoscut-o, impresionaţi de tragedie, iar mama şi băieţelul doctoriţei, dar şi fostul soţ al acesteia au vegheat-o peste noapte. Funeraliile vor avea loc joi. Laura Vizireanu, care lucra la SMURD Constanţa din 2008, de la înfiinţare, avea 39 de ani şi era mama unui băieţel de nouă ani.

Ea fusese căsătorită cu fostul şef al Secţiei 3 Poliţie Constanţa, Mircea Vizitiu, care acum conduce Poliţia Judeţeană Brăila. Sicriul cu trupul neînsufleţit al pilotului Petre Cătuneanu a fost dus marţi noapte la Buzău, fiind depus la capela Bisericii „Sfântul Ştefan” din oraş, unde a fost purtat pe braţe de jandarmi. Petre Cătuneanu va fi înmormântat joi la Cimitirul Eroilor din Buzău. Comandorul Petre Corneliu Cătuneanu avea 47 de ani şi era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de zece ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135. El era din Buzău, unde soţia sa, Laura Cătuneanu, este profesor-educator la Liceul de Nevăzători, cei doi având o fiică studentă.

Copilotul elicopterului SMURD care luni după-amiază s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, a fost dus şi el în localitatea natală - Mioveni. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel”, iar funeraliile vor avea loc joi. Căpitan comandorul Ginel Claudiu Crăcănel avea 42 ani şi era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de şapte ani, având la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe elicopter de tip EC 135. El avea un copil de zece ani. În urmă cu trei săptămâni, primise titlul de cetăţean de onoare al oraşului său natal, Mioveni, la ceremonie rugând asistenţa să ţină un moment de reculegere pentru colegii săi morţi în accidentul aviatic din Sibiu.

Pilotul şi asistenta au murit înecaţi

Anchetatorii au obţinut de la medicii legişti primele date privind felul în care au murit cei patru ocupanţi ai elicopterului SMURD prăbuşit luni în lacul Siutghiol, la Mamaia. Pilotul şi asistenta au murit înecaţi, în timp ce copilotul şi medicul au suferit mai multe traume, cele mai grave fiind la cap. Datele preliminare arată că pilotul Petre Corneliu Cătuneanu şi asistenta Gabriela Harton au murit prin asfixie mecanică, hipotermie şi înec, susţin surse apropiate anchetei. Medicul Laura Vizireanu şi copilotul Ginel Claudiu Crăcănel au avut şi multiple traumatisme cranio-cerebrale, potrivit datelor oferite de legişti anchetatorilor.

Elicopterul SMURD la bordul căruia se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani, s-a prăbuşit în lacul Siutghiol, potrivit ROMATSA, luni, la ora 16.16, la aproximativ 500 de metri de mal. Prima persoană salvată din apa extrem de rece a fost medicul Laura Vizireanu, care a fost resuscitată şi apoi transportată la spital, unde a murit, însă, câteva ore mai târziu.

Procurorii au început urmărirea penală in rem şi ucidere din culpă

Procurorii militari au început urmărirea penală in rem şi pentru ucidere din culpă în cazul elicopterului SMURD prăbuşit luni în Lacul Siutghiol. „În cauza constituită la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în judeţul Constanţa constând în prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal).

În continuarea cercetărilor, procurorii au dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă (prevăzute de art. 192 alin 1, 2, 3 Cod penal), având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au decedat”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de Biroul de presă al PÎCCJ. Un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord - doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa - s-a prăbuşit luni în lacul Siutghiol, toţi membrii echipajului murind. În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aeromedicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa, conform MAI.

Niţu: Ancheta va stabili dacă accidentul aviatic din Constanța s-a datorat faptei umane sau împrejurării fortuite

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, la data de 17 decembrie 2014, în temeiul dispoziţiilor art. 325 Cod procedură penală, preluarea de către Secţia Parchetelor Militare, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a cauzei privind accidentul aviatic de la Siutghiol. Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat miercuri că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbuşirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane “nu s-a datorat unei fapte umane”, ci unei “împrejurări fortuite”, nu va fi nimeni tras la răspundere. “Nu avem, în acest moment, cauzele producerii accidentului. Tocmai asta încearcă ancheta să elucideze. (…) Ancheta este în curs de desfăşurare. Din ultimele date pe care le am de la colegii noştri, au dispus începerea urmăririi penale şi cu privire la fapta de ucidere din culpă, şi activităţile se desfăşoară conform programării pe care şi-au făcut-o”, a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Procurorul general al României a adăugat că cazul oricărui accident urmat de decesul unor persoane este investigată o posibilă faptă de ucidere din culpă, dar sunt situaţii când se stabileşte că decesul nu s-a datorat unei fapte umane, ci unei “împrejurări fortuite”. “În general, în orice accident în urma căruia decedează o persoană sau mai multe persoane există o presupunere rezonabilă că în antecedenţa cauzală a oricărui deces există o faptă umana şi atunci, pentru acest motiv, se investighează o posibilă faptă de ucidere din culpă. Dacă ulterior se stabileşte că moartea persoanelor nu s-a datorat unei fapte umane, nu va fi trasă la răspundere nici o persoană. Există situaţii de împrejurări fortuite care generează decesul astfel încât nu atrag răspunderea penală a vreunei persoane”, a mai spus Niţu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272