rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 6 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Reprezentant al fostei găşti, tras pe linie moartă

Anchetat de DNA, Decebal Şerban nu mai este adjunct în Port. Înlocuitorul său e o surpriză

Decebal Şerban

Decebal Şerban nu mai este director general adjunct al Companiei Naţionale Administraţiei Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC) de aproximativ o lună de zile. Anunnţul nu a fost făcut public şi nu se cunosc motivele pentru care fostul consilier al lui Valerică Preda, ex-secretar de stat la Transporturi, perceput de opinia publică drept un apropait al fostului primar Radu Mazăre, a părăsit funcţia pe care o ocupa din 2013. În locul controversatului Decebal Şerban a fost făcută o numire surprinzătoare: Dan Nicolae Tivilichi, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi.

Personaj extrem de bogat, fostul director general adjunct şi chiar plin” al Portului Constanţa părăseşte conducerea companiei într-un context penal foarte deranjant. Decebal Şerban, ca şi ceilalţi factori decizionali ai APC, de altfel, face obiectul unui dosar DNA despre presupuse acte de corupţie săvârşite în administrarea portului. „Replica” a prezentat în detaliu, de mai multe ori, acuzaţiile care se aduc conducerii portului, făcute publice chiar de Ministerul Transporturilor, în urma unor anchete ale Corpului de control. Practic, fiecare nou ministru care se perindă pe la şefia Transporturilor descoperă aceleaşi abuzuri şi fapte de corupţie, pe care le sesizează apoi către DNA, fără nici un rezultat, până acum. Ultimul raport al Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor (MT), privind neregurile din Portul Constanţa, din 2015, îi scoate în faţă pe Valeriu Ionescu, şeful CN APMC şi Decebal Şerban, directorul adjunct al companiei. Zeci de contracte au fost găsite cu probleme, câteva dintre acestea implicând fapte de natură penală, în acest sens fiind sesizat DNA-ul. Modul necorespunzător în care CN APMC a încheiat şi derulat contracte de achiziţie publică, de concesiune şi de închiriere, de modul în care a fost urmărite şi recuperate creanţele, de activitatea de control financiar sau de procesul de angajare şi promovare a angajaţilor, sunt câteva dintre deficienţele constatate.

Aproximativ 300 de contracte încheiate de APC din 2012 până în 2015 au fost verificate de Corpul de Control al MT. Multe dintre acestea, mai ales cele de achiziţii publice, au fost găsite cu probleme, fapt ce implică posibile fapte de natură penală, indică raportul al Corpului de Control trimis de Ministerului Transporturilor în perioada aprilie-mai 2015 să verifice activitatea companiei. Deficienţe apar în relaţiile cu societăţi aflate în pragul falimentului, care au închiriat, fără a avea licenţă de lucru, de la APC, diferite bunuri imobile. „Prin neaplicarea clauzelor contractual existente, referitoare la rezilierea unilateral, în cazul contractelor de concesiune şi respectiv interzicerea accselului către bunul dat în folosinţă, în cazul proceselor verbale de folosinţă prin neistituirea măsurilor asiguratorii, în special sechestrul asupra bunurilor imobile şi prin neaplicarea modalităţilor de executare silită prevăzute de lege, CNAPM SA a permis acumularea unor creanţe în volum foarte mare şi cu o probabilitate de încasare din ce în ce mai mică pe măsură ce societăţile debitoare se apropie de radiere“, se arată în raport. La nivelul Direcţiei Infrastructură din cadrul CNAPM nu se regăseşte o evidenţă clară a situaţiei din teritoriu aferent responsabilităţilor de serviciu, permiţând astfel derularea unor activităţi neautorizate, fără licenţă de lucru în zona respectivă. „Deşi există reglementări legale extrem de precise referitoare la condiţiile ce trebuiesc îndeplinite de către agenţii economici pentru desfăşurarea de activităţi în perimetrul zonelor libere, acestea nu sunt respectate. CN APM a efectuat o serie de controale şi a întocmit procese verbale de contravenţie doar la sesizarea echipei de control, însă nu pentru toate societăţile analizate de unde rezultă că pot exista multe alte societăţi care desfăşoară activităţi fără licenţe, cu licenţe expirate sau desfăşoară alte activităţi decât cele specificate în licenţe, despre care compania nu are cunoştinţă“, se mai arată în raport. Societăţile care au închiriat bunuri proprii către alte societăţi fără a deţine licenţă pentru această activitate, eludând plata valorii licenţelor de lucru sunt: SC Tubomecanica SA şi SC Europinvest Free Zone SRL, către SC Geso Rom Containers, SC Ades către SC Timber House Service SRL, SC Ice Age SRL către SC Europort Est SRL. Referitor la aceste contracte, Corpul de Control al MinisteruluI Transporturilor spune că „apreciem că reprezentanţii CNAPM şi-au exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, achiziţionând servicii juridice cu încălcarea cerinţelor imperative ale legii respective fără a fi întrunite condiţiile de excepţie reglementate în mod expres de acesta, fără ca în prealabil să fie obţinută aprobarea achiziţiei de către ordonatorul principal de credite şi fără mandatarea în acest sens a reprezentanţilor statului în AGA“, spune raportul.

Nereguli majore la contractele de consultanţă juridică. A fost sesizat DNA

Reprezenanţii CNAPM, se arată în raport, au încheiat, în mod nelegal, după data de 30.04.2014 la care a expirat valabilitatea contractului nr 33518/4.11.2013, două acte adiţionale prin care achiziţionau servicii de consultanţă şi/sau reprezentare juridică, cu SCPA Ceparu şi Irimia. CNAPM a efectuat plăţi nelegale de 122.931,03 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu adus companiei. „Având în vedere toate aspectele constate cu privire la atribuirea şi derularea contractului, considerăm că, din datele cuprinse în documentele prezentate şi din modul în care au acţionat reprezentanţii CNAPM, rezultă în mod rezonabil indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută la articolul 13, din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie“. Având în vedere constatările prezentate şi prevederile legale, comisia de control consideră că se impune sesizarea DNA cu privire la indiciile de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu. Un alt contract, alte nereguli. Este vorba despre contractul încheiat cu SC Deloitte Audit SRL şi Reff & Asociaţii SCA. Şi în acest caz au fost constate deficienţe care conduc la încălcarea, de către reprezentanţii CNAPM, a legii. Obiectul contractului era tocmai auditul legal cu privire la eventualele aspecte de nelegalitate la contractele cu Van Oord şi Royal Haskoning. Din analiza clauzelor, livrabilelor şi facturii reiese în mod cert, susţine raportul Corpului de Control, că CNAPMC a achiziţionat de fapt servicii de asistenţă şi consultanţă juridică şi nu de auditare. Altfel spus, conducerea CNAPMC a schimbat cu bună ştiinţă codul serviciilor achiziţionate pentru a da aparenţa de legalitate - serviciile de auditare sunt incluse la servicii de contabilitate, de audit şi gestionare a registrelor contabile. Raportul arată că potrivit OUG 26/2012, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital de stat, care au în structura organizatorică departament juridic - CNAPMC are un serviciu juridic cu 5 oameni, nu pot să achiziţioneze servicii juridice de consultanţă. Potrivit raportului, conducerea companiei exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, existând suspiciunea de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, impunându-se, din nou, sesizarea DNA.

Prime discriminatorii și angajări ilegale

Corpul de Control a mai stabilit faptul că reprezentanții CNAPM au acordat prime în mod discriminatoriu. Astfel că, informațiile liderului de sindicat Mircea Burlacu, potrivit cărora membrii de Sindicat al Sindicatului Portului beneficiază de prime mai mici, comparative cu membrii Sindicatului din CNAPM, sunt jusitificate. Au fost identificate deficiențe în ceea ce privește modul în care se desfășoară activitatea de recrutare/promovare a personalului și modul de întocmire a documentelor: astfel, prin încheierea actelor adiționale 16584/14.6.2012 la contractul individual de muncă al Mădălinei Crețu și nr. 16850/18.6.2012 la contractului lui Șerban Decebal a avut drept consecință blocarea anumitor posturi, spune raportul Corpului de ontrol, fiind încălcate prevederile Codului Muncii. De asemenea, între CNAPM, în calitate de angajator și Mădălian Crețu și Izabel Mocanu , în calitate de salariate, au fost încheiate acte adiționale prin care s-a stabilit că cele două vor beneficia de un spor de 800 de lei pentru exercitarea sarcinilor de secretar CA și AGA. Acestea nu ar fi trebuit adăugate în contractul de muncă, deoarece calitatea de salariat este dobândită în baza unui contract de muncă, în timp ce aceea de secretar reprezintă o activitate independentă față de atribuțiile postului. Mai mult, raportul a scos la iveală că în perioada 2012-18.03.2015 CNAPM nu a organizat nici un concurs sau examen, accentul fiind pus pe proba de interviu și perioada de probă, fiind încadrate pe funcții persoane care nu îndeplinesc condițiile de pregătire și vechime. Un exemplu este angajarea lui Viorel Cătălin Cristea, pe post de consilier al directorului general, care demonstrează, spune raportul, modul discreționar și lipsa de transparență din partea conducerii CNAPM, cu privire la angajarea și promovarea personalului.

Rocsana CRISTEA

vineri, 22 iulie 20166332
Comentarii

01Anghel(8 apr 21:48)
Iorgule de ce nu spui ca esti un repetent, frustrat
11Decebal(25 iul 19:02)
Angajam pe cine voiam in consiliu aga ca sa ma voteze pe mine si pe betivul de director Valerica Ionescu, sa verifice competentele celor din AGA, niste pustani si niste contabile din primaria constanta , sa vina DNA UL
14Iorgu(22 iul 12:42)
Ce juristi are APC-ul? Unul fost arestat si in curs de judecata pentru trafic de droguri de mare risc, Raicu, altul care este baiatul lui tata militianul cu o facultate facuta la apelul bocancilor, Anghel, etc. Cu cine vrei sa mearga in inatante sa se bata cu avocatii. In aceste conditii au angajat, ilegal ce este corect, specialisti sa castige procesele. Unde mai pui ca juristii lor bat palma cu palma cu adversari in dauna APC-ului.
112portuar fermier(22 iul 11:41)
DNA te rog fa urgent cutatenie la APIA Constanta.. Mergiani Dtru de profesie analfabet pensionar,fost director platit din banii institutiei face asigurari folosin baza de date a institutie si ceva trafic de influenta.... Belu Stelian de profesie papusar fara coloana actualmente director sdjunct... protector moaral al persoanelor cu handicap angajate de ani buni sa nu faca nimic platite sa munceasca altii si pt ele.... acum protector de vaduve are omul datorii morale de platit.... Burlacule nu mai semna toate transferurile ca o incasezi.... nu e mosia nimanui si tu esti folosit la maxim
15aeroport(22 iul 11:02)
si in port si la aeroport au fost facute angajari ilegale. Prostul Carsium Moldovanu a fost prins de curtea de conturi cand era director la aeroport.
13cunoscator(22 iul 09:49)
APDM GALATI SI APDF GIURGIU,COMPANII DE STAT CAPUSE UNDE SUNT UNSI CLIENTI POLITICI. IN REST NU FAC ABSOLUT NIMIC, BA MAI MULT SE DISTRUG PORTURILE SI INFRASTRUCTURA ACESTORA...
13Saligny(22 iul 08:13)
Buna intrebare
16sanchi(22 iul 08:06)
Situatia este similara si la CN Administratia Canalelor Navigabile . Acolo de ce nu intra DNA ?
15portuar(22 iul 06:16)
na belea !
mai mult...Replica
6 dec 00:00ReplicaFaleza din Costinești se prăbușește sub ochii autorităților!

Faleza staţiunii Costineşti se poate dărâma de la o zi la alta, reprezentând un real pericol pentru turişti, dar...225

6 dec 00:00ReplicaSală de jocuri din județul Constanța, SPARTĂ de un MASCAT înarmat cu un CUȚIT: 'Culcaaat!'469
6 dec 00:00ReplicaCe se va construi în locul barăcilor demolate în Palas, zona Munții Tatra!348
6 dec 00:00ReplicaSe întâmplă lucruri frumoase la Ovidiu: târg de Crăciun şi investitori care îşi extind afacerile

Petru prima dată, în oraşul Ovidiu a fost deschis joi, 5 decembrie, un târg de Crăciun. Târgul va putea fi vizitat...257

6 dec 00:00ReplicaPortul Constanța, contract pentru o firmă abonată la bani publici278
6 dec 00:00ReplicaPărinţii de la Liceul Ovidius au convocat o şedinţă, să preîntâmpine un eventual scandal legat de fondul clasei334
6 dec 00:00ReplicaConstănțean CONDAMNAT în Italia pentru FAPTE cu VIOLENȚĂ, furt și EVADARE!

Un constănțean a fost condamnat la 4 ani și 2 luni de închisoare pentru că a lovit o persoană cu pumnul în...206

6 dec 00:30ReplicaCum a pierdut comuna Cumpăna banii europeni pentru centrul de tineret419
6 dec 00:00ReplicaINTERVENȚIE la Constanța: Un bărbat a MURIT după ce a CĂZUT de pe un releu357
6 dec 00:00ReplicaAplicația 112: Facilități de transmitere a coordonatelor GPS

Apel 112 este o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabilă să genereze informaţia de...190

6 dec 00:06ReplicaINCREDIBIL! DIRECTORUL Şcolii nr. 30 s-a luat la bătaie cu un poliţist local!1423
6 dec 00:03ReplicaUn șofer BEAT a încercat să-și recupereze cu FORȚA mașina ridicată de angajații primăriei. VIDEO!1456
Vremea
0.2°0.2° - 2.3° vineri, 6 decembrie 2019
ConstantaUmiditate: 86%
Vânt: 2.89 m/s
Presiune: 1028 milibari

Loto
6/49222833363743
5/40142228313329
joker5323739425
Horoscop
mai mult...SPSportRT
6 dec 00:00SportZlatan Ibrahimovic îl atacă pe Cristiano: „Mă voi întâlni cu adevăratul Ronaldo în Serie A? În nici un caz! Ronaldo e doar unul, cel brazilian”

Zlatan Ibrahimovic, 38 de ani, a acordat un interviu presei din Italia în care a vorbit despre o posibilă revenire asa...173

6 dec 00:00SportPer Johansson, antrenorul Muntenegrului: „Sunteți favoriți cu Ungaria, aveți ce nu are nimeni în lume! E un fenomen!”

Per Joahnsson, antrenorul Muntenegrului, care a câştigat şi cu noi, dar şi cu Ungaria, crede că "tricolorele" au...179

6 dec 00:00SportCraiova - Botoșani 3-1. Oltenii urcă pe podium și continuă să viseze la titlu

Craiova a trecut de Botoșani, scor 3-1 (Mihăilă '20, Cicâldău '28 pen., Vătăjelu '90+3 / Ofosu '39), în etapa...145

6 dec 00:00SportClubul Corona Braşov, exclus din Cupa EHF după ce mai multe jucătoare s-au dopat

Clubul feminin de handbal Corona Braşov a fost exclus, joi, din competiţiile continentale de către Tribunalul...135

Local
6 dec 00:00LocalITM a sancționat firmele din Constanța care erau în neconformitate cu legea

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor...201

6 dec 03:16LocalDetalii șocante despre părinții săltați de DIICOT pentru că își abuzau sexual copiii, pe bani, pentru perverși din SUA

Apar informații șocante despre cei 15 părinți ridicați, marți, de DIICOT pentru că își abuzau sexual copiii cu...275

6 dec 03:16LocalDacă vedeți această fată, sunați de urgență la 112

Polițiștii au fost sesizați cu privire la dispariția numitei ANAMARIA LORELEI ROȘU, de 23 de ani, din municipiul...530

6 dec 03:12LocalÎncă o acțiune a polițiștilor locali în zona străzilor Munții Tatra și Locotenent Mănoiu

Polițiștii locali din cadrul Primăriei Municipiului Constanța împreună cu reprezentanți ai Direcței Generale de...354

6 dec 03:08LocalAsociația ‘Daruieste Aripi’ decorează secțiile pediatrice din Spitalul Județean Constanta și organizează un concert caritabil

În fiecare an, Asociația „Dăruiește Aripi” aduce bucuria sărbătorilor de Crăciun și copiilor internați în...233

6 dec 03:08LocalCentru de ajutor pentru persoanele fără adăpost, la Constanța

Primăria Municipiului Constanta, prin Direcția Generală de Asistență Socială, este pregătită să asigure cazarea...236

6 dec 03:09LocalUn șofer BEAT și altul fără permis, în atenția polițiștilor!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 4 decembrie a.c., în jurul orei 16.10, au depistat un...332

6 dec 03:10LocalMagazinele din Constanța, controlate de polițiștii de la Economic: marfă contrafăcută!

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al I.P.J. Constanța, la data de 4...507

6 dec 03:18LocalJucării susceptibile a fi contrafăcute, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...270

6 dec 03:05LocalAccident cu mai multe mașini în Constanța: una a ajuns pe SCUAR!

Un accident rutier a avut loc în dimineața zilei de joi, 5 decembrie a.c., în municipiul Constanța, la intersecția...3252

Politică
6 dec 03:15PoliticăIohannis: Climatul politic s-a îmbunătăţit, abordările noastre au revenit pe făgaşul european. Am multe de spus ambasadorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, înaintea întâlnirii cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la...229

6 dec 03:06PoliticăProiect în vederea alocării de fonduri pentru reabilitarea Moscheei Carol I din Piața Ovidiu

Uniunea Democrată Turcă din România, prin Harun Osman, alături de consilierul Secil Cantaragiu au realizat un...289

6 dec 03:13PoliticăNumele lui Mihai Fifor și Ion Mocioalcă apar în dosarul permiselor de port-armă eliberate ilegal

Numele fostului ministru de Interne interimar, senatorul PSD Mihai Fifor, şi cel al secretarului general al Pro...272

6 dec 03:17PoliticăCioloş: Preşedintele Iohannis ar trebui să iniţieze un nou pact naţional pentru Educaţie

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să iniţieze un nou pact naţional pentru Educaţie, care să prevadă, pe...222

6 dec 03:07PoliticăTraian Berbeceanu va fi numit șef de cabinet al ministrului de Interne

Traian Berbeceanu, fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, va fi numit șef de cabinet...805

6 dec 03:07PoliticăPrimarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi convoacă şedinţă de consiliu

Primarul comunei Valu lui Traian Florin Mitroi, convoacă şedinţă de îndată a Consiliului Local al comunei Valu lui...259

6 dec 03:13PoliticăANI riscă să rămână fără conducere! Ludovic Orban: „Am investigat mai multe posibilități!“

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că există riscul ca ANI să rămână fără conducere după încetarea...319

6 dec 03:12PoliticăIohannis: O nouă lege a pensiilor ar fi utilă în condiţiile inechităţilor semnalate; problema nu se rezolvă într-o lună - două

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, având în vedere inechităţile...281

6 dec 03:08PoliticăOrban: Obiectivul nostru este de a reuşi ca Legea bugetului de stat să fie adoptată până la data de 31 decembrie

Obiectivul Guvernului este ca Legea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat să...237

6 dec 03:09PoliticăMarcel Ciolacu schimbă cârma PSD: 'Dacă magistrații spun că SIIJ trebuie desființată, PSD va vota în consecinţă'

Preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că, în cazul în care...689

Monden
6 dec 16:39MondenCătălin Botezatu, chef grandios după ce a învins cancerul. „Am trecut pe lângă doamna cu coasa“

Cătălin Botezatu o ține din petrecere, în petrecere. Designerul a împlinit 53 de ani pe 3 decembrie, prilej cu...141

6 dec 00:00MondenFiica Iuliei Albu, machiaj spectaculos la doar 10 ani. Reacția vedetei

Mikaela, fiica Iuliei și a lui Mihai Albu, s-a transformat într-o domnișoară adorabilă și, la doar 10 ani, pare...132

6 dec 17:43MondenBianca Drăguşanu, între fostul şi actualul iubit

Bianca Drăguşanu are o viaţă sentimentală complicată în care apar mereu persoane din trecut. Blondina care era...129

6 dec 00:00MondenCine este „creierul“ afacerii lui Smiley. A fost desemnat managerul anului

Smiley este un artist în vogă, care dincolo de comcerte din care câştigă bine, îşi suplimentează veniturile din...158

6 dec 00:00MondenModelul Doina Ciobanu, cu sânii pe afară în Londra

Fotomodelul şi vedeta de Internet Doina Ciobanu a făcut senzaţie la petrecerea organizată de Naomi Campbell după...153

6 dec 17:40MondenElton John a făcut criză de isterie la aeroport

Cântăreţul britanic Elton John (72 de ani) a fost filmat, marţi, 3 decembrie, în timp ce îşi arunca bagajele din...138

6 dec 00:00MondenUn nou scandal între Angelina Jolie şi Brad Pitt. De la ce a pornit totul

Un nou scandal a izbucnit între Angelina Jolie şi Brad Pitt! Au apărut noi tensiuni între cei doi foşti soţi după...128

6 dec 00:00MondenActriţa Emma Stone s-a logodit cu producătorul Dave McCary

Actriţa americană Emma Stone s-a logodit cu iubitul ei, producătorul de film Dave McCary, după doi ani de relaţie,...121

6 dec 00:00MondenD.C. Fontana, scenaristă şi producătoare ''Star Trek'', a murit la 80 de ani

Scenarista şi producătoarea Dorothy Catherine ''D.C.'' Fontana, care şi-a pus semnătura pe mai multe serii şi filme...114

6 dec 00:00MondenCatalogul muzical al rapperului Jay-Z a revenit pe Spotify, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a artistului

Catalogul muzical ce conţine piesele solo ale celebrului rapper Jay-Z a revenit miercuri pe platforma de streaming...113

Mapamond
6 dec 00:00MapamondSUA: Procedurile de destituire a preşedinţilor vor deveni o chestiune de rutină, avertizează Trump

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că decizia democraţilor din Camera Reprezentanţilor de a avansa cu...121

6 dec 00:00MapamondRepublica Moldova: La şase ani de la decizia Curţii Constituţionale, „limba moldovenească“ nu a fost înlocuită cu româna în Constituţie

La şase ani de când Curtea Constituţională de la Chişinău a stabilit că limba română este limbă oficială în...125

6 dec 00:00MapamondBulgaria, criticată de ONG-uri internaţionale pentru situaţia orfanilor cu dizabilităţi instituţionalizaţi

Guvernul bulgar a fost criticat de mai multe organizaţii neguvernamentale care acuză relele tratamente la care...113

6 dec 00:00MapamondPelosi cere să se redacteze actul de acuzare împotriva lui Trump. Casa Albă: democraţilor „să le fie ruşine“

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a cerut joi oficial Congresului să...119

6 dec 00:00MapamondHong Kong: Autorităţile au dat undă verde organizării unui marş de amploare pro-democraţie

Autorităţile din Hong Kong au acordat protestatarilor permisiunea de a organiza un marş la finalul săptămânii, au...119

6 dec 00:00MapamondSlovacia: Parlamentul a respins controversatul proiect de lege privind avortul

Parlamentul slovac a respins joi un proiect de lege mai restrictiv privind avortul, doar 59 dintre cei 150 de membri ai...114

6 dec 00:00MapamondSUA: Două dintre cele trei persoane rănite în incidentul armat de la Pearl Harbor au decedat

Două dintre cele trei persoane rănite miercuri după-amiază în atacul armat comis la baza militară istorică de la...118

6 dec 00:00MapamondRusia: Patriarhul Kirill condamnă un proiect de lege „periculos“ ce propune înăsprirea pedepselor pentru violenţă domestică

Patriarhul rus Kirill a avertizat miercuri împotriva unui proiect de lege "periculos" care propune înăsprirea...115

6 dec 00:00MapamondUniunea Europeană promite un ajutor de 15 milioane de euro pentru Albania în urma cutremurului

Comisia Europeană a promis miercuri un ajutor de 15 milioane de euro pentru Albania, afectată de un cutremur în care...122

6 dec 00:00MapamondSUA: Mai multe persoane rănite într-un atac armat la baza navală din Pearl Harbor

Mai multe persoane au fost rănite într-un schimb de focuri care a început miercuri după-amiaza pe şantierul naval...126

Sănătate
4 dec 00:34SănătateDSP Constanța, informare cu privire la Hepatita A

Hepatită virală A este o boală infecțioasă, cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală), încadrată în...1074

4 dec 00:56SănătateA dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală...1354

3 dec 02:06SănătateSe caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt...769

2 dec 22:04SănătateAcțiune de donare de sânge în Negru Vodă!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orasului Negru Vodă organizează sâmbătă 07...474

2 dec 21:44SănătateRelatarea unei mămici care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa: 'Vă recomand să mergeţi cu încredere...'

De-a lungul timpului, la adresa Spitalului Judeţean Constanţa au existat numeroase critici din partea pacienţilor:...3807

30 noi 03:17SănătateSecție de Radioterapie, la Constanța. Când devine funcțională!

La începutul anului, autoritățile locale promiteau că Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va...1725

29 noi 01:20SănătateSpitalul Județean, în doliu. Doctorul Constantin Tica a MURIT

Doliu la Spitalul Județean Constanța. Șeful clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică, Constantin Tica, a...46937

29 noi 00:00SănătateMenta este un tonic pentru digestie

Ceaiul de mentă este un tonic răcoritor, mai ales vara, dar poate fi şi de un real ajutor într-o digestie cu...790

29 noi 01:04SănătateFOCAR de HEPATITĂ la Cumpăna!

Focar de hepatită la Cumpăna! Mai multe cazuri au fost depistate în respectiva localitate, în aceste zile, însă...4747

21 noi 22:27SănătateMierea - aliment și remediu natural? Iată ce spun specialișii

Asociația Pro Consumatori, organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate...1228