REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 11 Mai 2024
Anul XX Nr. 6726
9.4° Constanța Sâmbătă, 11 Mai 2024 Anul XX Nr. 6726
 

Angajarea răspunderii Guvernului privind alegerea primarilor în două tururi

Angajarea răspunderii Guvernului privind alegerea primarilor în două tururi

Replica API 29 ianuarie 2020 | 00:00 276

Parlamentul se reuneşte la 29 ianuarie, în şedinţă comună extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Premierul Ludovic Orban a făcut anunţul privind angajarea răspunderii pe acest proiect la 16 ianuarie 2020.

Constituţia precizează că executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege (art. 114). Procedura angajării răspunderii implică două consecinţe: depunerea de către parlament a unei moţiuni de cenzură sau nedepunerea de către parlament a unei moţiuni. O primă situaţie este cea în care parlamentul depune o moţiune de cenzură în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege. Dacă această moţiune este votată, atunci Guvernul se consideră demis. În situaţia în care guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură depusă, proiectul de lege sau programul pe care şi-a asumat guvernul răspunderea se consideră adoptat (art. 114). A doua situaţie este cea în care parlamentarii nu depun moţiune de cenzură şi atunci proiectul de lege, programul sau declaraţia guvernului, modificate sau completate, după caz, cu amendamente acceptate de guvern, se consideră adoptat. Aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devin obligatorii pentru guvern. În acest context, procedura angajării răspunderii guvernului asupra unui proiect de lege reprezintă o modalitate legislativă indirectă de adoptare a unei legi, adică nu prin dezbaterea legii în cadrul procedurii legislative ordinare, ci prin dezbaterea unei problematici politice legate de rămânerea la guvernare sau demiterea guvernului, se mai arată în volumul "Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii".

Sesiunea extraordinară a parlamentului în cadrul căreia are loc angajarea răspunderii Guvernului a fost convocată de către preşedintele Klaus Iohannis la 20 ianuarie 2020 scrie agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar daca votati miscarea populara si pe presedintele Traian v-a fii bine in tara
1
2
Ciuma Rosie and Holera Galbena la cimitirului partidelor noi sintem viitorul
2
4
Foarte corect
2
2
M as bucura sa pice holera galbena! Prea sunt tupeisti
3
2
o decizie democratica
6
0
Succes! ne dorim doua tururi .
6
3

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389