REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Angajații UMEX au mers în INSTANȚĂ pentru TICHETE de MASĂ în valoare de 20 de lei

Angajații UMEX au mers în INSTANȚĂ pentru TICHETE de MASĂ în valoare de 20 de lei

Replica API 6 iunie 2021 | 23:05 1897

Sindicatul lucrătorilor portuari din firma Umex au chemat în judecată firma Umex, solicitând instanței să dispună obligarea societății la acordarea tichetelor de masă pentru fiecare salariat in valoare de 20 lei fiecare începând cu data de 1.04.2020 și până în prezent. Societatea recunoaște că trebuie să achite aceste tichete de masă, dar arată că nu poate achita suma de 20 de lei, ci doar de 15 lei per tichet.

Motivarea sindicatului

În motivare se arată că reclamantul a depus o adresa in acest sens la sediul societatii dupa negocieri , iar societatea a recunoscut că trebuie sa achite aceste tichete de masă, dar arată că nu poate achita suma de 20 de lei, ci doar de 15 lei per tichet. Se susține că societatea , începând cu data de 1.04.2020, trebuia să acorde salariaților tichetele de masă în valoare de 20 lei/zi/salariat. Sindicatul învederează că în perioada starii de urgență salariații societății au lucrat, au respectat contractul de munca și ca atare activitatea s-a desfășurat în mod normal, motiv pentru care apreciază că dacă societatea nu și-a oprit activitatea și contractele s-au desfășurat în mod normal, atunci există suficiente resurse pentru plata acestor tichete de masă. Se susține că neacordarea tichetelor de masă în valoare de 20/lei/salariat este practic o diminuare a salariului angajaților, situația total nelegală, apreciindu-se că și prevederile legale în materie, arată foarte clar că valoarea bonului de masă trebuie să fie de 20 lei, așa cum s-a negociat de către sindicat cu societatea încă din 2019.

Ce a spus societatea

Societatea Umex a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii arătând că s-a obligat să acorde salariaților tichete de masă, conform legii, precizând că nu este stabilită o sumă minimă a valorii tichetelor acordate, ci doar cea maximă. Societatea a comunicat reclamantului, la data de 15.07.2020, ca urmare a solicitării acestuia, faptul că din cauza situației economice dificile nu se pot acorda momentan tichete de masă în valoarea de 20 lei.

Ce a spus instanța

Instanța a constatat că dreptul reclamantului este prevăzut în contractul colectiv de muncă, care instituie obligația angajatorului de a cuprinde în bugetul propriu sumele aferente pentru acordarea tichetelor de masă. Executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părțile semnatare. Instanța constată că părțile nu contestă executarea acestei clauze contractuale, cauza litigiului fiind reprezentată de solicitarea salariaților de a fi majorată valoarea tichetelor acordate. Tribunalul a mai constatat că societatea pârâtă a respectat atât prevederile legale, cât și pe cele contractuale, în calitatea sa de angajator, prin acordarea tichetelor de masă la valoarea lunară de 15 lei. Valoarea de 20 lei, solicitată de către salariați, nu este prevăzută – astfel cum s-a constatat – nici în lege și nici nu a fost negociată și stabilită de părțile CCM. Instanța a decis respingerea acțiunii formulată de sindicatul lucrătorilor portuari Umex ca nefondată. Sentința a fost dată pe 2 aprilie 2021 și nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da ti le foc , mama lor de hoti UMEX sa dea 25 de lei techet de masa , foc foc foc
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218