REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

ANTICAR cu pasiune: chiar dacă sunt zile când nu vinde nimic, ţine prăvălia deschisă aproape tot anul!

ANTICAR cu pasiune: chiar dacă sunt zile când nu vinde nimic, ţine prăvălia deschisă aproape tot anul!

Replica API 7 septembrie 2019 | 13:05 1302

Poveşti de viaţă

Poveşti de viaţă

Irina Sandu, un anticar ce-şi desfăşoară activitatea la intesecţia Bulevardului Tomis cu Strada Soveja, îşi câştigă existenţa, după cum spune dânsa, din pasiune. Doamna în vârstă de 56 de ani povesteşte că nu este uşor să ai un anticariat şi că uneori oamenii sunt atât de neatenţi când trec prin oraş, încât ajung să răspândească zvonuri pe reţelele de socializare despre inexistenţa anticariatelor în Constanţa. Îşi câştigă pâinea oferind informaţii prin intermediul cărţilor citite, donate, cumpărate şi adunate de-a lungul timpului.

Ea spune că vinde cărţi de câţiva ani şi chiar dacă sunt zile în care nu vinde nici o carte, o face cu drag pentru că, spune ea: "Eu am o teorie despre cărţi şi o împart cu oricine se opreşte ca să se uite sau ca să cumpere. Orice carte, cât de mică sau de mare, scrisă bine sau scrisă prost, îţi oferă ceva de învăţat, fie că cel care a scris a făcut bine sau nu, poţi trage concluzii şi te poţi îmbogăţi cu acea cultură, vezi lumea şi prin ochii altuia şi aşa mergem mai departe, informaţia este preţioasă şi trebuie să citeşti măcar o carte în viaţa ta. Ar fi foarte ruşinos să spui cuiva că nu ai citit nici o carte".

Se întâmplă uneori ca lucrurile să ne atragă atenţia pentru felul în care arată şi poate fi şi cazul cărţilor, iar la anticariatul doamnei vedem coperţi cartonate colorate viu, unele mai vechi uşor patinate cu galben de trecerea timpului... Ideea este că ai de unde alege, de la beletristică până la informaţii despre boli şi tehnici de medicină, satiră, autori români şi străini, poveşti nemuritoare, iar în dreptul anticarului se opresc foarte des oameni cu vârste peste 50 ani.

"Tinerii se opresc foarte rar să cumpere, uneori sunt şi foarte nesimţiţi, astfel că într-o zi s-a oprit un băiat tânăr şi a ales o carte de pe rafturi apoi m-a întrebat dacă i-o dau cu 2 lei. Îmi cer iertare pentru expresie, dar cu 2 lei te duci să-ţi cumperi hârtie igienică, iar asta este informaţie şi chiar dacă este anticariat, multe dintre cărţi rămân în continuare foarte valoaroase, aşa că l-am expediat. Altă dată, o întâmplare ciudată m-a făcut să râd. Tot aşa, un tânăr se oprise în faţa cărţilor şi a analizat titlurile vreme de 10-15 minute, iar eu l-am întrebat dacă vrea să ştie ceva despre o carte anume sau ce anume caută, dacă vrea să cumpere. Ei bine, nu asta căuta, el era doar curios şi a spus: 'Nu doamnă, nu doresc, eu nu am citit nici o carte în viaţa mea'. Un exemplu în care putea să tacă şi să rămână filosof, pentru că mi se pare ruşinos şi rău să nu citeşti o carte în viaţa ta. Mie mi-au fost de folos mare în perioada în care am rămas fără părinţi, în adolescenţă, foarte aproape de majorat. În perioada aceea cărţile mi-au fost foarte aproape şi am reuşit să trec peste incidente mult mai uşor, am văzut viaţa prin ochii altora şi am învăţat de la ei şi ce este bine şi ce nu", relatează femeia.

Irina Sandu mai spune că obişnuia să lucreze ca vânzator de presă, dar după ce tarabele au fost desfiinţate, a rămas fără job şi a trebuit să se descurce altfel. A pornit anticariatul la îndemnul unui vânzător de cărţi, nu a fost uşor, a trebuit să-şi facă PFA, să obţină autorizaţii pentru spaţiu de vânzare, să cumpere taraba, toate cu ajutorul şi susţinerea soţului care i-a fost alături încă de când erau adolescenţi. Încearcă să întreţină aspectul anticariatului cât mai curat, în fiecare zi, chiar dacă vandalii şi ignoranţii îşi lasă amprenta unei educaţii proaste, prin texte scrise cu markerul, măzgăleli şi desene urâte. Mai dă cu vopsea din când în când, dar vin şi desenează iarăşi. Cu siguranţă că genul acesta de oameni nu se omoară cu cititul, altfel bunul simţ s-ar fi observat.

Odată, femeia a fost sancţionată pentru că a aşezat o lădiţă cu cărţi în faţa tarabei. Anterior văzuse o persoană care vindea cărţi întinse pe bordură, fără ca acesta să deţină autorizaţie, fără să fie sancţionată. A spus că nu contează, ea continuă să vândă cărţile pentru că îi este drag să vadă oameni interesaţi de cultură. Venitul provenit din vânzarea cărţilor nu-i asigură nici măcar plata taxelor, dar ea pune profitul pe ultimul loc în aceşti ani premergători perioadei de pensie.

Anticariatul este deschis doar în anotimpurile care îi permit să îl ţină deschis: primăvara, vara şi un pic din toamnă, dar din păcate o mare parte dintre tineri evită să mai citească direct din cărţi. Acum cărţile sunt disponibile în format scris şi audio pe internet.

Doamna spune că tinerii nu prea citesc, că persoanele care se opresc să cumpere sunt trecute de vârsta a doua şi nu este neaparat un lucru rău, pentru că folosim internetul ca să aflăm informaţii, avem mai multe căi de acces şi mai multe feluri de a o filtra, însă pentru dânsa nu este profitabil şi sunt zile în care nici măcar nu se ridică vreo carte de pe rafturi. Dar, conchide femeia: "Orice ar fi, mergem mai departe".

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vanzatori de carte veche ar trebui ajutati de primarii Bineinteles ca asta inseamna sa iubesti cartile
1
0
Mai treceti pe la putinele anticariate care au mai ramas in Constanta rusine sa le fie oamenilor din primarie care se cred oameni de cultura dar care nu ajuta cu nimic.Asemenea oameni ca d-na irina,oameni care incearca din greu sa participe la culturalizrea celor tineri Iar voi cei care denigrati un om dedicat trup si suflet cartii si doar cartii sa va fie runsine pt afirmatiile facute.Avem nevoie in Constanta de oameni ca d-na Irina!Felicitari!
3
0
Da, dar tigara dauneaza grav sanatatii, pe cand o carte iti inobileaza mintea si sufletul. E o mica, mare diferenta.Ca sunt fumatori impatimiti ai cititului stim si asta, dar este alegerea lor.
2
0
In jurul tarabei sunt cativa tigani care vand tigari la negru . Pe acei tigani , nu ii vede nimeni ?
4
0
Eu i am dat amenda. Batranica cu marar pe care o amendam de obicei lipsea si cum ceilalti dadusera spaga nu mi a ramas decat femeia asta care vinde hartie expirata. In loc sa se apuce de droguri sa castige si ea si noi bine face pe intelectuala. S a dus demult vremea cartilor acum doar cartile de poker ce mai sunt cautate dar nici alea ca avem pe net tot ce trebuie.
4
3
Sile, esti praf, nene! Du-te si nu te "m-ai" intoarce...
7
0
Eu ma uit la Las Fierbinti si este cel m-ai tare sereal din toate timpurile
2
9
eu nu imi dau seama daca jurnalistii sunt atat de rupti de realitate sau pur si simplu cred ca noi suntem prosti. acea toneta este paravan pentru bisnitarii care vant in tomis 3 "tigari tigari". si chiar daca nu vinde o carte zile intregi normal ca tine deschis pentru ca in acest timp se vand sute de pachete de tigari. asa ca domnilor jurnalisti... mai bine va mutati la revista de istorie si cultura daca ati ajuns sa faceti asa articol
2
8
Fa-i cadou la majorat unui copil o carte scumpa si interesanta si-ti da cu ea in cap.La moda sunt plicurile adunate pentru motor,masina,gadgeturi!
7
3
cumparati carti vechi.S.ar putea sa fi aoartijut unui Tbcist are a murit,sau familiei lui.E bine!
1
7
Eu chiar m-am oprit la acest anticariat, cautand o carte. Ii doresc mult succes doamnei si sper sa nu renunte ! Oameni buni, cititi !
24
0
Si, uite asa, i-ati facut o mica reclama doamnei. Nu-i rau. Sa ii dea Dumnezeu succes! Si cat mai multi clienti!
28
1
Iata ca se sriu si povesti de viata si ar fi frumos ca publicatia d-voastra sa scrie in fiecare zi o poveste.Sunt oameni cu povesti uluitor de frumoase.Toata admiratia pentru doamna din imparatia scrisului care etaleaza frumos bucuria cu care face anticariat. La inceput a fost cuvantul;si poate continua cu a fost odata ca niciodata ;sau si v-am spus povestea asa.Cred in oameni si in povestile lor.
26
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272