REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Sâm., 11 Mai 2024
Anul XX Nr. 6726
10.3° Constanța Sâmbătă, 11 Mai 2024 Anul XX Nr. 6726
 

Aplicația 112: Facilități de transmitere a coordonatelor GPS

Aplicația 112: Facilități de transmitere a coordonatelor GPS

Replica API 6 decembrie 2019 | 00:00 290

Apel 112 este o aplicaţie pentru telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabilă să genereze informaţia de localizare şi să transmită poziţia geografică a telefonului. Aplicaţia foloseşte conexiunea de date (internet) şi serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgenţă 112 informaţia de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conţinând coordonatele geografice ale telefonulului mobil.

Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată pe telefoane din magazinele de aplicaţii Google Play şi AppStore şi nu necesită înrolarea utilizatorului într-un sistem informatic al SNUAU. Conform OUG nr. 34/2008, centrele unice pentru apeluri de urgenţă primesc şi înregistrează automat apelurile de urgenţă comunicate prin telefon, radio, dispozitive automate de anunţare, semnalizare, alarmare ori prin alte mijloace, confirmând şi localizând, pe cât posibil, apelurile primite. Conform deciziei ANCOM nr. 1023/2008 (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), furnizorii de telefonie mobilă au obligaţia de a transmite informaţia de localizare primară la iniţierea fiecărui apel către 112, sub forma unui identificator de celulă şi, acolo unde există mai multe sectoare, sub forma unui sector de celulă (cell ID/sector ID). Această soluţie de localizare primară este implementată în SNUAU din anul 2008. Având în vedere necesitatea îmbunătăţirii preciziei de localizare a apelurilor de urgenţă, pe lângă tehnica de localizare primară de tip cell ID, STS a dezvoltat două soluţii software alternative pentru terminalele mobile inteligente, în vederea transmiterii către serviciul de urgenţă a informaţiilor de localizare avansată, pe durata apelului la 112, Geolocation 112 şi aplicaţia „Apel 112” pentru mobil.

Cum instalezi gratuit aplicația Apel 112

Aplicația poate fi instalată din Google Play pentru telefoanele cu sistem de operare Android sau din Apple App Store pentru telefoanele iPhone cu sistem de operare iOS. Dacă apare versiunea în limba engleză a aplicației e pentru că telefonul e setat pe această limbă. Puteți schimba limba telefonului pe română, după cum explică STS în răspunsul la recenzia unui utilizator.

După instalare, la prima deschidere, aplicația îți cere numărul de telefon. Dacă telefonul este dual SIM poți introduce și numărul de pe a doua cartelă telefonică.

Următorul ecran este cel cu ”Termenii și condițiile de utilizare”; sunt 18 paragrafe, în câteva ecrane de text și e bine să le citești cu atenție ca să afli, de pildă, că nu există garanții de funcționare continuă sau fără erori.

O precizare importantă din condițiile de utilizare este că aplicația Apel 112 transmite numărul de telefon și coordonatele de localizare (preluate de la GPS-ul mobilului) doar dacă utilizatorul are activă o conexiune de date.

Altă informație importantă este că datele de localizare sunt transmise la serviciul de urgență doar dacă suni din aplicația Apel 112 și dacă ai dat aplicației permisiunea de a transmite aceste date.

După ce ai acceptat ”Termenii și condițiile de utilizare” îți apare ecranul cu butonul roșu și informațiile esențiale: numărul de telefon și coordonatele geografice.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
JOS CIUMA PSD. BADESCU LAURENTIU Dati afara aceasta ciuma rosie PSD ista. A ocupat postul de manager cu spagi grase si ne a terorizat pe toti. Acesta ciuma si cu lingai lui DORCEA ALEXANDRU un analfabet care ne a steicat toate masinile un sobolan care nici nu stie sa scrie. IACOB MONICA o contabila care nu are habar de bugete. ONEA IULIA ciuma PSD ista combinata cu BADESCU LAURENTIU si cu multi alti. Acesti lingai sa dispara din ambulanta mai ales DORCEA ALEXANDRU care face pe seful cadrelor medicale si le insulta. Dl dr Cealera te rugam sa faci curat si alungi aceste ciume Te sustinem
1
5

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389