REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Aproape o mie de constănţeni vor avea pensii recalculate

Aproape o mie de constănţeni vor avea pensii recalculate

Replica API 5 decembrie 2018 | 00:00 293

Primesc bani retroactiv

Primesc bani retroactiv

Persoanele care s-au pensionat în baza unor legi speciale începând cu data de 1 ianaurie 2011 vor avea pensiile recalculate. Recalcularea se va face potrivit prevederilor Legii numărul 221/2018 pentru modificarea și completarea Legii numărul 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Punerea în plată a pensiilor recalculate se va face începând cu 1 octombrie 2018, indiferent când se va termina de recalculat ultimul dosar. Aceasta înseamnă că pensionarii care vor primi deciziile cu recalcularea pensiilor după data de 1 octombrie, vor primi bani din urmă.

Mai precis, dacă decizia va fi emisă în februarie 2019, pensionarii vor primi diferenţa de bani constatată în plus şi pentru lunile octombrie, noiembrie, decembrie şi ianuarie. Recalcularea se va derula pe o perioadă de 12 luni, se mai arată în proiectul legislativ. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat marţi, 4 decembrie, că de această recalculare vor beneficia cei care au fost afectaţi de inechităţile create de multele modificări ale Legii pensiilor.

Precizăm că în judeţul Constanţa au fost afectaţi de modificările legislative aproape o mie de pensionari.“Până în momentul de faţă, au fost identificate 935 de persoane ca fiind beneficiari ai Legii 221/2018”, a precizat, pentru Replica de Constanţa, Cristina Mutiş, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii. Cuantumul viitoarei pensii va depinde foarte mult de valoarea salariilor câştigate de aceşti pensionari.

“Contează foarte mult salariile de care au beneficiat ei. Orice pensie este mai mare sau mai mică în funcţie de veniturile aceluia în cauză. Pensiile se reclaculează prin raportarea salarilui fiecăruia la salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă în parte”, a explicat Cristina Mutiş. Pentru recalculare se va achiziţiona un soft special, care urmează să ajungă şi la Casa Judeţeană de Pensii Constanţa.

Momentan, Ministrul Muncii derulează procedura de achiziţie a acestui soft. Important este că odată introdus softul şi începută recalcularea, nimeni nu va pierde bani. “Cei ale căror pensii vor scădea în urma recalculării, vor rămâne cu pensia actuală în plată. Pensiile nu vor fi recalculate în minus. Niciun pensionar nu va pierde, în cel mai rău caz va rămâne cu pensia actuală”, a afirmat Cristina Mutiş, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dna Cristina Mutis cam minte prin omisiune. Recalcularea pensiilor se aplica grupelor I si II de munca si celor care au iesit la pensie inainte de 2011, potrivit anumitor criterii in noua lege a pensiilor. Daca nu vor respecta legea la litera, este normal sa fie data in judecata Casa Judeteana de Pensii Constanta.
1
3
ar fi cazul sa mariti si pensiile, sa va ganditi si la pensionari
3
0
minciuni...nu se va da nimic...se inventeaza alte calcule..alte excrocherii...cine-i darnic cu acesti pensionari???in aceasta tara,nimeni nu doreste binele nimanui...vor primi cate 2-3 lei ca sa-i potoleasca...mai mult vor costa deciziile trimise prin posta...astept sa-mi dati dreptate...
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108