REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Arabia Saudită: Nouă persoane, printre care jurnalişti şi scriitori, au fost arestate

Arabia Saudită: Nouă persoane, printre care jurnalişti şi scriitori, au fost arestate

Replica API 27 noiembrie 2019 | 18:19 367

Cel puţin nouă persoane, printre care jurnalişti şi scriitori, au fost arestate în Arabia Saudită, într-o nouă campanie de represiune, au transmis luni diferite organizaţii, potrivit AFP.

"Autorităţile saudite au efectuat noi arestări ale unor jurnalişti, scriitori şi militanţi, bărbaţi şi femei, în ultimele zile", a precizat într-un comunicat organizaţia ALQST, activă în domeniul drepturilor omului în Arabia Saudită.

"Ele şi-au sporit de asemenea tortura, hărţuirea sexuală şi abuzurile împotriva prizonierilor de conştiinţă existenţi", a denunţat această asociaţie, care îşi are sediul la Londra.

Organizaţia saudită 'Prizonieri de conştiinţă', care urmăreşte soarta prizonierilor politici în regat, a confirmat arestarea a nouă persoane.

Organizaţia a precizat pe Twitter că scriitorul Suleiman al-Nasser a fost arestat "din cauza opiniilor sale", iar bloggerul Fouad al-Farhan, pentru "activităţile sale intelectuale".

Autorităţile saudite nu au făcut niciun comentariu deocamdată.

Arestările survin în contextul în care militanţii pentru drepturile omului denunţă represiunea tot mai mare la care sunt supuşi, în special de când Mohammed bin Salman a devenit prinţ moştenitor.

Regatul saudit a stârnit un val de indignare la nivel mondial după uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale la Istanbul în octombrie 2018.

Această crimă a dus la o analiză fără precedent a bilanţului regatului în privinţa drepturilor omului, în special a represiunii împotriva militantelor, dintre care multe au denunţat acte de hărţuire sexuală şi de tortură în detenţie.

Procurorii saudiţi au respins aceste acuzaţii.

Riadul s-a confruntat cu o presiune din partea guvernelor occidentale pentru a elibera aceste militante, majoritatea arestate în ajunul ridicării interdicţiei pentru femei de a conduce maşini anul trecut.

În aprilie, cel puţin nouă scriitori, universitari şi bloggeri, între care doi cetăţeni americani, au fost arestaţi. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272