3.4° Constanța Mie., 30 Nov. 2022
Anul XX Nr. 6198
3.4° Constanța Miercuri, 30 Noiembrie 2022 Anul XX Nr. 6198

Arafat avertizează despre marea pană de curent, din România

Andreea VREJOIU 25 noiembrie 2022 1075

Criza energetică pe care o traversează Europa și penele masive de curent înregistrate în Ucraina și Republica Moldova alimentează temerile extinderii problemelor și la alte țări. Autoritățile române spun însă că un blackout masiv, pus pe seama războiului, este foarte puțin probabil, însă se pregătesc și pentru acest scenariu.

Instituțiile cheie - spitale, unități de pompieri - sunt dotate cu generatoare industriale, iar fiecare dintre noi e bine să aibă în casă provizii de apă și alimente, pentru că lipsa pe termen lung a energiei ar putea duce și la oprirea alimentării cu apă potabilă în anumite zone, a explicat șeful DSU, Raed Arafat.

„Omul de acasă trebuie să aibă o sursă de lumină, pentru că prima care se întrerupe este lumină. Asta este foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență. Deci asta este un aspect. 2 - alimente neperisabile care nu trebuie să fie gătite neapărat, adică pe care pot să le consum imediat dintr-o conservă. Și atunci să nu ai nevoie să gătești, pentru că nu ai curent sau nu ai gaz, de exemplu, pentru o perioadă de timp”, a explicat Arafat.

VIVO - Ad.
VIVO - Ad.

„Apa de băut este cel mai important lucru. Pot să stai un pic fără apa menajeră, dar nu poți să stai fără apă de băut. Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi”, a adăugat el.

„Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani”, a adăugat el.
Arafat a spus că unitățile de infrastructură critică au propriile generatoare.

„Nu poți să fii o instituție care este clasificată ca o instituție esențială și să nu ai redundanță pe partea de curent și nu numai. Există inclusiv obligația să ai un rezervor de apă care să-ți asigure alimentarea cu apă, dacă se întrerupe apa pe o durată de timp. Spitalele trebuie să aibă și rezervoare de apă lângă ele”, a explicat șeful DSU.
El a adăugat că vor fi făcute verificări la instituțiile cheie.

„Deci, în următoarele două săptămâni să fim siguri că toată lumea a înțeles mesajul, că trebuie să aibă aceste sisteme funcționale”, a spus Arafat. El a subliniat că sunt puține riscuri pentru o pană masivă de curent.

„Dacă noi o să avem situația Ucrainei, înseamnă că suntem în război, lucru foarte, foarte, foarte puțin probabil. Să nu uităm că România este nu numai membră a UE, este membră a NATO. În momentul în care ai o situație în România, înseamnă că tot NATO a intrat în război și vorbim deja de total alt scenariu. Deci este foarte, foarte puțin probabil și sperăm să nu vedem astfel de scenariu”, a explicat Arafat.

„Nu putem să ne comparăm cu Ucraina sau Moldova, pentru că România are alte resurse și alte conexiuni pentru curent. Pentru asta, când se întâmplă ceva în Ucraina, din păcate, Moldova este afectată că este interconectată cu ei. România are și alte situații, alte posibilități care nu au dus la întrerupere de curent, așa că, din acest punct de vedere, România la acest moment are pregătirea necesară. Nu excludem să apară situații de urgență care să necesite reacții din partea companiilor care furnizează și din partea protecției civile române”, a adăugat el, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

Draga Ion nu siu ce facut Arafat in ultimul timp ,dar impreuna cu cei care au recuperat teritorii romanest gen insula serpilor arabul asta e unul dintre cei care a facut cv pt tara noastra ma refer la SMURD si sistemul 112 adica a facut conexiuni intre armata sanatate si telecomunicatii .PUNCT
0
1
e clar, anu asta arafat nu mai face bani din masti si vaccine, a trecut pe lanterne si apa plata.
1
0
sigur, de asta vindem masiv energie electrica moldovei si ucrainei. vor veni hotii la firmele voastre ca alarmele nu vor functiona
0
0
Romania are destule resurse enegetice pentru a nu ramane in frig si intuneric, chiar si pentru R Moldova, o putem duce in carca si pe ea ! Dar, mai mult ca sigur este ca resursele noastre vor pleca in vest , in UE ! Probabil ca asta este planul , ne pregatesc psihologic....
6
2
Solutia simpla ar fi ca Romania sa nu mai sprijine statul nazist si Moldova si sa aiba grija de proprii cetateni.
11
4

REPLICA

LOTO

6/49
193339183026
5/49
1136376284
joker
20243019359