REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Asaltul asupra Capitoliului: Justiţia a condamnat un american la cinci ani de închisoare

Asaltul asupra Capitoliului: Justiţia a condamnat un american la cinci ani de închisoare

Replica API 20 decembrie 2021 | 22:43 811

Un susţinător al fostului preşedinte american Donald Trump a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare pentru agresarea poliţiei în atacul asupra clădirii Capitoliului, cea mai grea pedeapsă pronunţată până acum în numeroasele procese deschise după asaltul din 6 ianuarie, transmite AFP, citată de Agerpres.

Robert Scott Palmer, în vârstă de 54 de ani, a fost văzut purtând o jachetă cu steagul american şi o şapca pe care se putea citi "Florida pentru Trump" în timp ce arunca cu scânduri, un stingător de incendiu şi alte obiecte în poliţia din apropierea Capitoliului. Bărbatul a încercat apoi să intre în clădire, dar a fost respins de spray-ul cu piper folosit de forţele de securitate, ceea nu l-a împiedicat să îşi continue acţiunea ofensivă până când a fost lovit de un glonţ o de cauciuc.

Judecătoarea federală Tanya Chutkan i-a respins regretele scrise de mână, în care Palmer susţinea că a fost păcălit de fostul preşedinte, pe care l-a calificat ca fiind tiranic."Mi-am dat seama că am fost minţiţi", a scris el, referindu-se la susţinătorii fostului preşedinte Trump.

Însă acuzarea a subliniat că, după aceste declaraţii înregistrate în octombrie, Robert Scott Palmer şi-a apărat comportamentul, în timp ce în descrierea unei strângeri online de fonduri pentru a-l sprijini responsabilitatea violenţelor era pusă pe seama poliţiei.

"Domnul Palmer s-a alăturat cu bună ştiinţă unui grup de revoltă cu intenţia specifică de a se amesteca în procesul electoral naţional", a amintit procuratura într-un document destinat judecătorilor.

"Violenţa domnului Palmer a fost menită să promoveze obiectivul său politic: să saboteze alegerile democratice şi transferul paşnic al puterii", a adăugat procuratura.

Pe 6 ianuarie, mii de susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump au luat cu asalt clădirea Congresului, în care au intrat cu forţa pentru a-i împiedica pe aleşii americani să certifice victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale.

Până la această condamnare, cea mai grea pedeapsă pentru evenimentele din 6 ianuarie a fost de 41 de luni de închisoare, adică puţin peste trei ani, în cazul a doi americani condamnaţi pentru obstrucţionarea procesului.

Peste 700 de persoane sunt urmărite penal în urma acestui atac, majoritatea pentru infracţiuni minore, cum ar fi intrarea neautorizată în Capitoliu. Câteva zeci sunt însă vizaţi şi de urmăriri penale mai grele, în special de agresiune, folosire de arme letale şi conspiraţie criminală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272