REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Asociația care a organizat Festivalul de teatru, lăsată fără bani de Primăria Constanța

Asociația care a organizat Festivalul de teatru, lăsată fără bani de Primăria Constanța

Replica API 24 decembrie 2018 | 00:00 264

Asociația Culturală Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului este una dintre ONG-urile care au colaborat cu Primăria Constanța pentru organizarea a diferite evenimente culturale. ”Spectacol estival”, ”Festivalul Verii” sau ”Festivalul internațional de teatru independent de la Constanța” sunt câteva dintre evenimentele organizate de asociația mai sus menționată. Pentru cel din urmă festival, pe care l-a organizat în 2016, administrația locală Constanța nu a rambursat o parte din banii prevăzuți în contract. Așa că asociația a formulat acțiune în instanță împotriva refuzului autorității finanțatoare de a răspunde solicitării de plată. În timp ce o instanță i-a respins cererea, o alta a decis rejudecarea dosarului.

Asociația Culturală Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului a solicitat la Tribunalul Constanța ca, în baza probelor administrate, să dispună obligarea Primăriei Constanța la emiterea raportului final de activitate și a raportului financiar, conform contractului de finanțare nerambursabilă din iulie2016, obligarea administrației locale la plata sumei de 73.991, 35 lei , reprezentând rest de plata a doua tranșă Pe 22 iulie 2016 s-a semnat contractul de finanțare nerambursabilă cu Primăria Constanța având ca obiect acordarea de către adminsitrație a unei finanțări nerambursabile către asociație, în vederea organizării și derulării proiectului „Festivalul internațional de teatru independent de la Constanta, ediția I". Conform art. 4 din contract, suma reprezentând contribuția finanțatorului se virează în contul beneficiarului în 2 transe, prima de 70% din valoarea Contractului, înaintea începerii derulării acestuia, iar cea de-a doua transa, de 30% din valoarea contractului, după finalizarea acestuia și verificarea dosarului de decont. În octombrie 2016, asociația a înregistrat la Primăria Constanta documentele aferente cheltuielilor efectuate pentru evenimentul finanțat de primărie. Ulterior, asociației i s-a comunicat faptul că, din s-a început verificarea documentelor. În noiembrie, printr-o altă adresă, asociației i s-a solicitat ca, în termen de 10 zile lucrătoare, să se prezente la sediul Primăriei pentru completarea sau corectarea documentației justificative depuse. În februarie 2017, i s-a restituit întreaga documentație în vederea raportării în conformitate cu propunerea financiară inițială. O lună mai târziu, documentele au ajuns, din nou, la primărie, procedându-se la reverificarea dosarului. În aprilie, iar, spun reprezentanții asociației, au fost chemați la primărie pentru completarea sau corectarea documentației justificative depuse, având în vedere ca s-a constatat faptul că unele dintre documentele depuse la dosarul de decont nu prezintă semnătura și numele în clar al reprezentantului legal al Asociației, precum și faptul că documentele în copie nu purtau semnătura, ștampila si certificarea „conform Cu originalul".

Asociația spune că Primăria nu a terminat verificarea documentelor justificative în scopul emiterii raportului final de activitate și a raportului financiar, ”funcționarii din cadrul Primăriei găsind diferite pretexte pentru a mai face o solicitare, care sa suspende termenul de 30 de zile ce curge de la data 24.10.2017, data de la care ni s - a comunicat faptul ca au început verificările”, spun apărătorii asociației. ”Având în vedere toate aceste solicitări total nejustificate și șicanatorii ale Municipiului Constanta, considerând că documentația pe care am depus-o este corectă și completă, la data de 18.05.2017 am emis factura nr. 243, în cuantum de 73.991,35 lei, reprezentând tranșa a doua conform contractului de finanțare nerambursabilă. Ni s-a comunicat că întreaga documentație justificativa se află spre analiza la Serviciul financiar buget din cadrul Direcției financiare”, au mai spus reprezentanții asociației în instanță.

În noiembrie 2017, instanța a constatat faptul că, nefiind îndeplinite condițiile privind modalitatea de decontare a tranșei a II din contract, în plisa raportului final de activitate și a raportului financiar, nu poate admite nici solicitarea acesteia. Fapt pentru care, a fost respinsă acțiunea. Asociația a formulat apel, iar Curtea de Apel Constanța admis acțiunea, pe 18 decembrie a.c., a casat sentinţa recurată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

Un alt proiect pe care asociația nu l-ar fi respectat este Festivalul Verii 2016. Asociația a mers în instanță și a câștigat pe fond, primăria fiind obligată să să-i plătească peste 350.000 lei. La recurs însă, Curtea de Apel a fost de partea administrației locale. Pe 19 decembrie, judecătorii au admis recursul primăriei și au respins cererea de chemare în judecată.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Constanta condusa de o administratie mocirla. Asa cum sunt si sefii din toate instituile administrative ale judetului. Mediocrii si infecti
3
0
Nu vrei sa stai matale la rind sa te mai gindesti putin. Ce ti sau aburit ochelari la teatrele lui bagadau. Sa fim seriosi banii merg toti catre masonerie care ucide romania. Nu pricepi.
3
0
Tot ei sunt, sub alt nume! Nu ne prostitit!
4
0
In spatele cator "asociatii culturale " este familia Tramundana ? Paravan pentru ciordeala din banii publici ! Mafia mazaristo - pesedista inca ne conduce si ne paraziteaza !
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108