REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Asta-i bună! Synergetic ACUZĂ Primăria Constanța că NU respectă contractul privind elaborarea PUG-ului!

Asta-i bună! Synergetic ACUZĂ Primăria Constanța că NU respectă contractul privind elaborarea PUG-ului!

Replica API 6 octombrie 2021 | 08:35 3612

Synergetics Corporation este societatea care se ocupă de elaborarea PUG-ului Constanței, contract pe care l-a câștigat după ce s-a războit cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în asociere cu Project Resolv Consulting SRL- S.C. Cornel & Cornel Topoexim S.R.L.- S.C. Masstudio S.R.L. Contractul de 5 milioane de lei a fost semnat de fostul primar Decebal Făgădău, după ce a pierdut alegerile din septembrie 2020. Iată că, după un an de zile de la semnarea contractului au început și problemele. Synergetics a venit cu pretenții, iar primarul Vergil Chițac nu este dispus să le accepte.

Adrian Ilie, asociatul Synergetics Corporation

Licitația pentru atribuirea contractului privind actualizarea PUG-ului a fost urcată pe SEAP, la începutul anului 2019 aceasta fiind anulată, din cauza unor abateri grave de la prevederile legislative. Primăria Constanța a organizat o nouă licitație, iar două firme s-au arătat interesate de proiect.

Una, cu o vastă experiență în domeniu, respectiv Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, în asociere cu Project Resolv Consulting SRL- S.C. Cornel & Cornel Topoexim S.R.L.- S.C. Masstudio S.R.L, iar cealaltă- asocierea Synergetics Corporation - Quattro Design. Despre Synergetics Corporation se știe că a câștigat, în 2018, contractul privind elaborarea Registrului Spațiilor Verzi, pentru suma de 1.716.828 de lei fără TVA. Deși ar fi trebuit finalizat în luna mai a anului trecut, acesta a fost gata recent, primarul Vergil Chițac semnând recepția lucrărilor cu obiecțiuni.

Synergetics Corporation s-a supărat pe Vergil Chițac

Revenind la PUG-UL Constanței, potrivit informațiilor noastre, ar fi fost finalizată, în parte, prima etapă, ce cuprinde, printre altele, elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare; elaborarea studiilor de fundamentare; stadiul actual al dezvoltării urbane; elaborare Concept General de Dezvoltare Urbană pentru Zona Metropolitană Constanța.

Iată, însă, că se ridică anumite semne de întrebare în ceea ce privește derularea, în condiții pașnice, ale contractului. Reprezentanții Synergetics Corporation au venit cu pretenții către Primăria Constanța, pretenții care nu se regăsesc în documentul semnat de Făgădău cu compania. Fapt pentru care, Synergetics Corporations a deschis o acțiune în instanță, la București, solicitând magistraților, pe 27 septembrie, obligarea primarului Vergil Chițac la ”executarea contractului administrativ”. Potrivit unor surse din Primărie, cei de la Synergetics ”vor să obțină decizia instanței pentru ceva ce nu prevede contractul, noi respectăm contractul”.

Synergetics vrea bani de la Primăria Constanța

Se pare că neînțelegeri sunt și la capitolul bani. Aceeași Synergetics Corporation a deschis o altă acțiune în instanță, pe 9 septembrie, având ca obiect ordonanță de plată, pârâți fiind Primăria Constanța și primarul Vergil Chițac. Potrivit surselor noastre, în cazul acesta ar fi vorba despre contractul privind Registrul Spațiilor Verzi.

contractul pentru Registrul Spațiilor Verzi

Acesta a fost semnat cu obiecțiuni de primarul Vergil Chițac, existând indicii că nu este făcut corect, după cum edilul a declarat, de mai mult ori. Tocmai din acest motiv, Chițac a sancționat societatea cu 10 % din valoarea contractului.

Asociatul Synergetics: Societatea noastră nu are pretenții de la Primăria Constanța care nu sunt prevăzute în contract

Contactat pentru lămuriri, unul dintre asociații Synergetics Corporation, Adrian Ilie, a considerat că nu este oportun să facă declarații, în acest moment. ”Potrivit dispozițiilor art. 17 din Codul de procedură civilă, ședințele de judecată sunt publice, astfel încât scopul dumneavoastră de a va informa este lesne de îndeplinit prin simpla participare în instanțe. Învederam faptul că societatea noastră „nu are pretenții de la Primăria Constanța care nu sunt prevăzute în contract”, iar cauzele litigiilor privesc aspecte comune de aplicare a legislației în vigoare, legislație obligatorie pentru autoritățile publice din România. Apreciem că orice opinii pe care le-am exprima sunt neavenite până la soluționarea cauzelor, deoarece aspectele litigioase vor fi dezlegate prin hotărârile definitive ce vor fi pronunțate de instanță”, a declarat, pentru Replica, Adrian Ilie.

Totodată, acesta a ținut să precizeze faptul că societatea sa a dovedit ”profesionalismul și standardele ridicate în privința prestării serviciilor”.

”În cadrul etapelor contractuale derulate până în prezent Synergetics a confirmat profesionalismul și standardele ridicate în privința prestării serviciilor, respectându-și angajamentele și termenii contractului. De asemenea, Primăria Constanța a dovedit interesul deplin în sensul realizării unui nou Plan Urbanistic General, motiv pentru care suntem convinși că acest contract se va finaliza în cele mai bune condiții”, a conchis Ilie.

Este interesant de punctat faptul că nu doar cu Primăria Constanța are probleme Synergetics Corporations, ci și cu Primăria Municipiului București, dar și cu Primăria Snagov.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
intabularea imobilelor trebuie facuta de primarie gratuit
2
0
Mai voi astia de la Synergetics ducetiva la Fagadau sa ii cereti bani inapoi,nu la primaria Constanta,adica nu se poate sa pretindeti bani de la toti constanteni pentru manevra voastra cu Fagadau.
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468