REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Atenție, constănțeni! Se deschide sezonul înșelăciunilor prin metoda Șmen!

Atenție, constănțeni! Se deschide sezonul înșelăciunilor prin metoda Șmen!

Replica API 31 mai 2019 | 00:00 365

Înşelăciunea prin metoda “șmen” presupune solicitarea schimbării unor sume mari de bani de către suspecți la diverse instituții, magazine sau chiar pe stradă. În momentul în care banii sunt predați, escrocul sustrage o parte din bani și îi ascunde, continuând să țină victima de vorbă, pentru ca aceasta să nu descopere că suma de bani nu mai este aceeași ca la început.

Menționăm că și la malul mării au fost înregistrate astfel de cazuri, mai ales pe timpul sezonului estival, în sensul că escrocii profită de aglomerație. Spre exemplu, pe 25 martie 2015, o farmacistă alerta oamenii legii. Aceasta fusese înşelată cu 500 de lei. Mai exact, un individ a venit cu mai multe banconte de 500 şi de 200 de lei, cerând să-i fie schimbate. A primit banii, dar s-a răzgândit. I-a înapoiat dar a reuşit să sustragă 500 de lei. Angajata farmaciei a obervat după circa 30 de minute ce s-a întâmplat. Un alt exemplu este din 2017, când angajata unui magazin din Medgidia a rămas fără 500 de lei prin aceeași metodă. De asemenea, în 2019, un caz a fost înregistrat la Năvodari. În scopul prevenirii infracțiunilor de înșelăciune prin metoda “șmen”, oamenii legii recomandă cetățenilor, dar mai ales angajaţilor societăţilor comerciale, să fie foarte atenţi în momentul în care primesc de la clienţi bancnote mari pentru a fi schimbate în altele mai mici sau pentru a achita diferite produse. Aşa-zişii clienţi profită de orice moment de neatenţie pentru a sustrage din banii primiţi rest, unii dintre ei răzgândindu-se chiar şi în ceea ce priveşte cumpărarea produselor respective. În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (numărul lor, vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am vazur si eu un caz in icinta unei patiserii .Excroaca a cumparat ceva oferind o bacnota mai mare dupa care a zis ca s-a razgandit dand produsele inapoi si cerandu-si banii dar fara a inapoia restul primit de la vanzatoare..Cazul a fost cu final fericit pt ca in momentul cand vanzatoarea a vrut sa-i inapoieze banii i-a cerut si restul iar norocul a fost ca vanzatoarea a tras mai tare de bacnota fara sa o rupa si excrosca a plecat .
3
0
Sunt betiv sunt Smecher iau spaga ca ma duce capul. Am dat cele mai multe amenzi din judet. Ca sa ma stie toata lumea !
3
1
unde esti tu Sacean, Bechir, Amet, Cuculet ???
3
6
Javre de oameni care prefera sa fure decat sa munceasca ! Sunt asemenea plantelor parazitare care sufoca o cultura !
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272