REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.1° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Atenție! O nouă metodă de înșelăciune în numele Poștei Române

Atenție! O nouă metodă de înșelăciune în numele Poștei Române

Andreea VLAICU 16 aprilie 2024 | 00:00 945

După ce escrocii care se ocupă cu furtul banilor de pe carduri au epuizat majoritatea canalelor de comunicare, iată că aceștia își îndreaptă atenția asupra unui nou mod de a-și înșela „victimele”. Mai nou, hoții încearcă să prindă în plasă naivii prin intermediul mesajelor SMS. Cei vizați primesc un mesaj, chipurile trimis de Poșta Română, prin intermediul căruia sunt informați de faptul că din cauza unei adrese incomplete nu poate fi livrat un colet. Soluția propusă de hackeri este, desigur, de a accesa un link dubios, prin care rămâi ulterior fără banii din contul bancar.

Atentie! O noua metoda de inselaciune in numele Postei Romane

O nouă metodă de înșelăciune circulă printre cetățeni! Se pare că escrocii își diversifică permanent metodele prin care încearcă să determine să le fie puse la dispoziție datele personale, în special pe cele legate de conturile bancare și devin din ce în ce mai inventivi. Așadar, hoții acționează, mai nou, prin intermediul SMS-urilor, mai ales acum, când cumpărăturile online au luat amploare și șarlatanii au ales să aibă în vizor clienții care practică astfel de achiziții.

Cum sunt abordate „victimele”?

Hoții trimit mesaje la întâmplare, încercând să nimerească, printr-o coincidență oarbă, un cumpărător care așteaptă un colet. Țintele înșelăciunii primesc un mesaj din partea „Poștei Române”, prin care sunt informați de imposibilitatea livrării unui colet. Desigur, pentru a se reuși livrarea coletului fictive, trebuie accesat un link prin care poți rămâne foarte ușor fără economiile din contul bancar. „Din cauza unei adrese incomplete, pachetul Poșta-Română a ajuns la depozit și nu poate fi livrat. Vă rugăm să confirmați adresa prin intermediul linkului în termen de 12 ore”, este textul trimis prin intermediul SMS-ului, sperând ca poate-poate cineva le cade în plasă. Spre deosebire de anterioarele încercări ale hackerilor, de data aceasta textul mesajului este scris corect gramatical, semn că au învățat din încercările precedente, în care trimiteau mesaje pline de greșeli de exprimare.

Atentie! O noua metoda de inselaciune in numele Postei Romanemesajul trimis de hackeri

Un lucru care îi dă de gol pe impostori este și contactul de pe care trimit mesajul. În exemplul de față, „Poșta Română” trimite texte de informare de pe mail-ul masonyqg9pierce@hotmail.ro, ca mai apoi, la sfârșitul SMS-ului să ureze, ironic, o zi minunată celui care i-ar fi putut fura bani din cont. Când accesezi link-ul primit, Google te avertizează cum că urmează să accesezi un site care te poate păcăli în a-ți dezvălui date personale precum parole, numărul de telefon sau datele de pe cardul bancar.

Atentie! O noua metoda de inselaciune in numele Postei Romaneavertizare site periculos

Poșta Română avertizează cetățenii

Încă de anul trecut, cazurile de înșelăciuni au intrat și în atenția Poștei Române, care avertizează populația să fie vigilentă și să nu ofere informații ce țin de datele cardului. „Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute. Îi asigur că Poșta Română este foarte atentă și riguroasă în utilizarea datelor lor personale, iar strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii și a serviciilor pe care le oferim conține inclusiv o componentă puternică de protecție a datelor clienților”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română, în comunicatul postat pe pagina oficială a Poștei Române. Însă se pare că escrocii continua să aplice metoda coletului. Se practică oare această abordare pentru că au succes?

Atentie! O noua metoda de inselaciune in numele Postei Romanecomunicat de presă privind metoda de înșelăciune prin intermediul SMS

Așadar, trebuie să oferiți mai multă atenție mesajelor primite. Chiar dacă acestea par a fi autentice, e necesar să identificați semnele strecurate în mesaj, mai ales că anumite societăți precum Poșta Română nu trimit mesaje prin care cer completarea de date personale.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272