REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

ATRACȚIE TURISTICĂ INEDITĂ la Dervent: Muzeul Satului Dobrogean poate fi vizitat, zilnic, GRATUIT!

ATRACȚIE TURISTICĂ INEDITĂ la Dervent: Muzeul Satului Dobrogean poate fi vizitat, zilnic, GRATUIT!

Replica API 30 iulie 2018 | 00:00 1170

Frumusețea satului dobrogean tradițional poate fi admirată de turiști, dar și de constănțeni, în Muzeul Satului Dobrogean. Înființat în curtea Mănăstirii Dervent, într-un peisaj idilic și sacru, acest muzeu este cadrul perfect pentru petrecerea unei după amieze liniștite, alături de cei dragi.

Muzeul a fost înființat la inițiativa dr. Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, și este încă în dezvoltare. Drept consecință, încă sunt mulți, chiar și dintre constănțeni, care nu știu despre existența lui. Poate fi vizitat, zilnic, între orele 10.00 – 18,00, GRATUIT!

Muzeul Satului Dobrogean este unul dintre proiectele de „suflet” ale dr. Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, care încă din 1976 a desfășurat o importantă activitae de cercetare științifică pentru conservarea arhitecturii tradiționale dobrogene. În 2004 au început demersurile pentru realizarea Muzeului Satului Dobrogean, la acel moment fiind cumpărată, din Oltina, o casă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu prispă, foișor, tindă și două camere și beci. Ulterior, casa a fost mutată, în 2005, bucată cu bucată, în curtea Mănăstirii Dervent, ca punct de pornire pentru viitorul muzeu.

„La Mănăstirea Dervent din vecinătatea comunei Ostrov se află amplasată în spatele stăreției, pe o suprafață generoasă, o veche și frumoasă casă țărănească de secolul XIX de la Oltina, punct de plecare pentru Muzeul Satului Dobrogea, ridicat în urma colaborării cu starețul lăcașului monahal, Andrei Tudor”, ne-a precizat dr. Maria Magiru.

„Pentru temelie s-a folosit piatra originală, care a fost completată cu piatră de carieră, cioplită de meșterii pietrari ai zonei, chirpicii, singurii care nu au putut fi mutați, au fost făcuți de țăranii din zonă, după obiceiul locului, la acoperiș s-a folosit olană. A urmat reconstituirea elementelor de arhitectură interioară specifice Dobrogei: patul din pământ bătut, soba oarbă, soba cu plită (bucătărie), iar în camera curată, soba cu elemente decorative geometrice la partea superioară. De asemenea, interioarele au fost utilate cu piese de mobilier: patul cu tăblii, lada de zestre, masa, bancheta, dar și cu obiecte de utilitate specifice perioadei respective, fierul de călcat, mașina de cusut, ustensile de industrie casnică textilă. Interioarele au fost amenajate cu obiecte donate de către familiile de țărani din zonă. În anul 2012, casa țărănească de Oltina a fost deschisă publicului”, a adăugat directorul Muzeului de Artă Populară Constanța.

Din 2012, toți cei care doresc să treacă pragul casei o pot face, zilnic, în intervalul orar 10,00 – 18,00.

Piese de la Muzeul Viei și Vinului de la Murfatlar, desființat, vor fi mutate la Dervent

În perioada următoare, Muzeul Satului de la Dervent va fi extins. „A început deja construcția la o anexă gospodorească tip șopron, cu stâlpi de lemn și acoperiș de olană, pentru depozitarea unor piese masive din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanța: teascuri, corâte, folosite la zdrobitul strugurilor și obținerea vinului.

Ele au făcut parte din expoziția permanentă a Muzeului Viei și Vinului de la Murfatlar, care s-a desființat, piesele fiind duse la Muzeul Satului Dobrogean. Imediat ce anexa gospodărească va fi gata, piesele vor fi expuse în acest spațiu, constituind punct de atracție pentru vizitatorii muzeului de la Dervent. Aceste piese de peste 100 de ani vechime au aparținut unui mare moșier din zona Ostrov, care deținea mii de hectare de vie. Prin aducerea lor în acest spațiu, se poate spune că s-au întors în locul de unde au plecat, mănăstirea Dervent fiind situată la mai puțin de trei kilometri de Ostrov.

De asemenea, în curând se va amplasa în imediata vecinătate a casei o fântână veche de peste o sută de ani, care a fost așezată cândva între Canlia și Pîrjoaia (denumirea veche a satului Izvoarele). Fântâna, realizată din piatră dobrogeană - calcar sedimentar cu scoici din zona carierei de la Gârlița, de pe valea Chesenii Mari, are doi stâlpi din piatră și o arcadă cu inscripție referitoare la meșterii care au ridicat-o și la anul construcției (1904).

Mai mult, din toamnă se vor face demersuri pentru strămutarea la Dervent a unei alte case vechi, de această dată de la Râmnicu de Jos. În acest fel se continuă proiectul organizării Muzeului Satului Dobrogean”, a mai precizat dr. Maria Magiru pentru „Replica de Constanța”.

Până atunci, pelerinii care vin la Mănăstirea Dervent sunt invitați să pășească în răcoroasa casa dobrogeană de la Oltina. La intrare în curte și casă se află texte explicative cu istoricul arhitecturii în Dobrogea, în general, și cu cel al casei de la Oltina, în mod special. „Casa poate fi vizitată zilnic, între orele 10.00-18.00, și nu se percepe nicio taxă de intrare, pentru ca fiecare român sau străin să se poată bucura de moștenirea culturală tradițională a Dobrogei”, a afirmat reprezentantul muzeului constănțean.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vrabiuta cu satu lui 'DACIC' a ajuns la DNA pentru ca nu a reusit cu planul cadastral inpartit intre mafioti.
1
0
Felicitari
0
0
Felicitari d-na Magiru.Datorita Dv. avem la Constanta un muzeu de etnografie fmfrumos,rivalizeaza cu cele de profil din bucuresti si acum minunatia de la dervent un proiect stiintific f.valoros pt. dobrogea.Mergeti inainte,va sustinem din tot sufletul de dobrogeni.
5
0
Constanta avea nevoie de un astfel de muzeu. Felicitari celor care au avut initiativa si in mod special doamnei Maria Magiru.
6
0
Frumoasa initiativa, felicitari doamnei Magiru! Infomatii de genul asta sa fie facute publice, nu cine pe cine a mai omorat sau soferi beti si fara permis care au comis fapte grave, de cele mai multe ori fara nume si prenume, care pur si simplu nu ne intereseaza ca fapt divers.
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218