REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Au început lucrările la prima staţie de epurare şi canalizare de la Grădina. Ce mai are în plan primarul Gabriela Iacobici!

Au început lucrările la prima staţie de epurare şi canalizare de la Grădina. Ce mai are în plan primarul Gabriela Iacobici!

Replica API 30 octombrie 2018 | 08:41 508

Gabriela Iacobici

Primăria comunei Grădina a implementat în anul 2017 proiectul de înființare a primului sistem de canalizare din localitate. Mai precis, aceștia au depus în luna octombrie 2017 la Autoritatea pentru Protecția Mediului memoriul proiectului menționat. Ulterior, în aproximativ o lună de zile, autorităţile din Grădina au primit aprobarea Ministerului Dezvoltării şi în luna decembrie se făceau planuri serioase pentru demararea proiectului. După procedurile în vigoare, putem anunţa ferm că în Grădina se lucrează intens chiar şi în aceste zile la construcţia primei staţii de epurare şi canalizare din comună.

“Ordinul de începere l-am dat prin iulie 2018, iar de atunci se lucrează. Proiectul este pe PNDL 1 şi a fost aprobat în 2015, de atunci am facut PT-urile şi am făcut licitaţia. În luna iulie dat ordinul de începere, au fost SF-urile foarte bune şi ni s-au aprobat într-o lună de zile, mai exact în luna decembrie. Termenul final este de doi ani de zile de la ordinul de începere.

Vrem să venim cu asfaltarea, urmează o licitaţie pentru execuţia de asfaltare. Nu vă pot spune când, dar la iarnă la asta o să lucrăm. În ianuarie sau februarie probabil că dăm drumul la procedură, în aprilie dăm ordinul de asfaltare.

De asemenea, am doua proiecte pe PNDL 1 aprobate şi care se află în execuţie, şi 3 proiecte pe PNDL 2, printre care Extinderea şi modernizarea Apă Cheia, construcţia unui dispensar în Cheia, precum şi “Tramă stradală cu rigole şi podeţe” vizând 10 km de drum comunal Cheia şi Grădina”, a declarat, pentru Replica de Constanţa, primarul comunei Grădina, Gabriela Iacobici.

Reamintim faptul că localitatea Grădina nu dispune de un sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere si a celor pluviale si nici de statie de epurare. Apele uzate menajere - de regulă gospodăriile deţin unităţi uscate pentru dejecţii cu gropi de acumulare săpate direct în pământ, excesul de umiditate infiltrându-se în pământ.

Apele pluviale din zonele de locuinţe, dotări social - culturale şi economice sunt dirijate gravitațional în șanțurile stradale. Strategia generală pentru punerea în aplicare a instalaţiilor de ape uzate se bazează pe cerinţele Tratatului de Aderare. În vederea conformării cu acquis-ul comunitar s-a impus ca necesitate înființarea sistemului de canalizare centralizat (stație de epurare și rețea canalizare) în satul Grădina, comuna Grădina, județul Constanța.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eu o fut pe fisa sonia
0
0
Stiti cine o fute pe asta...?
0
0
Asa primari cu ganduri si fapte bune pentru concetatenii locali,tara are nevoie,am auzit mereu initiative bune din partea unor primari,din pacate cam putini,dar este un inceput.Va doresc mult succes in ceeaca vati propus sa realizati pentru obste,multa sanatate si sa fiti intodeauna pentru cei ca va ales.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212