REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Autoritățile s-au îngrozit: în AZILUL ILEGAL de la Agigea bătrânii erau ținuți nemâncați și nespălați!

Autoritățile s-au îngrozit: în AZILUL ILEGAL de la Agigea bătrânii erau ținuți nemâncați și nespălați!

Replica API 8 februarie 2019 | 00:08 2319

Control declanșat de articolul apărut în “Replica”

Control declanșat de articolul apărut în “Replica”

Cotidianul “Replica” de Constanța dezvăluia, în data de 30 ianuarie, că pe raza comunei Agigea ar funcționa un azil ilegal. Chiar în aceeași zi, la adresa indicată în articol – strada Gorunului nr.9 – s-au deplasat reprezentanți ai Poliției Locale din cadrul Primăriei Agigea, dar și de la Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța, Poliția Națională, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția de Sănătate Publică, precum și jandarmi. În ciuda faptului că cea care gestiona activitatea din centrul improvizat, Adelina Martău (cunoscută și ca Aurelia) a contactat reporterii “Replica” pentru a spune că nu este vorba de nici un azil și că ar fi “victima” concurenței, rapoartele oficialităților spun altceva! În imobil se aflau 7 bătrâni care primeau îngrijiri de la un furnizor privat de servicii sociale nelicențiat (!). Bătrânii erau ținuți în condiții de igienă precară, viața lor fiind în pericol – după cum au concluzionat autoritățile, care au dispus de urgență reintegrarea acestora în familii.

Conform Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Constanța (AJPIS, instituție aflată în subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale), ca urmare a articolului apărut în cotidianul Replica (articolul poate fi consultat AICI), instituția s-a autosesizat și a efectuat în perioada 30-31 ianuarie 2019 un control la imobilul din comuna Agigea. La fața locului, AJPIS și ceilalți reprezentanți ai instituțiilor statului au constatat că în imobil se află 7 bătrâni, în grija unei persoane nelicențiate să ofere astfel de servicii, fiind încălcate următoarele prevederi legale: art. 11 alin. 4 din OUG nr.68/2003, art. 38 alin. 1 li 2 din Legea 292/2011 (legea asistenței sociale), art. 8 alin. 1 și 2 din Legea 197/2012 (privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale), Legea 17/2000 (privind asistența social a persoanelor vârstnice).

„Serviciile de îngrijire erau necorespunzătoare, igiena era precară, nici un standard de calitate nu era asigurat etc. În concluzie, prin activitatea desfășurată era pusă în pericol viața și siguranța persoanelor vârstnice îngrijite în imobil”, se arată într-un documemt oficial al AJPIS Constanța, cu referire la situația înregistrată la Agigea. Având în vedere aceste concluzii, toate instituțiile sosite în control la imobilul de pe strada Gorunului au dispus mai multe măsuri, în funcție de competențele fiecărei instituții în parte. În ceea ce privește AJPIS, măsurile dispuse au fost: „reintegrarea în familie a beneficiarilor – măsură realizată în integralitate până în data de 7 februarie 2019; aplicarea unei amenzi în cuantum de 20.000 de lei, în baza art.31 coroborat cu art.8 alin. 1 și 2 din Legea 197/2012”, se arată într-un document oficial al instituției.

În afară de aceste date oficiale, reprezentanții unei alte instituții, care au dorit să rămână anonimi, au detaliat mult mai plastic situația de la așa-zisul azil: “Bătrânii erau flămânzi, nespălați, unii i-am găsit cu nevoile făcute pe ei… Era jale acolo”.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
clar clar clar clar clar clar clar clar clar clar clar clar clar
0
0
vreau sa o aduc pe mamaia sa o futeti in cur
0
1
asa si? acum se pregateste sa deschida alt azil la Ovidiu.
2
1
asa au venit de acasa
3
2
Ce va bagati voi in seama daca noi vrem mai repede succesiunea?Proprietarii fac ce platim noi ,adica rapiditatea ,ce nu intelegeti vreti desene?
2
1
vreun apartinator a facut reclamatie ? NU! doar invidioshii
5
5
Da, ce face politia, de ce nu se autosesizeaza? Nu se vede ca este abuz, frauda?
7
1
le multumesc ca au grija de batrani, mai bine decat au multi acasa la ei
2
5
Ai dreptate ma a facut ceva pt.batrini lea luat bani si dupa ia tinut nespalati si fara mincare dupa parerea ta asta e un exemplu de urmat.
8
3
vorbiti frumos dar acesta macar a facut ceva pentru batrani. FACE CINEVA MAI MULT ?
6
10
excroci ! la puscarie !
23
6
rade vaca cu moaca imbalsamata ca traia bine din banii batranilor ,sub numele lor cersea bani
20
3
cine o fute pe vita asta de are atata putere?
17
5
Nerusinatilor de ce va bateti joc de batrani, cine va permite putorilor? Si ei au fost tineri si voi veti ajunge ca ei nerusinatilor.
17
3
ProLife-Ingrijiri la domiciliu-Constanta Asistenta care doar ce a terminat postliceala este patroana!
19
2
Este un fost militian coleg cu Carjaliu
15
2
Cred ca nu putea sa doarma noaptea de grija batranilor
17
2
Sa vina si la Cumpana . batranii sunt lasati sa moara de foame si nu sunt ingrijiti. Li se fac injectii cu somnifere.
21
0
Sa veniti si la COSTINESTI ,la intrare pe partea dreapta sa vedeti ce veti gasi im azilul groazei.Se moare in fiecare zi ,numeni nu ia nici o masura .Autoritatile autosesizati-va !
28
4
faceau concurenta statului la umilirea batranilor.
24
2
Eu cand va zic ca, coruptia ucide!
22
4
eu tin batranii in coditii mizere si si platesc autoritatile k sa nu faca nimic
16
3
Dar familiile batranilor nu au vazut conditiile?Eu cred ca au o mare parte din vina.
35
1
De ce naiba nu i bagati in puscarii pe acesti escroci. Cat dracu ii tineti. Democratie idioata
29
1
Nu credeam ca autoritatile vor reactiona si se vor lua masuri chiar daca ISU nu a participat probabil ca putea lua masuri din birou latimea multor strazi din Agigea si alte comune nu permite interventia pompierilor ceea ce duce automat la neeliberarea de autorizatii. Felicitari Replica si scuze autoritati!
22
0
Pentru astfel de persoane care nu respecta dreprul la viata cinform constirutiei!
19
4
dosar penal pentru cei care au facut asta, doar asa se potolesc. Dosar penal pentru ca au pus in pericol viata oamenilor, daca era un incendiu si mureau toti. Vad ca ISU nu au fost prezenti desi ei autorizeaza astfel de locati, probabil intelegere pe sub mana
30
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218