REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

ANCHETĂ. AZIL CLANDESTIN la Agigea? Ce declară femeia care se ocupă de 'afacere'!

ANCHETĂ. AZIL CLANDESTIN la Agigea? Ce declară femeia care se ocupă de 'afacere'!

Replica API 30 ianuarie 2019 | 00:01 4932

Fostă grădiniţă particulară, transformată ilegal?

Fostă grădiniţă particulară, transformată ilegal?

În urmă cu 6 ani, pe raza comunei Agigea era descoperit un azil clandestin, un centru pentru îngrijirea bătrânilor care funcţiona fără nici un fel de acreditare sau autorizaţie. Situaţia a ieşit la iveală după decesul a trei bătrâni. Odată intraţi pe fir, oamenii legii şi cei de la Direcţia de Sănătate Publică aveau să afle că vârstnicii nu beneficiau de îngrijire corespunzătoare, azilul fiind supranumit, pe loc, „azilul groazei”. Iar astfel de cazuri, de centre care funcţionează ilegal, au mai fost semnalate în România.

În prezent, există suspiciuni că astfel de activităţi – de îngrijire a unor bătrâni, fără autorizaţii în acest sens – s-ar desfăşura într-un imobil din comuna Agigea. De altfel, Primăria Agigea a confirmat, pentru cotidianul "Replica" de Constanța, că a primit sesizări să verifice un imobil de pe strada Gorunului din comună, acolo unde a funcţionat, până în 2017, o grădiniţă privată.

La faţa locului au fost reprezentanţi ai primăriei, care ulterior au transmis altor instituţii informări, în vederea continuării anchetei.Proprietara imobilului, Adriana Opreanu, susţine că nici vorbă de aşa ceva! „Clădirea aparţine familiei, eu m-am relocat cu serviciul la Bucureşti. Dar nu funcţionează nici un azil acolo. A fost o grădiniţă, în perioada 2010-2017”, spune Adriana Opreanu.

Şi, cine are curiozitatea să se deplaseze în zonă, poate observa că pe clădire încă „tronează” o plăcuţă pe care scrie „Happy Feet” – Grădiniţa Veseliei. Curtea este păzită cu străşnicie de un câine, iar cei întrebaţi ce se petrece în clădire au avut răspunsuri ezitante: „Martău Aurelia Carla ştie. E neam cu cineva de la Direcţia pentru Protecţia Copilului...”.

Chestionată cu privire la acest subiect, Roxana Onea, de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a declarat că o ştie pe Aurelia Martău, dar dintr-o altă conjunctură, fără legătură cu Agigea şi suspiciunile de aici. „A lucrat la un centru autorizat, la Kogălniceanu. Este autorizată pentru servicii de îngrijire la domiciliu (nota redacției: la domiciliul persoanelor vârstnice și la aparținători, nu la domiciliul unor terțe persoane)”, a spus Onea. La rândul său, Opreanu (proprietara imobilului mai sus menţionat) declară că Martău „este o rudă mai îndepărtată”.

„Clădirea figurează ca imobil al unor persoane, nu avem în baza de date nici un azil la adresa în cauză. Informaţiile referitoare la posibilul azil clandestin vor fi transmise mai departe, la Direcţia pentru Protecţia Copilului, să vină dânşii să vadă despre ce este vorba. Cu noi nu a dorit nimeni să discute, deşi erau două persoane la imobil, care au spus că sunt de la un ONG. Nu puteam pătrunde în clădire, dar, potrivit sesizării pe care am primit-o, în imobil s-ar afla 9 bătrâni. Însă nu avem competenţa să intrăm acolo”, au precizat, pentru „Replica”, reprezentanţii Primăriei Agigea.

Ce spune Aurelia Martău

Aurelia Martău, femeia care se presupune că are grijă de cei 9 bătrâni, alături de alte persoane, susţine că nu este vorba despre un azil. "Clădirea ne-a fost pusă la dispoziţie de Claudiu Opreanu, soţul Adrianei Opreanu. A spus să o folosim noi, pentru că nu îi trebuie şi se degradează. Am convenit să ne aducem bătrânii noştri, care erau în centre din Lazu, Agigea, Cumpăna. I-am adus plini de escare. Sunt bătrânii noştri în sensul că două persoane sunt rude cu mine, iar ceilalţi sunt aduşi aici ca urmare a dorinţei familiilor. Îi îngrijim pe rând, împreună. Cum să fie azil acolo? Sunt camere de grădiniţă, cu pătuţuri, cu jucării... Dar da, bătrânii sunt acolo, aşa vor familiile. Sunt din Constanţa, o singură bătrână cred că este din Ciocârlia. Vin rudele pe rând la ei, au şi ei vieţile lor. În plus, avem acolo o fată cu soţul ei, care nu aveau casă, le plătim utilităţile, şi stau acolo să aibă grijă de bătrâni peste noapte. Cei de la primărie mint când spun că nu au intrat în clădire. Au intrat şi au văzut ce e acolo", a spus Martău. Întrebată de ce Adriana Opreanu a negat că în clădirea familiei ei s-ar desfăşura o astfel de activitate, Aurelia Martău a precizat că nu are explicaţii: "Eu am discutat cu ruda mea, cu Claudiu Opreanu". Martău a adăugat că suspectează şi cine i-a făcut reclamaţie: o persoană de pe raza comunei, care ar desfăşura activităţi similare.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti un idiot ...s o bagi tu pe mata la azil la stat , daca gaseti loc boule - vaco
1
0
o tara de kkt ancheteaza pe cei kr fak ceva
1
1
Statul are centre deestule, dar nu se duc acolo ca sunt verificati cei care duc batranii acilo, vezi case vandute si luati banii Ce interes au sa ii duca acolo??? Este infractiune....vrei sa vada autoritatile Mai bine bagam la privat si scriem aici vrute si nevrute...
1
2
daca le pasa de batrani DE CE NU FACE STATUL MAI MULTE CENTRE DE INGRIJIRE BATRANI ?
3
1
O simpla asistenta care a terminat postliceala acum 2 ani a devenit patroana de azil peste noapte. Meseriasa tare!
5
1
daca un salariat al DGASPC Constanta osa stea in fata prefecturisi tipa ca nu i-sa marit salariul ca contabila sefa nu intelege legea ca habar nu are de meserie sa plece acasa cu tot cu Dinica dorinta sindicalistilor si daca cunva ramin cind vine la Sanitas dupa voturi toti lideri judeteni sa se scoale sa iasa afara din sala asta e dorinta membrilor de sindicat ignoranta fata cui esti contabilo lu habar nam ce cauti la DGASPC VINOVATUL E DINICA
3
0
Ehehe,povestea e lunga.d-na Adriana Opreanu fosta dna Mircea Basesca pe cand lucra la ICE AGE a fost ajutata sa cumpere acea cladire cu fonduri europene in jur de 500 mii euro,conditia fiind ca o perioada de ani sa fie folosita drept GRADINITA...Dupa ce a trecut perioada i-a somat pe bietii parinti ca in 2 saptamani sa isi mute copii de acolo,s-a descotorosit de personalul angajat si chipurile inchidem pravalia.vindem tot.si gata..scapam de probe. Numai ca nimeni nu a dat pretul cerut...si asa ca a decis sa continue cu saracii batranei. pacat ca este lasata sa isi bata joc si de acestia
4
3
Nu ne- a deranjat nimeni pana acum decat autoritatile statului care au venit cu mascatii si au fortat usa, apoi politia, DSP, etc care pandesc ce se intampla si suna la porti pentru a ne lua declaratii spunandu-ne ei ce sa zicem.Locatarii, fie ei si temporari, ai acestui imobil nu ne-au deranjat pana acum in niciun fel. Se stie ca pe strada Gorunului este un cetatean care este camera de luat vederi si care intr-un fel sau altul ne-a reclamat pe toti pe rand. Este un fel de Gica conta.Mereu nemultumit.Sa nu ne mai intrebe autoritatile, fara sa se prezinte, ce se intampla pe locurile private.
3
2
statul nu are interes sa mananci multa pensie. asa ca se opune ingrijirii batranilor
11
4
Sifonaariaaaa! Salveaza Rromaniaaa!!
11
1
Din ce scriu oameni de mai jos rezulta ca d.g.a.s.c.doreste sa detina control total asupra fenomenului respectv batrani si orfani chiar daca nu fac mare lucru pentru acesti oameni sunt sursa lor de venit sau cum sar zice afacerea lor asa se pare .
10
2
E ca statul nu are asemenea asezaminte pentru varstnicii neputinciosi ori sunt full,cu liste de asteptare iar oamenii cu serviciu gasesc metode alternative!
9
2
nu mai poti sa ai grija de batrani ? lasa-I pe mana statului !
13
4
7:59 interlopul Pu...Liii
9
3
Locul si ora sa vorbim ca barbatii
9
5
O sa i faci un alupigus daca ai aflat cine a turnat , ca sa stii adresa!!
17
4
Cand o sa arda astia o sa avem un nou colectiv, si autoritatile stiau , de data asta poate avem si vinovati, ISU , primaria Agigea, Costinesti, protectia copilului, DIrectia de sanatate a populatiei, care toleaza asa ceva. Altora le cer avize dar la case de batrani nu se cere nimic
13
1
La Costinesti pe str.Principala la intrare pe partea dreapta exista un astfel de camin pentru batrani adusi in ultima faza ,care nu sunt ingrijiti cum ar trebui.Va rog un control serios sa scoatem la suprafata ilegalitatile doamnei Mariana patroana.Autosesizarea organelor competente vor scoate la iveala neregulile care se practica in acest azil de batrani.Personal angajat la negru ,fara renumeratia platita la zi,mancare de proasta calitate!
17
6
Este prieten cu Carjaliu.Daca mai cautati gasiti terenuri etc
18
2
Unde este ISU si politia , doar ce au murit niste batrani intr un incendiu anul trecut la Bucuresti. Rude si combinatii puscaria va mananca
16
1
fututi mortii matii de turnator , sa nu mai iesi din casa ca ti-o iei tare nenorocitule. Am aflat cine esti jegule.
3
41
Putred in care fiecare face ce vrea atata timp cat altcineva are de profitat din asta,ce poti cere unor manjiti pana n gat cum sunt autoritatile de la Agigea unde primarul are grija decat de afacerile lui cum este tipic pesede
23
0
Este azil ilegal, focar de infectie cand cainii rup sacii de gunoi si umplu strada de pempersi de adulti, bandaje, vata,etc. Salvarea si masina mortuara sunt prezente frecvente mai ales noaptea dar si ziua, popa Picu fostul preot de la biserica de lemn este prezent mereu. Politia locala este la distanta de trei case si stie tot. Pe cine protejeaza autoritatile si cine raspunde daca se imbolnavesc oamenii si copii din zona.
24
7

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102