REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.6° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
16.6° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Aveți încredere? Vor fi deschise automat conturi de economii la Trezorerie pentru peste 4 milioane de copii

Aveți încredere? Vor fi deschise automat conturi de economii la Trezorerie pentru peste 4 milioane de copii

Replica API 26 octombrie 2018 | 15:55 463

Contul Junior al Guvernului, un fel de CARITAS?!

Contul Junior al Guvernului, un fel de CARITAS?!

Potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, Guvernul va deschide automat, la Trezorerie, conturi de economii pentru toți tinerii români cu vârsta sub 18 ani, urmând ca, dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an, statul să acorde o primă anuală de 600 de lei. Conform planului pregătit la nivel guvernamental, banii vor putea fi retrași atunci când copilul împlinește vârsta de 18 ani sau înainte de termen în cazul unor probleme grave de sănătate ori a decesului minorului. Programul statului are, însă, câte substraturi care pun la îndoială credibilitatea celor care l-au inițiat. De exemplu, statul ar urma să contribuie cu partea sa abia la finalul depozitului, adică atunci când copilul ajunge la vârsta majoratului. Mai mult, contul nu este supus executărilor silite. Aparent, un lucru bun. În realitate, are un substrat. ”Omul, dacă face o evaziune fiscală și pune copilului un milion de euro în contul ăla? Se atinge cineva de banii ăia? Nu!”, este de părere Mircea Dobre, fostul ministru al Turismului. Din perspectiva sa de părinte, Dobre consideră că acest program este un fel de CARITAS, care nu face decât să păcălească cetățenii.

Guvernul va deschide automat, la Trezorerie, conturi de economii pentru toți tinerii români cu vârsta sub 18 ani, urmând ca, dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an, statul să acorde o primă de 600 de lei, conform planului pregătit la nivel guvernamental. Pe numele copilului va fi deschis un singur cont individual de economii Junior, automat la Trezoreria statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a împuternicitului acestora sau a reprezentantului legal al copilului. În cont pot depune bani și alte persoane decât reprezentantul legal al copilului. Modalitățile de depunere sunt virament, mandat la oficiile Poștei Române sau numerar la sediile Trezoreriei. Veniturile din dobândă, de 3% pe an, și din primă vor fi scutite de impozit. Banii vor putea fi retrași atunci când copilul împlinește vârsta de 18 ani sau înainte de termen în cazul unor probleme grave de sănătate cu risc de deces ori a decesului minorului. Pentru copii instiutuționalizați, statul va fi cel care va asigura depunerea minimă de 1.200 de lei anual, prin autoritatea tutelară. Primul an pentru care va fi acordată prima de 600 de lei este 2019.

Statul virează banii doar la finalul depozitului, adică atunci când copilul împlinește 18 ani

Prima de stat va fi plătită în contul Junior la momentul la care titularul împlinește 18 ani, cumulat pentru toți anii din urmă, în 15 zile de la momentul la care depozitul expiră. Sumele acordate ca primă de stat nu sunt purtătoare de dobândă. În mod similar, sumele reprezentând dobânda anuală de 3% acordată la soldul contului (doar depunerile, nu și prima de stat) vor fi virate în contul titlularului la expirarea depozitului, la momentul la care titularul împlinește 18 ani, și nu anual. Plățile vor fi efectuate prin intermediul bugetului Comisiei Naționale de Prognoză. Sumele din contul de economii Junior nu pot fi executate silit, tranzacționate, cesionate sau folosite drept gaj, iar în anul calendaristic în care copilul împlinește 18 ani, statul nu va mai acorda prima de 600 de lei. Deocamdată, programul este la nivel de proiect, urmând a ajunge în Parlamentul, pentru aprobare. Unii părinți sunt sceptici cu privire la acest program. Aceștia sunt convinși că inițiatorii proiectul au urmărit altceva, și nu un interes pentru educația și viitorul copiilor României. ” Nu cred așa ceva! Să-ți deschidă statul cont, pentru copilul tău, fără să-și dai acordul?” Chiar dacă nu ești obligat să aplici, nu mi se pare normal să facă așa ceva. Plus că, nu ai voie să scoți banii decât în caz de deces sau boală cu risc de deces. Ce se întâmplă cu banii depuși, în acești ani? Se folosește statul de ei, nu?”, a declarat, pentru Replica, o mămică. Mircea Dobre, fostul ministru al Turismului, și el părinte, a declarat că nu vede cu ochi buni acest program. Nu este decât o modalitate a statului de a mai stoarce bani de la cetățeni. ”Este un fel de CARITAS! Eu creditez statul român 18 ani? Cred că statul român are nevoie de creditarea cetățenilor, în afară de statele și impozitele care le plătesc, deja, lună de lună, an de an. Caută orice tertip, pentru că la finalul anului bugetar 2018 o să fie dezastru. Nu e de ajuns că-s creditați de cetățeni, prin plata impozitelor, mai vor și de la cei săraci, amărâți să fie creditați, pentru că se cheltuie în neștire. Eu nu sunt de acord să creditez statul român! Nu mă obligă să fac acest lucru, dar nici să mă păcălească să spună că mi dă banii după 18 ani. Cred că este un fel de păcăleală. Dacă ne uităm ce se întâmplă cu ROBOR-ul, peste 18 ani s-ar putea să fim trecuți la euro. Atunci, s-ar putea ca suma acumulată să fie devalorizată”, a declarat Mircea Dobre. ” Plus că respectivul cont nu face obiectul unei executări silite. Bun, nu pot face tranzacții. Dar, omul dacă face o evaziune fiscală și pune copilului un milion de euro în contul ăla? Se atinge cineva de banii ăia? Nimeni. Se duce cu sacoșa de bani și scrie economii pe ea. E cancaniadă acest program!”, a precizat Dobre.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
faceti-va astfel de conturi odraslelor voastre, ati gasit o alta sursa de furt?, nemernicilor ordinari- veti crapA IN PUSCARIE
0
0
HA HA HA HA HA HA .........................
2
0
unde depun cand am ce.Nu vad motiv sa ma combin cu un stat al hotilor care sunt cu mainile adanc infipte in buzunarele noastre zilnic.adica,nu am incredere.
2
0
Ho, tiganilor, ca nu va sileste nimeni sa economisiti pentru puradeii vostri! Daca nu vreti, nu dati nimic, nu e nimeni obligat. Cheltuiti mai departe banii pe bere, copiii n-au decat sa se descurce singuri, or gasi ei ceva de furat prin Constanta. Cum pot parintii, asa o sa poata si ei, da-i in pizda ma-sii.
5
5
Si comisioanele pentru administrare cont cine le achita in cazul in care nu fac nici un fel de operatiune, ca nu sunt de acord.Cum sa deschizi un cont pe numele unui minor fara acordul parintelui, tutorelui? Si cum se procedeaza cu cei care nu au acte de identitate, sau abandonati, cei din centrele de plasament ?
8
2
Ce hotie pe fata, ca sa traiasca bine tot copiii de hoti, care se imprumuta cu 12000 de euro la banca si prostimea sa cotizeze, ca dupa 18, cand va vira statul banii, copiii prostilor isi vor lua cu ei o pereche de opinci.... Si altii cu banii lor studii la Londra
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212