REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Avocatul Poporului intervine în problema vaccinării din România

Avocatul Poporului intervine în problema vaccinării din România

Replica API 11 mai 2017 | 02:41 378

Avocatul Poporului, în virtutea rolului său de mediator între cetățeni și autoritățile administrației publice, a sesizat Ministerul Sănătății cu privire la criticile aduse de mai mulți petenți proiectului de Lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare în România, proiect aflat în procedura de transparență publică decizională.

Acțiunea Avocatului Poporului este urmarea mai multor petiții primite pe adresa instituției, în care cetățenii criticau prevederi din proiectul de lege sus-amintit și opinau că întregul act normativ este neconstituținal.

Avocatul Poporului subliniază, totuși, că, potrivit Constituției, nu are drept de inițiativă legislativă, iar, pe de altă parte, în acest moment (în care actul normativ se află în stadiu de proiect), soluționarea petițiilor excede ariei de competență a instituției.

Proiectul de Lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare în România este publicat, actualmente, pe site-ul Ministerului Sănătății, la adresa http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2017/04/LEGEA-VACCINARII-10.04.2017-002.pdf , în vederea dezbaterii publice. În context, devin aplicabile prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Care sunt problemele pe care le reclamă oamenii în proiectul de lege

O mare controversă o formează articolul 8, aliniatul 1 din proiectul de lege prin care părinții sunt obligați să prezinte o adeverință cum că au vaccinat copilul. „ Pentru garantarea dreptului la sănătate și la educație al tuturor copiilor și tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de invățământ se solicită prezentarea adeverinței care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare. Pentru identitate de rațiune, dacă nu frecventează o unitate de învățământ, admiterea copiilor într-o colectivitate din serviciile de zi se face în aceleași condiții”, se menționează în actul legislativ. Practic, până la înscrierea în școală, părinții sunt obligați să-și vaccineze copiii, chiar dacă au dreptul și sunt responsabili să aleagă imediat după naștere dacă să le facă sau nu vaccinurile.

În caz că nu prezintă adeverința, au dreptul ca, în termen de 60 de zile, Comisia Județeană de Vaccinare să elibereze, la cererea părinților, un calendar de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii. Astfel, părinții trebuie să-și vaccineze copilul, potrivit schemei, într-un an de zile, de la data admiterii în colectivitate.

Pe lângă acestea, oamenii sunt împărțiți în două tabere privind obligativitatea vaccinării copiilor. O parte consideră că părintele are responsabilitatea totală cu privire la decizia de a-și vaccina sau nu copilul, o altă parte consideră că vaccinarea ar trebui obligatorie. Legislația propusă de Ministerul Sănătății nu va obliga românul să își vaccineze copilul la vârste fragere, dar în momentul când se va decide integrarea sa în colectivitate, adică la școală, vaccinarea va fi obligatorie, necesară și dovedită.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Parca asa se numea emisiunea care il parodia pe ciorbea ca semna pe hartia igienica ordonante de guv.Acum el e o parodie in viata reala,nu realizeaza ca- i penibil.el e cu iuliu maniu si ion ,,mialache'' in cap si e destept.Dar are salariu bun.
4
0
lasa i nevaccinati dar nu ii primi la scoala. sa se duca la scoli de nevaccinati. si cand se imbolanvesc sa le plateasca parintii inteligenti gramada tot tratamentul. A nu, sa nu ii trateze sa se trateze ei naturist si cu rugaciuni. Sa nu ii fraiereasca cumnva industria medicamentelor, muriti sanatosi
3
1
s-a trezit avocatul poporului, oare cine i-a intrerupt somnul, sau se trezeste la ordin, in functie de cum este obligat, sarcina penal PSD, nu de alta dar trebuie sa dea bine in ochii pensionarilor ca de au primit cinci lei la pensie si s-au scumpit totul enorm ba mai mult lis-a pus impozit pe banii de inmormantare, aici nu se poate sesiza domnul in cauza? Oamenii astia nu au nimic demn in constiinta lor, cuvantul ''ONOARE'' nu le este cunoscut. Avem rabdare poate Dumnezeu isi va intoarce fata si catre noi cei multi, multi si cei ce au votat promisiuni pentru ca galetile si puii au fost interz
4
0
daca nu vreau sa-mi vaccinez copilul obligatoriu ?
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108