REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Bâlbă: Noi am gândit un proiect de a face un alt planetariu de 200 de locuri

Bâlbă: Noi am gândit un proiect de a face un alt planetariu de 200 de locuri

Replica API 10 noiembrie 2015 | 00:00 188

Investiţii serioase

Investiţii serioase

Adrian Bâlbă

Planetariul din Constanţa, construit în 1969, este gata să-şi primească vizitatorii. Lucrările de reabilitare şi reamenajare, demarate în luna octombrie, au fost terminate la începutul lunii noiembrie. De precizat faptul că Planetariul din Constanţa a fost dotat cu un aparat de proiecţie digital, fiind înlocuite scaunele, schimbate tavanul şi pavimentul, investiţia ridicându-se la 130.000 de lei.

“Oamenii vor putea vedea un planetariu reabilitat din punct de vedere constructiv. Tavanul şi pavimentul au fost schimbate, pavimentul este acum în scări, ceea ce favorizează vizibilitatea. Un alt aspect este înlocuirea scaunelor tip fotoliu cinematografic, cum am avut până acum, cu scaune speciale de planetariu, înclinate la 15 grade fiindcă oamenii trebuie să se uite în sus şi trebuie să aibă un scaun corespunzător. În completarea aparatului analogic pe care l-am folosit de ani buni am achiziţionat un aparat digital cu care completăm şi pe partea ştiinţifică şi educativă oferta noastră în sensul posibilităţii examinării mai îndeaproape, mai în detaliu a obiectelor cereşti.

Toate acestea sunt în scopul completării ofertei Complexului Muzeal care trebuie să aibă şi o ofertă educativă şi care să îmbine şi componente ştiinţifice. În felul acesta vrem să atragem comunităţile şcolare. Avem parteneriate, avem înţelegeri şi promisiuni, însă din păcate nu s-au materializat în anii trecuţi. Prea puţini copii au venit la Planetariu şi Delfinariu. Sperăm că şi cu ajutorul dumneavoastră să devenim mai interesaţi şi dacă profesorii nu vor decât parteneriate poate elevii vor veni să ne vadă oferta: un proiector digital nou!

Este o marcă renumită şi singurul din ţară din cauza faptului că nu a fost achiziţionat printr-un proiect european, ci din fonduri proprii. Este un efort pe care ni l-am permis. Am fost mai harnici vara aceasta. (…). Efortul financiar a fost de aproximativ 80.000 de lei pentru proiector şi 50.000 de lei pentru reabilitarea sălii”, a declarat Adrian Bâlbă, directorul Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.

Managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii ia în calcul construirea unui nou Planetariu cu o capacitate mai mare. Preţul biletelor este 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru elevi şi studenţi, iar pentru grupuri tariful este de 3 lei de persoană. „Noi am gândit un proiect de a face un alt planetariu nu de 60 de locuri, ci de 200 de locuri. Cu o cupolă nu de 8 metri, ci de 15 metri, care să permită folosirea a două proiecte digitale într-un tandem care să compună o imagine şi în felul acesta să putem prezenta şi mai multe locuri şi atunci vom fi chiar unici”, a declarat Bâlbă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272