REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Beijing deschide o anchetă asupra decesului medicului care a lansat primul avertisment despre noul virus

Beijing deschide o anchetă asupra decesului medicului care a lansat primul avertisment despre noul virus

Replica API 8 februarie 2020 | 00:00 405

Foto: (c) m.koreatimes.co.kr

Li Wenliang, medicul care a fost anchetat de Poliţie la începutul lunii ianuarie pentru că a lansat primul avertisment despre existenţa unor cazuri de boală similară SARS, care a rezultat că este provocată de un nou coronavirus din Wuhan, a decedat vineri din cauza acestui virus, relatează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit contului oficial de Weibo (Twitter chinez) al centrului unde lucra medicul şi unde era internat de zece zile, Spitalul Central din Wuhan, oftalmologul în vârstă de 34 de ani a decedat vineri dimineaţă la 2:58 ora locală (joi 18:58 GMT).

Unele mass-media au scris despre decesul medicului cu câteva ore înainte, iar Organizaţia Mondial a Sănătăţii (OMS) a publicat un tweet în care transmitea condoleanţe, ceea ce a generat o oarecare confuzie. Presa de stat chineză notează că medicul a primit tratament intensiv cu Oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană (ECMO), după ce pacientul a suferit un atac de cord la 21:30 ora locală (joi 13:30 GMT).

Li şi alte şapte persoane au fost chemate să se prezinte la sediul poliţiei din Wuhan la 3 ianuarie pentru "răspândirea de informaţie falsă" după ce aceştia publicaseră în decembrie date privind un presupus nou focar de SARS - boală care a provocat 600 de decese între 2002 şi 2003 - după detectarea a şapte cazuri în acest oraş.

Medicul a continuat să lucreze până pe 10 ianuarie, când a început să prezinte simptome de contagiere cu noul coronavirus. El a fost spitalizat pe 12 ianuarie după ce a contractat virusul de la unul dintre pacienţii săi. Infecţia sa cu coronavirus a fost confirmată pe 1 februarie.

Într-un interviu acordat portalului privat de ştiri Caixin după confirmarea că fusese infectat Li, declare că "trebuie să existe mai multe voci care să vorbească într-o societate sănătoasă şi nu vede cu ochi buni să fie utilizată puterea publică pentru interferenţe excesive".

Presa oficială informase la începutul lunii ianuarie despre ancheta poliţiei împotriva a opt persoane pentru "răspândirea de zvonuri" la Wuhan când criza era încă la nivel de pneumonie de origine necunoscută legată de o piaţă de paşte şi fructe de mare, unde ulterior s-a aflat că se vindeau ilegal tot felul de animale sălbatice.

Totuşi, în ultimele săptămâni, presa şi-a schimbat discursul şi l-a lăudat chiar pe Li într-un articol, în care se arată că ar fi fost bine "dacă oamenii ar fi dat crezare acestor zvonuri şi ar fi purtat măşti, ar fi luat măsuri de dezinfectare şi ar fi evitat contactul cu piaţa de animale".

Decesul medicului a provocat o adevărată vâltoare pe reţelele de socializare chineze unde durerea pentru moartea lui Li s-a amestecat cu accente de furie: mulţi utilizatori au folosit haştagurile "te poţi ocupa de această sarcină?" "o poţi înţelege?" afirmaţii folosise de Poliţia din Wuhan în documentul pe care l-au obligat pe Li să-l semneze în ianuarie.

Regimul chinez a anunţat vineri deschiderea unei anchete cu privire la medicul din Wuhan care a fost mustrat de poliţie la sfârşitul lunii decembrie după ce a lansat un avertisment despre apariţia unui nou coronavirus în centrul ţării. Organul Partidului Comunist Chinez (CCP) însărcinat cu lupta contra corupţiei a anunţat într-un comunicat trimiterea unei echipe la Wuhan ''pentru a conduce o anchetă exhaustivă asupra circumstanţelor legate de doctorul Li Wenliang''.

Noul coronavirus a infectat peste 31.000 de oameni în China, dintre care peste 630 au murit, potrivit celui mai recent bilanţ oficial. În afara Chinei continentale, peste 240 de cazuri de pneumonie virală sunt confirmate deja în aproximativ 30 de ţări şi teritorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Probabil lucrase la inventia virusului in laboratorul detinunt de Bill si Melania Gates in apropiere de Whuan!Acesti "criminali" sustinatori ai vaccinului dar si al conceptului ca "vezi Doamne" suntem multi!E pamantul lu' ma'sa si a lu tacsu' si decide el daca suntem prea multi?Si a luat rol de Dumnezeu Bill Gates si nu stiam noi?Urmeaza ancheta nu va lasa Trump asa ca se stie de voi!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108