REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

BILANŢ la Inspectoratul de Poliţie. INFRACŢIONALITATE în SCĂDERE în Constanţa!

BILANŢ la Inspectoratul de Poliţie. INFRACŢIONALITATE în SCĂDERE în Constanţa!

Replica API 29 decembrie 2018 | 00:00 241

Constantin Dancu

Infracționalitatea la nivelul județului Constanța a fost în scădere, în anul 2018. O arată statisticile prezentate de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Au fost mai puține tâlhării – deși, așa cum au subliniat reprezentanții polițiștilor constănțeni, fenomenul rămâne în continuare în atenția oamenilor legii! -, au fost comise mai puține furturi din locuințe, din societăți comerciale și din mașini. „Statisticile sunt încurajatoare”, după cum a afirmat comisarul șef Constantin Dancu, inspector șef IPJ Constanța.

Dar cu toate acestea, încă mai sunt multe aspecte care trebuie să fie îmbunătățite, așa cum a admis tot inspectorul șef Dancu. Este nevoie de înnoirea parcului auto al inspectoratului, de mai mulți polițiști, în special în mediul rural, și, nu în ultimul rând, ar fi necesară o reorganizare a Poliției municipiului Constanța.

Statistic, situația infracțională la nivelul județului Constanța arată încurajator. Astfel reiese din datele statistice, puse pe hârtie la sfârșit de an 2018 și prezentate de conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, în cadrul unei conferințe de presă.

„Activitatea IPJ Constanța în 2018 a fost una fructuoasă, cu rezultate bune și cu o statistică încurajatoare”, a arătat comisarul șef Constantin Dancu, inspector șef. Astfel, județul Constanța se află pe locurile 3 – 4, la toate capitolele: sesizări penale, infracționalitate stradală etc.

Concret, în cifre, situația se prezintă astfel: „Comparativ cu anul 2017, în perioada vizată a acestui an, infracționalitatea sesizată a scăzut cu 1.112 fapte (-5,5%), de la 20.307 la 19.195. Analizând după modul de sesizare, se observă o scădere a faptelor sesizate, prin plângere (-534) și a celor din oficiu (-192). În ceea ce privește infracţiunile contra libertății persoanei, se înregistrează o scădere de 28 fapte (-2,51%).

Furturile înregistrează în acest an o scădere de 624 fapte (-9,5%), furtul din societăți comerciale este în scădere cu 136de fapte (-14,5%), furtul din autovehicule a scăzut cu 564 fapte (-55%), iar furtul de autovehicule a înregistrat o scădere cu 29 fapte (-32,95%). De asemenea, climatul de ordine și siguranță publică este evidențiat și de scăderea numărului de tâlhării, cu 64 de fapte (-19%)”, se arată în bilanțul realizat de reprezentanții IPJ Constanța.

Dar mai sunt multe aspecte care trebuie îmbunătățite, a subliniat inspectorul șef Constantin Dancu, pornind de la dotarea polițiștilor și a secțiilor de poliție, până la relaționarea cu cetățenii, la numărul polițiștilor din mediul rural și inclusiv până la activitatea de prevenire.

Comisarul șef Constantin Dancu: „Este loc de mai bine!”

În prezent, organigrama IPJ Constanța este ocupată în proporție de aproximativ 84%. Mult mai bine decât în anii trecuți. Chiar și așa, însă, încă sunt localități în mediul rural unde mai este nevoie de polițiști. Aspect care le-a fost semnalat reprezentanților IPJ de administrațiile locale cu prilejul Caravanei Autorității Teritoriale de Ordine Publică (organism din subordinea Consiliului Județean Constanța), desfășurată pe parcursul lui 2018.

„Ne-am întâlnit cu reprezentanții primăriilor și, într-adevăr, marea majoritate ne-au solicitat să încadrăm polițiști. Sunt comune care au în administrare și sate, iar polițiștii se concentrează pe reședințe, pe comune. Dar trebuie să fim realiști, sunt și sate precum Coslugea sau Dorobanțu, mici, unde nu este o situația infracțională deosebită, dar unde prezența polițistului ar aduce o notă de siguranță”, a arătat comisarul șef Constantin Dancu.

De asemenea, îmbunătățiri sunt necesare și în ceea ce privește logistica inspectoratului. De alfel, comisarul șef Dancu a arătat că serviciul respectiv din cadrul IPJ Constanța nu se ridică, deocamdată, la nivel exigențelor sale. „Este o zonă unde mai avem de lucru. Ați văzut mașinile de poliție, ați văzut sediile cum arată, sunt nereguli și sper ca în 2019 să ne ocupăm de aspectele acestea”, a afirmat comisarul șef Dancu. Mai ales că, a subliniat acesta, nu toate lucrurile țin de finanțare, ci și de oameni. „De exemplu, curățenia într-o instituție nu ține de IGPR, ci de noi”, a afirmat Dancu.

Anul 2018 poate fi considerat un „moment ZERO”, a subliniat comisarul șef Constantin Dancu, iar „adevărata valoare a colectivului IPJ Constanța se va vedea în 2019”.

Este nevoie de reorganizarea Poliției municipiului Constanța

Un alt aspect care necesită să fie schimbat este, de exemplu, organizarea Poliției Municipiului Constanța. „Ar trebui să avem curajul să facem o reorganizare a Poliției Municipiului Constanța. Trebuie modificări, atât în opinia mea, cât și din discuțiile avute cu ofițerii. De exemplu, este necesară reorganizarea judiciarului.

Avem la fiecare secție câte doi – trei lucrători care răspund de furturi din auto, din societăți comerciale. Ar trebui să fie toți de la secții, la un loc, de exemplu cei care răspund de furturi auto să fie în același loc. Adică să fie mutați la Poliția municipiului. Nu militez pentru desființarea secțiilor de poliție, ci la nivel acestora să rămână ordinea publică, așa cum au fost gândite inițial”, a afirmat comisarul șef Constantin Dancu.

Polițiștii constănțeni au nevoie de alte mașini de patrulare

De asemenea, este necesară înnoirea parcului auto al IPJ Constanța și de renovat sediile secțiilor de poliție. „Pe linie de logistică, anul 2018, au fost primite 35 de autospeciale Logan pe linie de ordine publică și rutieră, o autospecială Mercedes pentru Gruparea pirotehnică de la Serviciul de Acțiuni Speciale, o motocicletă, sperăm în 2019 să rezoltă problema autospecialelor, să le înlocuim.

Mai avem aproximativ 50 de mașini din 2006, cu care încă mai patrulăm prin județ, arată nu prea ok. Marea majoritate au peste 300.000 de kilometri. Au fost efectuate lucrări de reparații la acoperiș, fațade la Deleni, Gârliciu și Ion Corvin, cu finanțare de la IGPR. Suntem și sperăm ca în 2019 să putem să renovăm mai multe secții de poliție, să le aducem la un standard european, să reușim să nu mai avem posturi de poliție”, a afirmat inspectorul șef.

Mai puține tâlhării pe străzile Constanței

Un aspect asupra căruia reprezentanții IPJ Constanța au atras atenția vizează identificarea autorilor infracțiunilor. Astfel, în cazul tâlhăriilor, de exemplu, în majoritatea cazurilor au fost identificați făptașii. „Fenomenul este în atenția noastră. De exemplu, din octombrie încoace am avut un tâlhar care a comis opt fapte. Am scos în stradă forțe suplimentare, polițiști în civil și a fost prins în flagrant”, a afirmat comisarul șef Ion Chiru, împuternicit la șefia Poliției Municipiului Constanța.

La nivelul municipiului Constanța, infracțiunile stradale au scăzut cu 39%, în vreme ce prinderile în flagrant au crescut cu 11%, numărul perchezițiilor la fel a fost în creștere, precum și acțiunile preventive.

Zilnic, pe străzile municipiului patrulează între 30 și 35 de mașini.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
doar proxenetismul este in crestere restul in scadere.
1
0
Normal ca a scazut infractionalitatea... laudarosilor... in ultimii 3 ani... 20% din populatia Romaniei a plecat in Europa
0
0
Garcea spagari si ascultatori ...!!!
3
0
Normal,doar ei te sfatuiesc sa nu depui plangere......ca sa iasa bine statistica....
4
0
Nu uniforma, lipsa gradelor de chestor il deranjeaza
14
1
Nu mai dati gogosi infractori sunteti voi.
8
0
Se pare ca uniforma de politist a inceput sa-l cam stranga pe dl Dancu, nu-i mai place decat costumul civil ca sa arate a mare patron . . . ceea ce de fapt si este!
11
0
Puscariile din occident sa traiasca!
3
0
Au zburat ciorile din tara
5
0
Bine mai nea sefule, dar sa.ti pictezi matale sprincenile, sa le fasonezi, esti om batran, ce Dumnezeu.
9
0
LA AMBULANTA CE ABUZURI FACE BADESCU LAURENTIU UCIGASUL FETEI DIN NAVODARI. IN SCHIZOFRENIA LUI TERORIZEAZA ANGAJATII SI SPUNE CA E PSDIST SI FACE CE VREA. FURA BANI AMBULANTEI PRIN CONTRACTE CU PARANDARAT. NENOROCITUL ASTA A OMORIT O FATA DIN NAVODARI. DNA SE AUDE. BADESCULE SA DEA CANCERUL IN FAMILIA TA SCHIZOFRENICULE
3
1
Vin sa va multumim ca nu a-ti facut nimic in destructurarea acvariului plin de rechini unde noi maharii o ducem perfect avem si cate 3 trei limuzine de lux incepand de la 100 de mii de euro si vile cu piscine de la 5 milioane de euro.Si ptr ca nu ne deranjati sponsorizarile noastre vor fi destul de suficiente.Bravo IPJ Constanta sunteti "nomber one" !!!.
9
0
Stiti foarte bine ca infractiunile nu au scazut datorita eficientei politiei ci doar pt faptul ca toti au plecat in strainatate! Luati fiecare infractor cunoscut si veti observa ca a intins-o miraculos din tara!
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212