REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Blinken doreşte „să reconstruiască“ legăturile cu palestinienii şi „apără“ Israelul

Blinken doreşte „să reconstruiască“ legăturile cu palestinienii şi „apără“ Israelul

Replica API 27 mai 2021 | 00:00 569

După ani de divorţ în epoca Trump, Statele Unite vor să-şi "reconstruiască" relaţia cu palestinienii, recunoscând în acelaşi timp "dreptul" Israelului de a se autoapăra, a pledat marţi secretarul de stat Antony Blinken la finalul întrevederilor cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, comentează AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken

"Este posibil să reluăm eforturile pentru a ajunge la o soluţie cu două state, israelian şi palestinian", a declarat el în prima zi a unui turneu prin Orientul Mijlociu.

Sprijinită de comunitatea internaţională, dar desconsiderată de fosta administraţie americană, această soluţie rămâne "singura modalitate de a asigura viitorul Israelului ca stat evreu şi democrat şi, desigur, de a le oferi palestinienilor statul la care au dreptul", a afirmat şeful diplomaţiei americane la Ierusalim.

Turneul efectuat de Antony Blinken urmăreşte consolidarea armistiţiului fragil intrat în vigoare vineri între statul evreu şi mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, după 11 zile de război.

Secretarul de stat american a discutat cu lideri israelieni şi palestinieni şi a subliniat că doreşte să împiedice Hamas, aflat pe lista americană a organizaţiilor teroriste, "să beneficieze" de eforturile de ajutorare a Fâşiei Gaza.

După întâlnirea cu Benjamin Netanyahu, căruia i-a reafirmat "sprijinul deplin pentru dreptul Israelului la autoapărare", Antony Blinken a fost primit de preşedintele Autorităţii Palestiniene la Ramallah, în Cisiordania ocupată.

"Aşa cum i-am spus preşedintelui (Abbas), mă aflu aici pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite de a reconstrui relaţia cu Autoritatea Palestiniană şi cu poporul palestinian", a declarat el. Această relaţie trebuie "construită pe respectul reciproc", deoarece palestinienii şi israelienii merită în egală măsură "securitate, oportunitate pentru libertate şi demnitate".

Spre deosebire de poziţia fostului preşedinte Donald Trump, care îşi înmulţise gesturile faţă de Israel, şeful diplomaţiei de la Washington a anunţat dorinţa "de a avansa în procesul de redeschidere a consulatului de la Ierusalim", responsabil cu afacerile palestiniene, închis în 2019, în pofida criticilor internaţionale.

În ceea ce priveşte ajutorul financiar, administraţia americană va solicita Congresului să deblocheze pentru palestinieni 75 de milioane de dolari (aproximativ 61 de milioane de euro).

Washingtonul doreşte, pe lângă acest ajutor destinat dezvoltării economice, să aloce 5,5 milioane de dolari (4,4 milioane de euro) ca ajutor de urgenţă pentru Fâşia Gaza şi 32 de milioane de dolari (26 de milioane de euro) Agenţiei ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), pe care administraţia Trump a încetat să o mai finanţeze.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108