REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

BOMBĂ pentru Înalta Curte! Se contestă completurile de trei judecători

BOMBĂ pentru Înalta Curte! Se contestă completurile de trei judecători

Replica API 9 aprilie 2019 | 00:05 460

A fost formulată prima contestație în anulare împotriva unei condamnări pronunțate de un complet de 3 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceasta se referă la dosarul în care fostul președinte ANRE și fostul Senator UDMR, Olosz Gergely, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Prima contestaţie în anulare faţă de o soluţie de condamnare pronunţată de un Complet de 3 de la Înalta Curte a fost formulată în cauza nr. 2618/2/2014, cunoscută în spaţiul public ca dosarul fostului preşedinte ANRE şi fost senator UDMR, Olosz Gergely, în care completul de 3 format din judecătorii Ionuţ Matei, Ioana Bogdan şi Alina Ioana Ilie a decis, în 20 decembrie 2018, condamnarea definitivă a acestuia la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi alături de Olosz Gergely şi Ion Bircina, la 1 an şi 4 luni închisoare cu executare, Costin Iliescu la 1 an şi 4 luni inchisoare cu suspendare, Cătălin Stan la 2 ani cu suspendare şi Ovidiu Ionel Badea la 1 an cu suspendare, notează luju.ro.

Cauza senatorului Olosz Gergely, în prezent aflat în Budapesta după ce a fugit din ţară, a fost în atenţia opiniei publice din 2012, în presa apărând încă de la trimiterea în judecată (2 octombrie 2012) pasaje ample, însoţite de stenograme, din rechizitoriul semnat de procurorul DNA Marius Vartic şi confirmat de şeful Secţiei a II-a din DNA (la acea data), procurorul Doru Ţuluş.

(...)

Concret, dosarul fostului senator şi presedinte ANRE Olosz Gergely a ajuns prima dată la Înalta Curte în octombrie 2012, sub nr. 6313/1/2012, fiind repartizat judecătorilor Cristina Rotaru, Ioana Bogdan şi Ionuţ Matei. După cinci termene de judecata, Completul de 3 format din judecătorii Rotaru, Bogdan si Matei a decis că instanţa supremă nu mai are competenţa să judece cauza, dat fiind că Olosz Gergely demisionase din Parlament, astfel că la data de 17 mai 2013 au dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti.

Ajuns la Tribunalul Bucureşti, dosarul privindu-i pe Olosz Gergely, Bircina, Iliescu, Stan si Badea a fost repartizat judecătorului Mitu Stegaru, formându-se astfel cauza nr. 19977/3/2013. În doar 19 zile, timp în care a acordat 5 termene de judecată, judecătorul Mitu Stegaru a soluţionat dosarul lui Olosz Gergely pronunţând, la fond, condamnarea la 7 ani de închisoare cu executare a acestuia din urmă. În cele 19 zile, Mitu Stegaru nu a dispus nici măcar o minimă verificare pentru a vedea dacă sunt îndeplinite criteriile de competenţă ale instanţei, nu a cerut nici măcar un act de identitate pentru verificarea datelor persoanelor trimise in judecată. A pronunţat soluţia în fond şi a trimis rapid dosarul la Curtea de Apel Bucureşti pentru faza apelului. Surpriză însă! În apel, la CAB, s-a constatat că Tribunalul Bucureşti nu era competent să judece dosarul, întrucât fostul senator Olosz Gergely deţinea şi calitatea de avocat, lucru care atrăgea competenţa în primă instanţă a Curţii de Apel Bucureşti (...), mai arată luju.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ptr. ar trebui sa ise dea interdictie de intrare in romania tiganului ungur Gergely
1
0
Oare? Asa s a intamplat si in cazul retrocedarilor de la Constanta mai cunoscatorule de mai jos? Ia zi tu!
4
2
Foarte bine face.Pentru ca toate completurile de 3 judecatori erau formate sa execute niste inculpati.
5
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218