REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

BOMBĂ pentru SĂNĂTATEA constănțenilor! Administratorul afacerii PENALE de la Agigea, în fața judecătorilor!

BOMBĂ pentru SĂNĂTATEA constănțenilor! Administratorul afacerii PENALE de la Agigea, în fața judecătorilor!

Replica API 28 octombrie 2016 | 00:00 516

Se îngroașă treaba!

Se îngroașă treaba!

Ancheta s-a încheiat și urmează judecata! Vorbin despre firma Mineral Protan SA Agigea, despre care cotidianul Replica a precizat, în urmă cu câteva zile, că și-a desfăşurat activitatea cu încălcarea legii. Și dacă cercetările au fost, la început, in rem, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au stabilit ca suspect și, ulterior, inculpat, în persoana administratorului firmei, Claudiu Constantin Dobrin, trimis acum în judecată în dosarul 29244/212/2016. De precizat este că activitatea desfășurată de societatea respectivă a pus în pericol mediul înconjurător, potrivit anchetatorilor.

Claudiu Constantin Dobrin este din București, dar locuiește fără forme legale în municipiul Constanța, pe bulevardul Mamaia. Este administratorul S.C. Protan SA Agigea, firmă despre care, de-a lungul timpului, s-a tot spus că este "adepta" infracțiunilor. Ba chiar și oamenii din zonă s-au tot plâns de mirosul pestilențial de acolo, cu precizarea că vorbim despre o societate care se ocupă cu incinerarea unor categorii de produse de origine animalieră. Asta doar pe hârtie, pentru că în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Prin urmare, după o anchetă amănunțită, procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus trimiterea în judecată a lui Claudiu Constantin Dobrin pentru continuarea activității după suspendare Autorizației de mediu, aceasta fiind de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, la fel și în ceea ce privește firma. Cronologic, potrivit rechizitoriului, comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul general, Serviciul Comisariatului Județean Constanța, au efectuat un control de specialitate la Mineral Protan, la data de 10 febtuarie anul curent.

Persoana juridică era autorizată să efectueze activități de eliminare prin incinerare a unor categorii de deșeuri de origine animalieră. Mai mult, în cadrul acestei autorizații chiar era specificat că îi este interzis să valorifice deșeuri. În urma controlului au fost găsite mai multe nereguli, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni și pentru că au fost colectate, în vederea incinerării, și alte deșeuri în afara celor pentru care societatea era autorizată, precum materii care nu se pretează consumului sau procesării (produse lactate, congelate, de panificație, grăsimi), provenite de la Metro, Selgros și Carrefour. În plus, se pare că adminstratorul Dobrin nu întocmea și nu transmitea organelor abilitate evidența lunară a deșeurilor.

BOMBĂ pentru mediu: au ignorat că firma avea activitatea suspendată și au continuat ilegalitățile

Totodată s-a mai constatat faptul că unul dintre incineratoarele cu care este dotat punctul de lucru nu era curățat și că nu exista un plan de prevenire și combatere a poluării accidentale. În afara sancțiunilor, s-au dispus atunci, având în vedere pericolul potențial asupra mediului înconujurător, niște sarcini precise cu termene de aducere la îndeplinire a neregulilor până la data de 23 februarie. Pe 10 martie a avut loc un alt control, dată la care s-a constatat că nu s-a ținut cont de nimic și că, în cadrul societății, s-au desfășurat aceleași activități neconforme.

Mai exact, s-au colectat și incinerat și alte produse în afara celor de origine animalieră. Atunci, cei de la Garda de Mediu au dispus suspendarea activității firmei. Dispoziția de suspendare nu a fost contestată în instanță. Însă, firma a continuat să colecteze deșeuri pe care, până în luna august, le-a transportat la alți operatori autorizați să le elimine, deșeuri preluate în manieră ilegală. Astfel, procurorii au arătat că Dobrin, pe parcursul operațiunilor ilegale descrise, s-a folosit de societate ca de o unealtă în scop vădit infracțional. Acesta a fost trimis în judecată, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Constanța.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218