REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Brazilia: Ciocniri violente între indigeni şi poliţişti în faţa parlamentului federal

Brazilia: Ciocniri violente între indigeni şi poliţişti în faţa parlamentului federal

Replica API 24 iunie 2021 | 00:00 536

Indigeni din Brazilia şi poliţişti s-au înfruntat marţi cu săgeţi şi gaze lacrimogene în altercaţii în apropierea Parlamentului din Brasilia, care au făcut mai mulţi răniţi, notează AFP, citată de Agerpres.

Serviciul de presă al Camerei Deputaţilor a indicat că aproximativ 500 de manifestanţi au "încercat să invadeze" una dintre intrările în Parlament.

Cel puţin trei poliţişţi au fost răniţi de săgeţi, în timp ce poliţia a răspuns cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene.

La rândul lor, indigenii au afirmat că demonstrau paşnic împotriva unui proiect de lege care le-a încălcat drepturile atunci când au fost atacaţi de membri ai forţelor de ordine în mod "brutal".

În videoclipurile care circulă pe reţelele sociale, pot fi văzuţi indigeni ţipând, alergând şi filmând altercaţiile cu telefoanele lor mobile, în nori de gaze lacrimogene. Unii şi-au pierdut cunoştinţa şi au fost salvaţi de pompieri, potrivit fotografiilor publicate de organizatorii manifestaţiei.

APIB, Asociaţia Popoarelor Indigene din Brazilia, a indicat că doi nativi au fost spitalizaţi după ce au fost "grav răniţi" şi că "o duzină de copii, bătrâni şi femei au fost răniţi uşor".

"Astăzi este o zi îngrijorătoare pentru manifestaţii, dar şi pentru democraţie", a declarat într-o conferinţă de presă Joenia Wapichana, prima parlamentară indigenă.

Ciocnirile au provocat suspendarea şedinţei comisiei parlamentare care dezbătea controversatul text.

Diferite grupuri indigene demonstrează de la începutul lunii la Brasilia împotriva acestui proiect de lege care modifică regulile în vigoare pentru delimitarea terenurilor lor.

Ei se tem că pământurile lor ancestrale, unde dreptul lor de a trăi este garantat constituţional, pot fi deschise pentru exploatare comercială, inclusiv exploatarea forestieră şi extracţia minieră.

De la venirea la putere în 2019, preşedintele de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro s-a pronunţat în favoarea exploatării resurselor din teritoriile indigene şi ariile protejate din Amazonia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asa le trebuie daca isi distrug padurilii
1
0
si trebuie bagat la parnaie multi ani.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212