REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
14.8° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Brazilia: Grupul minier Vale a omis informaţii ce ar fi putut duce la evitarea catastrofei barajului de la Brumadinho

Brazilia: Grupul minier Vale a omis informaţii ce ar fi putut duce la evitarea catastrofei barajului de la Brumadinho

Replica API 7 noiembrie 2019 | 00:00 314

Grupul miniser brazilian Vale a omis să informeze autorităţile miniere despre anomaliile de la barajul de la Brumadinho, a cărui ruptură, care s-a soldat cu peste 270 de morţi şi dispăruţi în luna ianuarie, "ar fi putut fi evitată", informează un raport al Agenţiei naţionale a minelor (ANM) publicat marţi, relatează AFP.

"Dacă ANM ar fi fost informată corect, ea ar fi putut solicita măsuri de urgenţă din partea întreprinderii, ceea ce ar fi putut duce la evitarea catastrofei", a afirmat agenţia într-un comunicat.

ANM explică că informaţiile pe care le-a primit de la grupul minier Vale înainte de ruptura barajului "nu concordau cu elementele prezentate în documentele interne ale grupului minier".

Raportul de 194 de pagini evocă în special problemele de la nivelul sistemului de drenare al apei din structura barajului instalat în iunie 2018, cu şase luni înainte de producerea tragediei.

Grupul Vela ar fi declarat că aceste probleme prezintă un risc de nivel zero, în timp ce documentele sale interne menţionează un risc de nivel şase.

Însă experţii ANM au considerat că anomaliile descrise în aceste documente interne impuneau ca grupul minier să o informeze despre un risc de nivelul zece, când stabilitatea barajului este compromisă, ceea ce ar fi obligat-o să ia măsuri de urgenţă.

Vale, grupul mondial nr. 1 în materie de exploatare a minerului de fier, a precizat marţi că nu va comenta raportul ANM până când nu îl va analiza integral şi a subliniat că "toate informaţiile privind starea de conservare a barajului au fost furnizate autorităţilor însărcinate cu ancheta".

Raportul ANM a fost publicat la exact patru ani după o altă tragedie minieră în care a fost implicat grupul Valle, cea de la Mariana, în statul Minas Gerais, la 120 km distanţă de Brumadinho.

Pe 5 noiembrie 2015, barajul de la Fundao, gestionat de Samarco, coproprietate a Vale şi a grupului anglo-australian BHP, a eliberat în natură 40 de milioane de metri cubi de deşeuri foarte toxice, provocând moartea a 19 persoane şi cauzând probleme de mediu fără precedent în Brazilia. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212