REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bulgaria: Ambasadoarea Franţei, convocată la MAE bulgar după ce Macron a spus că preferă migranţi africani în locul delincvenţilor bulgari

Bulgaria: Ambasadoarea Franţei, convocată la MAE bulgar după ce Macron a spus că preferă migranţi africani în locul delincvenţilor bulgari

Replica API 5 noiembrie 2019 | 00:00 344

Ambasadoarea Franţei în Bulgaria, Florence Robine, a fost convocată luni la MAE bulgar în urma unui interviu recent în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a spus că el preferă mai degrabă migranţii care vin legal din state precum Guineea sau Coasta de Fildeş decât grupurile de infractori bulgari sau ucraineni, relatează agenţia BTA.

În cadrul discuţiei avute cu ambasadoarea Franţei ca urmare a acestei convocări, vice-ministrul bulgar de externe Petko Doikov şi-a manifestat consternarea faţă de declaraţia făcută de preşedintele Macron în interviul acordat publicaţiei de dreapta Valleurs Actuelles şi care a provocat indignare în societatea bulgară, inclusiv în rândul cetăţenilor bulgari din Franţa, se arată într-un comunicat emis de MAE bulgar.

Oficialul bulgar a insistat la această discuţie că nu există vreun temei serios pentru afirmaţii de genul celor făcute de Macron. Relaţiile dintre Bulgaria şi Franţa - prieteni, parteneri şi aliaţi - sunt excelente, comunitatea bulgară în Franţa este foarte bine integrată, iar Bulgaria nu a primit din Franţa vreo atenţionare cu privire la infracţiuni grave comise de cetăţeni bulgari, se mai arată în comunicat.

Conform aceluiaşi text emis de MAE bulgar, ambasadoarea Florence Robine a exprimat regretul pentru situaţia creată şi a menţionat că afirmaţiile preşedintelui Emmanuel Macron au fost scoase din context şi incorect înţelese. ''Acestea nu se referă nicidecum la guvernul bulgar, la cetăţenii bulgari şi la lucrătorii bulgari, care sunt bine primiţi şi şi-au dovedit profesionalismul'', a spus ea.

Florence Robine a confirmat relaţiile bilaterale excelente dintre cele două ţări şi şi-a exprimat speranţa că se va continua aprofundarea acestora. ''Există o cooperare excelentă între ţările noastre - în domeniile educaţiei, culturii, economiei. Franţa va fi alături de Bulgaria şi va continua să sprijine eforturile Bulgariei în interiorul Uniunii Europene'', a mai afirmat ambasadoarea Franţei, conform MAE de la Sofia.

Conform interviului publicat de revista conservatoare Valeurs Actuelles, Macron a spus că îi preferă "pe oamenii care vin legal (în Franţa) din Guineea sau Coasta de Fildeş bandelor ilegale de bulgari sau ucraineni".

În replică, preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat declaraţiile lui Macron drept "de joasă speţă" şi "deloc nuanţate" şi a declarat că bulgarii sunt cetăţeni ai unei Europe unite şi că libertatea de mişcare este un drept al lor.

Macron l-a sunat sâmbătă seara pe premierul bulgar Boiko Borisov după ce în aceeaşi zi Ministerul Afacerilor Externe bulgar i-a cerut ambasadorului Bulgariei la Paris să înmâneze o notă de protest pentru declaraţiile polemice făcute de preşedintele francez. Borisov a declarat apoi că Macron l-a asigurat telefonic că nu i-a criticat niciodată pe cetăţenii bulgari. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Franta lui Macron v-a fi stat Islamic in 15-20ani. Francezii o sa fuga in est in Rusia cum a facut Depardieu.
1
0
Macron, ai uitat cand migrantii vostri au mitraliat in salile de spectacol si pe strazi sute de cetateni nevinovati.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367