REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Burlacu, președintele Sindicatelor Portuare: Este exclusă blocarea accesului navelor în porturile românești. Video

Burlacu, președintele Sindicatelor Portuare: Este exclusă blocarea accesului navelor în porturile românești. Video

Mirela PASCAL 10 februarie 2024 | 00:00 2710

Autoritatea Navală Română se face auzită! În pofida suspiciunilor că totul se poate ,,îngropa“ în România când anumiți politicieni sau directori aserviți au un interes material, angajații din compania de stat, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, rup tăcerea și încep să „dea din casă“ chestiuni care, până acum doar puteau fi bănuite. Salariații, cei mici, evident, vorbesc despre un sindicat slab și aproape inexistent, în speță ARCA, care ani de zile, spun ei, doar a mimat lupta pentru drepturile angajaților. Muritorii de rând din companie s-au săturat de salariile „mizerabile și de angajările care s-au făcut doar pe cumetrii și spăgi grele“, după cum ne-au precizat unii angajați din ANR, acesta fiind și motivul pentru care vor să organizeze protest. Un eveniment care ar trebui să fie unul sindical, dar care s-a transformat într-unul politic, spune Mircea Burlacu, președinte Federației Naționale a Sindicatelor Portuare și vicepreședintele Blocul Național Sindical. Aflat în studioul Replica vineri, 9 februarie, Burlacu ne-a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre nemulțumirile oamenilor, pe care nu le contestă, dar și despre protestul care ar urma să aibă loc... nu se știe când. Legat de o grevă generală, care ar putea conduce la blocarea porturilor românești, Burlacu spune că nu se pune problema... acum.

Burlacu, presedintele Sindicatelor Portuare: Este exclusa blocarea accesului navelor in porturile romanesti. Video

Mircea Burlacu a explicat, cu subiect și predicat, cum stau lucrurile și dacă se va ajunge la protest, punctând, de mai multe ori, faptul că deocamdată nu se ia în discuție acest subiect și că au fost doar zvonuri lansate de un grup de persoane din ANR. „Nemulțumirile angajaților sunt reale, sunt niște încorsetări la nivelul legii salarizării unice și nu sunt rezultatul deciziei directorului general sau a colaborării cu organizația sindicală. Organizația sindicală ANR este membră a sindicatelor portuare și datorită acestei afilieri este și membră a Blocului Național Sindical. Am făcut în repetate rânduri, către factorii de decizie, solicitări cu privire la rezolvarea acestor probleme: o salarizare neconvingătoare, care conduce la îndepliniri defectuoase a sarcinilor de serviciu, imposibilitatea de a atrage specialiști în rândul ANR pentru funcțiile specifice, având în vedere diferența mare de salarizare între cei care au jobul acesta maritim pe nave și salariul care se acordă la ANR, suprasolicitarea salariaților din cauza lipsei de personal, condițiile de muncă și nu în ultimul rând neplata orelor suplimentare“, spune Mircea Burlacu.

Burlacu: E o mizerie politică

Burlacu a mai precizat că a agreat ideea unui protest, dar nu s-a stabilit data, urmând să mai aibă loc unele întâlniri. „Este o mizerie absolut politică, de care ne dezicem total și cu care nu vrem să avem de-a face. Ne-am întâlnit săptămâna trecută vineri, pe 2 februarie, două ore cu un grup de salariați din ANR, marea lor majoritate ne-membri de sindicat, am stat de vorbă cu toată lumea, am constatat clar, și știam, că nemulțumirile sunt reale. Le-am arătat demersurile care au fost făcute pe parte sindicală în legătură cu aceste chestiuni care trebuie rezolvate la nivel legal, dar care înseamnă timp, înseamnă proceduri și înseamnă decizie politică, ce nu e nici în mâna sindicatului nici în mâna directorului general. Am agreat împreună cu salariații membri și ne-membri de sindicat că ar fi bine să facem un protest, dar să facem un protest în limitele și în condițiile prevăzute de lege, asumat de către asociația sindicală, în care trebuie să știm clar numărul de participanți care vor să participe sau nu, declarat la autoritățile locale, la autoritatea portuară, la ANR și la jandarmerie, așa cum am făcut de fiecare dată în Portul Constanța. Nu ne ascundem, nu ne ferim, nu ne este frică, să fie clar pentru toată lumea. A rămas stabilit că urmează să inițiem un protest, am convenit cu participanții, la ședința de vineri, să facem pentru membrii de sindicat un tabel de semnături în care își dau acordul pentru inițierea și participarea la protest și pentru ne-membrii de sindicat un acord individual, pentru că nefiind membrii noștri e altă procedură. Am informat încă de vinerea trecută după amiază și sâmbătă dimineață salariații ANR, prin căile de comunicare pe care le-am avut, și urma să ne întâlnim astăzi ( n.red. vineri, 9 februarie) la ora 10, la sediul ANR, într-o ședință de evaluare, să vedem dacă facem protestul și când îl facem, să stabilim în concret curriculum de revendicări“, a declarat Mircea Burlacu.

Burlacu, presedintele Sindicatelor Portuare: Este exclusa blocarea accesului navelor in porturile romanesti. VideoMircea Burlacu, Mirela Pascal

AUR și-a băgat coada și la ANR?

Liderul sindical a precizat că tot evenimentul s-a politizat peste măsură, și că totul a plecat de la un grup de simpatizanți și membri AUR, angajați în ANR. „Eu știu că unora nu le convine. Fluturașii ăia prin care se anunță un mega protest sunt niște mizerii a unor oameni lași care nu au curaj să spună lucrurilor pe nume, care se ascund în spatele calculatorului și aruncă astfel de mizerii. Am fost informat despre lucrurile astea, am venit val vârtej de la București la Constanța. S-a încercat deturnarea unei ședințe simple informale între conducerea sindicatului, a federației, prin mine, cu salariații și membrii și nemembrii, ședință care era stabilită de săptămâna trecută și cu bună credință trebuia să o facem astfel încât astăzi (n. red. vineri, 9 februarie) să evaluăm să vedem facem protest sau când îl facem. Știind că domnul prim ministru vine astăzi în Constanța la Șantierul Naval, am primit informații, potrivit cărora simpatizanți și membrii AUR din cadrul ANR au avut interesul să bulverseze, să anunțe într-un mod laș și să-i instige pe salariați că este protestul ANR. Să o facă, dar să-și asume responsabilitatea. De asta ne-am dezis. Am am dat un comunicat, le-am explicat tuturor salariaților că urma să aibă loc o ședință în care evaluăm dacă facem protestul și în ce condiții îl facem și cu câți participanți. A fost încercarea unei manipulări prin instigare de către niște indivizi din cadrul Autorității Navale, simpatizanți ai mișcării extremiste, care au încercat să se folosească de ședința de sindicat. Vă dați seama că nu puteam să ne asumăm noi un lucru pe care nici măcar nu l-am gândit“, a completat Burlacu.

Burlacu, presedintele Sindicatelor Portuare: Este exclusa blocarea accesului navelor in porturile romanesti. VideoMircea Burlacu

Mircea Burlacu a mai precizat că se va întâlni, săptămâna viitoare, cu Sorin Grindeanu. „O să avem întâlnire din nou cu ministrul Grindeanu, săptămâna viitoare. Facem lucrurile așezat. O lege nu se poate modifica de azi pe mâine, toate revendicările care sunt acum la ANR sunt corecte, sunt  firești, dar le-am anunțat de mult“, a explicat Burlacu.

Va fi sau nu grevă generală?!

Întrebat de ce a fost amânată ședința care era programată pentru vineri, 9 februarie, la ora 10, Burlacu a precizat că „n-am vrut să suprapunem un eveniment strict sindical cu un eveniment politic de impact”, referindu-se la vizita lui Marcel Ciolacu la Constanța. În concluzie, l-am mai întrebat pe pe Burlacu dacă se ia în calcul, în viitorul apropiat, o grevă generală prin blocarea accesului și plecărilor navelor din porturile românești, ceea ce ar conduce, evident, la o imensa criză de aprovizionare, Burlacu ne-a asigurat că, deocamdată, se ia în discuție protestul, și nu greva. „Pentru grevă generală sunt niște pași de urmat și niște proceduri care durează. Nici nu putem vorbi în momentul de față despre o grevă generală. Pentru organizarea unei greve generale orizontul de timp ar însemna trei, patru luni de zile. Cine își asumă, își asumă și consecințele, noi avem și știința de carte și expertiza, și pregătirea, avem zeci de conflicte de muncă și sute de greve făcute în Portul Constanța și nu ne este teamă, dar nu înseamnă că o să călcăm în picioare prevederile legale pentru că răspundem personal, ca organizatori, ca inițiatori, conducători și participanți, și atunci când ne asumăm un lucru, îl facem ca la carte. Cu cine amenință și face astfel de afirmații n-am nici o problemă. În mod firesc putem să organizăm un protest, dacă membrii de sindicat ne cer acest lucru, nu avem nici cea mai mică îngrădire. O facem, ne asumăm, declarăm protestul, îl facem conform legii. Legea ne permite să facem un protest amplu, dacă oamenii ne cer acest lucru și participă“, a mai precizat Burlacu.

Video:

Directorul Cosmin Dumitrache se ascunde în birou și nu vrea să dea ochii cu presa

Precizăm faptul că ne-am deplasat și noi la sediul ANR și am încercat să obținem un punct de vedere de la directorul general Cosmin Dumitrache. Acesta nu a dorit să vorbească cu noi și ne-a transmis prin subalterni că este în ședință și că nu are timp, în niciun interval al zilei, să discute cu noi.

Burlacu, presedintele Sindicatelor Portuare: Este exclusa blocarea accesului navelor in porturile romanesti. VideoCosmin Dumitrache

Și, dacă nu ne-a primit în birou, l-am sunat, în speranța că-l vom convinge, totuși, să iasă cu precizări, având în vedere statutul pe care-l are însă, în ciuda insistențelor, nu ne-a răspuns și nici nu a revenit cu apel. În cazul ăsta, având în vedere și schimbările pe care le-a făcut la conducerea Portului Constanța, sperăm că ignoranța de care dă dovadă directorul Dumitrache să fie unul din motivele pentru care ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu se gândește să facă curățenie generală și la ANR și să lase scaunul de director liber pentru unul priceput și transparent.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212