REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Calvarul unei familii din Constanţa: ‘DROGURILE ne distrug fiul, sub ochii noştri. Noapte de noapte, urlă de dureri şi vomită!’

Calvarul unei familii din Constanţa: ‘DROGURILE ne distrug fiul, sub ochii noştri. Noapte de noapte, urlă de dureri şi vomită!’

Replica API 19 decembrie 2017 | 00:00 1233

Îngrozitor!

Îngrozitor!

O familie din Constanţa trăieşte un calvar: copilul lor, un tânăr de puţin peste 20 de ani, este consumator de droguri. De etnobotanice, mai precis, cum sunt cunoscute substanţele psihoactive de către toată lumea. „Noapte de noapte, ne este teamă că îl vom găsi mort. Plângem în pumni de disperare pentru că nu ştim ce să mai facem, în timp ce el urlă de dureri sau vomită. Sunt nopţi când devine violent şi sparge tot ce prinde. A fost o perioadă când, noapte de noapte, chemam ambulanţa şi îl duceam la Urgenţă”, povestesc părinţii disperaţi. Din păcate, aşa cum le-au spus şi specialiştii, nu îşi pot ajuta copilul dacă el nu îşi doreşte acest ajutor.

Consumul de substanţe psihoactive este înfloritor în Constanţa. Este un fapt pe care îl putem constata, cu toţii, pe străzile oraşului. În scări de bloc, la colţuri sau în parcuri întâlnim tineri care fumează, apoi „pică” adormiţi, aproape inconştienţi. Nu mai au nici o jenă de nimeni, nu se feresc nici de cunoscuţi, nici de autorităţi. Par să adoarmă din picioare şi nu reacţionează la nici un stimul. De altfel, cotidianul „Replica” de Constanţa a tot prezentat, în ultimele luni, numeroase situaţii în care tineri consumatori de droguri au fost surprinşi în diverse zone ale oraşului – inclusiv în parcuri, lângă copiii care se jucau!

La rândul lor, specialiştii Secţiei de Psihiatrie de la Palazu Mare ne-au declarat că aproape zilnic sunt aduşi tineri drogaţi, în criză. „În fiecare zi este internat cel puţin un tânăr care consumă astfel de substanţe. Au vârste cuprinse între 15 şi 20 şi ceva de ani, sunt tineri care ajung la noi şi de mai multe ori, părinţii cheamă ambulanţa de fiecare dată când sunt în criză”, a afirmat dr. Diana Cîrjaliu, medic şef Secţia de Psihiatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa.

„Ne este teamă că îl vom găsi mort într-o noapte!”

Medicii se străduiesc să îi scoată din criză, trecătorii se revoltă, dar familiile lor trăiesc un real calvar. Copiii lor se autodistrug sub ochii lor, în timp ce părinţii se simt legaţi de mâini şi de picioare pentru că nu pot să îi scape. „Am ajuns într-o situaţie disperată, nu ştim ce să mai facem. Acum, lucrurile s-au mai liniştit, în sensul că nu mai consumă droguri atât de puternice, dar tot consumă. Dar în continuare ne este teamă că într-o noapte îl vom găsi mort în casă” , şi-au început istorisirea părinţii unui tânăr de 23 de ani, din Constanţa, care a ajuns să consume etnobotanice zilnic. „Fumează. Nu se injectează şi nu prizează, doar fumează. Nici nu ştim ce. Este un băiat foarte inteligent, lucrează în domeniul IT şi câştigă destul de bine. Dar ...a început să se drogheze. Ne-a spus la un moment dat că vrea să se sinucidă, că nu mai vede rostul pentru ce să trăiască. Iar de atunci, se omoară lent, sub privirile noastre”, spun oamenii cu ochii în lacrimi.

Două săptămâni, noapte de noapte la Urgenţă

Părinţii spun că a fost o perioadă de aproximativ două săptămâni în care, aproape noapte de noapte, au ajuns cu fiul lor la Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa. „Nu mai ştiam ce să facem! Se droga şi i se făcea rău. Intra în criză, avea nişte dureri groaznice sau ce i se întâmpla, că începea să vomite şi să ţipe. Nişte ţipete îngrozitoare. Chemam ambulanţa, îl duceau la Urgenţă, unde îl sedau. Iar de acolo îl transportau la Palazu Mare. Până a doua zi, însă, se trezea, era lucid, şi refuza internarea. Este adult şi ştie că nu poate fi ţinut internat împotriva voinţei lui”, au continuat părinţii speriaţi.

Tinerii pot fi ajutaţi. Dar trebuie să vrea şi ei să scape de dependenţă

În crize, tânărul trece prin toate etapele, de la violenţă şi furie, la o calmitate alarmantă, până la dureri teribile. Constănţenii spun că, în încercarea de a găsi o soluţie pentru salvarea fiului lor au discutat cu medicii psihiatri de la Palazu Mare, au apelat la psihologi şi la specialiştii Centrul Regional de Evaluare, Consiliere şi Prevenire Antidrog Constanţa. „Pare că nu reacţioneză la absolut nimic. L-am dus la psiholog, dar fără nici un folos. Nu vrea să meargă, spune că el vrea să moară şi nu îl interesează.

La Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare cere externarea de cum devine lucid. La Centrul Antidrog am găsit înţelegere, oamenii ne-au explicat toţi paşii pe care îi putem urma, unde să ne adresăm, cum îl putem ajuta. Au fost şi sunt de un real ajutor. Dar un fapt rămâne: în primul rând, el trebuie să îşi dorească să renunţe la droguri! Dar, să o spunem drept, el are deja creierii “prăjiţi” din cauza etnobotanicelor şi nu reacţionează la nici un argument adus de noi”, ne-au mai istorisit părinţii obosiţi, care îşi privesc copilul cum se distruge, sub privirile lor.

„Există soluţii. Există terapie, există centre private – ce este drept, în ţară, nu în Constanţa, şi care costă considerabil, dar până la urmă facem acest efort! – unde îl putem interna, dar nu putem face nimic dacă nu reuşim să răzbim, să ajungem la mintea lui şi să conştientizeze că se distruge şi ne distruge şi pe noi!”, ne-au mai spus părinţii.

Unde vă puteţi adresa dacă ştiţi astfel de cazuri

Constănţenii care cunosc astfel de cazuri, de tineri care se droghează, se pot adresa pentru sprijin specialiştilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi consiliere Antidrog Constanţa, din Constanţa, aleea Mimozelor, nr.4, tel./fax.0241.555.105. mail:cpeca.constanta@ana.gov.ro. Pentru mai multe informaţii, accesaţi site-ul www.infodrog.ro.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa vina politistii DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde, fratii Gibonu Jepat Marian si Vio, Symon Mocanu, Neamu Buruiana Manca, Adi Grasu, Pepino, Vapor, fratii Martonfi, baietii din Neptun si multi altii!!!
3
0
In doaua ore el execut...il tin in bec, dusumea si tavan.bat la el pana se caca pe el. .
3
2
va recommand psihoterapie...sigur il va ajuta
1
0
felicitari....pentru efortul dvs. sa va mandriti cu astfel de golan...este rodul muncii de zi cu zi...inca odata....sincere felicitari...sunteti un exemplu...
6
3
LA MANGALIA PE ALEEA FARULUI...ESTE RAIUL ETNOBOTANIC!!! CARE NE DISTRUGE ORASUL. DAR CAND AU VRE-O PERCHEZITIE SUNT ANUNTATI CU 3-4 ZILE INAINTE. SI E DESCHIS NON-STOP!
6
0
Sarmisegetuza colt cu Avram Iancu.Aresta ti vanzatorii de droguri
4
0
Ati votat PSD? Legile sunt doar pentru ei.Acum ne plangem copii...Legile nu sunt pentru noi...Ati iesit in strada pentru nepotii nostri?pentru copii nu e mai e cazul, e tarziu...Am totusi o rugaminte la dumneavoastra dragi parinti: Daca odraslele au carnet de sofer, nu le mai dati masina pe mana, sa omoare si alti oameni nevinovati!
0
1
taiele mana si vezi care o sa mai vanda droguri
8
1
Ai dreptate numai ca aceasta solutie trebuie sa fie doar in regim de urgenta, adica sa nu mai exista alte solutii de salvare. Iar eu va spun din proprie experienta ca de etnobotanice nu prea ai sanse sa scapi decat daca-ti recunosti dependenta si daca esti de acord sa fi ajutat de psiholog. Lasati acel centru de prevenire ca sunt psihologi mai slabi acolo. Mergeti la psihologi privati. Dar oricum sunt putini cei care-si recunosc dependenta si vor sa mearga la psiholog.
4
1
MAI TERMINATI CU ARTICOLELE ASTEA SI FACETI.VA TREABA CUM TREBUIE.SPECIAlISTII LU PESTE PRAJIT.LA PRIMELE ACTIUNI DE VOLUNTARIALT CEREAI AJUTOR, ACUM A AJUNS PADUCHELE IN FRUNTE.
5
1
Stiu ca suna ciudat ce o sa va spun acum dar este singura situatie care chiar da roade pentru a va scapa copii de etnobotanice..Voi ca parinti ii propuneti sa fumeze iarba si chiar ii cumparati pentru ca e mult mai scumpa decat rahaturile astea....acesta este primul pas in care se va lasa sigur de etnobotanice in dauna canabisului care din punct de vedere al otravirii organismului are risc de imbolnavire 0...Dupa aceasta etapa o sa reuseasca mult mai usor sa se lase de canabis. Pentru ca de canabis te poti lasa dar de etnobotanice NU. Si atunci astia sunt pasii cei mai siguri. Succes!
3
2
Majiritatea celor care se apuca de droguri erau nuli dinainte sa faca asta.societatea nu are nevoie de epave care nu au capu pe umeri deci nu le va simti nimeni absenta ,doar familia care nu a stiut sa aibe grija si sa-i educe la timp!
8
5
Sa vina politistii DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: fratii Gibonu Jepat Marian si Vio, fratii Martonfi, Symon Mocanu, Neamu Buruiana Manca, Adi Grasu, Pepino, Vapor, baietii din Neptun si multi altii!!!
14
1
Exista centre private si in Constanta unul este centrul Victorem si se afla in oras iar al doilea centru se afla in Lazu si se cheama centrul Equitas mai multe informatii despre ele gasiti pe internet
2
1
Tinerii sunt viitorul si speranta unei tari. Consider ca nepasarea guvernantilor nostrii fata de acest aspect al cresterii nr de tineri care consuma astfel de substante, si nu doar fata de aceasta situatie, are un singur scop: acela de a-si distruge sistematic tinerii, adica propriul viitor. Pacat, mare pacat pt tot ce se intampla cu tara noastra de 28 de ani incoace.
13
3
Deoarece din banii proveniti din droguri si prostitutie se fac campanii electorale, fac avere alde Dragnea si toti imbecilii din parlament, de acolo isi iau toate cefele late analfabete BMW-uri si case.De aia nu se fac asemenea legi.Referitor la asta, sper ca imbecilu ala care a fost prin in Malaezia cu droguri sa fie spanzurat! De ce cheltuie statu bani cu vizite si negocieri pt el ? Asa ar trebui facut si la noi.Spanzurati !
12
3
Pai cum sa nu devina Mangalia si Constanta raiul drogurilor, cand toti cei care vand droguri sunt mana in mana cu politia pulii care nu face nimic ? Sincer de condamnat sunt si cei care consuma.Intr-o era in care toti oamenii au acces la informatie, au fsot atatea cazuri concrete care s-au ratat di cnauza drogurilor, au atatea exemple.De ce se mai apuca de droguri, stii cand ca se vor distruge ? Imi pare rau sa aud asemena lucruri, dar si consumatorii isi merita soarta !
18
2
Totusi de ce nu se fac si la noi niste legi cu adevarat descurajatoare pentru traficul de droguri,de personae,pentru faptele cu violenta si sa se aplice cu maxima fermitate?
17
0
Copii nebatuti la timp!!!!
17
1
si vecinii.....
8
5
Exista un centru privat si in jud cta, sa va dea datele de contact cei de care au atributii in acest caz, marii socialisti....ce fac cu copiii minori din scoli, nimic asa cum fac di cu adultii. Este un fenomen ceea ce se intampla in judet, nimeni nu face nimic, pacat
12
2
cei care sunt protejatii de diicot ! Jandarmeria e singura care isi face treaba asta ! ! ! am cazut si eu intr-o depresia din asta vreo 3 ani . . trist dar asta e adevarul !
6
2
faceti ceva cu cei care vand
31
1
Pot fi ajutati dar..sa vrea si ei ..si cum ei nu vor trebuiesc lasati la dospit asa cum si cat doresc ..dragoste k sila se numeste viol ..
6
3
Si asta e?
1
7

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614