REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Campionat de COCI la Constanța

Campionat de COCI la Constanța

Replica API 10 aprilie 2018 | 01:15 4539

Sursa foto: Facebook

Întrebare adresată persoanelor de peste 30 de ani: Vă mai amintiți de jocurile copilăriei? Dar despre jocul cu bile denumit ”Coci” (sau cotch), pe bani sau pe ”came” (capace metalice de sticle, n.r.) vă mai amintiți? Ei bine, ca o noutate, pentru cei care au amintiri placute legate de acest joc, îi anunțăm că la Constanța se organizează, anul acesta, ”Campionatul Național De Coci - Cupa Litoral", eveniment organizat și distribuit pe Facebook. Acesta va avea loc pe data de 15 mai, la Constanța, și sunt așteptați jucători din toată țara.

S-ar părea că sunt mulți interesați să participe, deși, din comentariile postate de internauți, unii nu știu ce fel de joc este acesta. Pentru cei mai tineri care nu au copilărit în spiritul anilor 70 - 80 - 90, potrivit site-ului 123urban.ro, coci-ul este un joc cu bile de sticlă (limonine) sau de oţel (provenite din rulmenţi radiali), practicat in Dobrogea. Se joacă individual sau pe echipe. Se poate juca pe bani (monede) sau capace de bere, cîştigător fiind cel care loveşte toate ţintele (monede sau capace), respectiv îi elimina pe toţi ceilalţi concurenţi prin "datul în cap" (lovirea bilelor respectivilor). Tehnica de aruncare a bilei utilizează aşa-numitul "chiştoc", format de degetul mare, indexul şi mijlociul de la mînă. De asemenea, ”terenul” pe care se joacă acest joc se numește ”iol”.

Doritorii se pot înscrie AICI.

D.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe bani jucam doar cu banii stransi de mort cand pleca din biserica
0
0
va avea loc pe 19 sau 20 Mai locatia PARCUL TABACARIEI CONSTANTA cociodromul este NEOFICIAL inca
1
1
Pe 19 se tine va anuntam unde in timp util
4
1
Am 24 de ani. Sportul inca se mai practica si era mai diatractiv decat este candy crush. Plus ca era adrenalina sa nu fii prins de director sau gabor sa nu o iei pe coaja. Era antrenant.
3
1
ce alceva te puteai face dane daca ai jucat coci? decat ceea ce spui ca esti mana in mana cu infractorii,etc.
4
0
Viva cailica !Coci !
0
1
dupa coci o iei pe ma-ta si va jucati de-a doctoru
3
1
Pai si acum dupa campionat ce facem ca in copilarie ne jucam de-a mama si de-a tata cu vecinele?
4
1
petrica nu sunt golan sunt ofiter de politie si am jucat si eu coci.
5
9
Da era un joc frumos bazat pe indemare si care dezvolta conentrerea si punea organismul la treaba in totalitate, ochi, articulatiile picioarelor, mainilor si degetelor, coordonarea miscarilor corpului cu estimarea distantelor si forta loviturilor. Mare minune sa nu patenteze strainii jocul si sa devina moda mondiala. Atentie copii supraponderali de astazi nu pot sa-l joace, betivii sau " tragatorii " pe nas nici nu se pune problema cat despre statul pe vine si mentinerea echilibrului ce sa mai vorbim!
8
6
Imi iau mailica si plec
5
0
ALUPIGUS retardule
4
14
Petrica! Asa te mintea mata ca sa stai mai mult cu fetele sa jucati "elastecu".
7
18
Unde se tine compentitia? Stie careva?
1
2
Bai retardule, ai pus la un loc barbutul si cociul, spunand ca era jucat de derbedei, repetenti etc. Ce plm tot o sugi aiurea?
10
19
Joc cu "tovangi"!
4
0
Pai acum copii nu mai au iol- uri . Au fost ocupate de blocuri cu autorizatii date de boul fugar mazare si actualul bou.
9
1
am enumerat nu am comparat dar ce poti sa ceri unui individ care probabil nu stie ce este sapunul ?
25
8
Sa ne sugi pula la toti care am jucat acest joc si nu am ajuns asa cum zici tu. Suntem oameni normali cu familii si serviciu. Daca tu esti retard si compari cociul cu barbutul, inseamna ca ai sechele, ai fost cel mai prost din curtea scolii si ti-o luai de la toti, de prost ce erai. Lasa lumea in pace sa-si aminteasca de vremurile frumoase ale copilariei, ptr ca am avut copilarie frumoasa, nu ca tine, idiotule.
15
21
Sparg rulmentul si vin si eu,doar sa ziceti unde
16
3
Sparg rulmentul si vin si eu,doar sa ziceti unde
5
3
se asigura aparate auxiliare pentru jucatori,transportor de burta,aparat flexor pentru genunchi,aparat deflexor pentru genunchi si spate cate una mica pentru limitarea jocului la tragator si binenteles asistenta medicala permanenta,in ultima vreme fiind periculos sa fi sportiv,fotbalisti,ciclisti tineri dand coltul in timpul jocului
11
1
jocul pe cere il practicau derbedeii,repetentii,tiganii si nu numai asta ,mai era barbut,la mai mare, risca dar si astea tot cei de sus le practicau si care acum sunt contrabandisti,traficanti de carne vie asa ca rusine pentru acest articol si mai ales pentru initiativa si daca vreti adepti fuga in cartierul bonduelle & fagabou caci aici veti gasi adepti si urmasi ai celor ce il practicau
31
23
Ma bag si eu dabia astept sa joc
6
12
Mai bine organizati un campionat de scotch
2
7
Lasa-ne bre sa visam un minut.Si eu 40 de ani si minte 0
10
8
Cine face regulile? We mai stie de: " cap taiat, carambol, soldat de sus, toate ale mele, bine de la sine"? At trebuii o comisie de veterani sa faca regulamentul, nu-i asa?
7
3
Romania asta e. Sa ne imaginam oameni la 40 45 de ani si 100 kg cu bile in mana in fata la maritimo certandu- se pe capace de bere.... Nu vreau sa va trezesc dar fiecare varsta are treaba ei... Mai bine va ocupati de copii sau batrani ... Stau si ma intreb .... Dupa coci faceti si un lapte gros sau incingeti o bataie cu gornete? Mai bine o ascunsa.... Zic asa... 40 de ani minte 0 . Fiecare cu ce poate.Si cu mintea lui. Pana la urma bucuria vine din lucruri mici.Cat o bila de coci.
27
11
Ma bag si eu mai imi aduc aminte de copilarie pe ce jucam bani sau came ptr Scotch tu erai mocanas mereu
4
7
Am fost as la acest joc . Chiar am facut bani din coci la timul respectiv am 45 ani acum
9
2
Mailica, ciucul meu
1
1
Oameni mari si minte powla!
9
12
...pe echipe egal deschid ghilimea tovanga inchid ghilimele
3
3
Nu prea eram lasa ti sa jucam din cauza sectoristului de cartier chiar am luat un sut in fund de la el , jucam pe bani , monede de 3 lei
6
1
Mocanas cu banu-n fata
8
4
Eram artist la acest joc! Iolul trebuia sa fie pamant putin umed si bine batatorit, toate ale mele, natura moarta, sus pe mot..puneai otelita sau limonina pe un capac de pencilina din guma...supeerrr joc al copilariei mele, cu bani castigati din coci mergeam la cofetarie ..prajituri,brifcor sau apa tonica..
25
2
Cotch e in capol vostru. Ccci
15
8
Eu voi fi campionul!!!
1
2
tineti-ne la curent cu locul desfasurrii
10
3
Limoninele le gaseam in statiile Peco....si faceam antrenamente in casa mai ceva decat cei din sporturile olimpice...am fost mai saraci ca si generatie....dar macar am avut o copilarie
21
0
Bile sau limonine. Acum gasesti de toate, autohtone sau chinezarii, dar prin anii 70-90 nu stiu de unde apareau limoninele incolore sau colorate, copiii de atunci stiu.
22
0
Nu ma bag ...pierdeam mereu
6
2
Voi castiga!
2
3
Doi pustani !!
6
2
in primavara se dadea starul sezonului de coci. daca nu aveam iol jucam la bordura.
20
1
Terenul de joc ... cociodrom.
23
5
Jocul per echipe - to varza
21
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218