REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

CANABIS adus prin firme de curierat! Inculpatul a fost prins cu minciuna: sezonul portocalelor începe în octombrie!

CANABIS adus prin firme de curierat! Inculpatul a fost prins cu minciuna: sezonul portocalelor începe în octombrie!

Replica API 6 februarie 2018 | 00:00 598

Detalii dintr-un dosar de trafic internaţional de droguri!

Detalii dintr-un dosar de trafic internaţional de droguri!

Prima instanță s-a pronunțat în dosarul în care Memedali Cetin Noris și Memedali Şenol, care sunt frați, au fost cercetați și apoi judecați pentru trafic internațional de droguri. Modul lor de ”operare” este unul foarte interesant, în sensul că plecau în Spania, potrivit anchetatorilor, procurau canabisul și îl puneau în colete printre haine și cosmetice.

Apoi, pachetele erau livrate printr-o firmă de curierat, iar ei se întorceau cu avionul. A urmat un flagrant în gara din Constanța, însă indivizii ar fi încercat să facă în așa fel încât să arate că nu sunt implicați. Spre exemplu, unul dintre ei a precizat că nici nu era în țară și că era plecat în Spania încă din iunie, la cules de portocale. Numai că anchetatorii au ”săpat” adânc și au aflat că sezonul portocalelor începe în octombrie. Astfel, rând pe rând, au cam fost demontate toate teoriile.

Memedali Cetin Noris s-a ales cu o pedeapsă de 2 ani şi 9 luni şi 10 zile închisoare (cu mențiunea că el mai fusese condamnat în trecut cu suspendare), iar pe Memedali Şenol Tribunalul Constanța l-a condamnat la 2 ani şi 8 luni şi 10 zile închisoare, și el mai având condamnări cu suspendare. Decizia nu este definitivă și, pe 29 ianuarie anul curent, a fost depus apelul.

Totul a început în iunie 2017, când lucrătorii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime Constanța s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că două persoane din municipiu se ocupă cu comercializarea de droguri de risc, respectiv canabis, pe care îl procură din Spania, folosind serviciile firmelor de curierat internațional.

În cauză au fost delegați lucrătorii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime Constanța să efectueze activități în vederea stabilirii situației de fapt, identificării tuturor participanților la comiterea infracțiunilor și stabilirii vinovăției acestora.

Astfel, potrivit datelor de pe rolii.ro, ]n urma verificărilor efectuate s-a stabilit că, la data de 24.06.2017, inculpatul Cetin Noris a expediat un colet prin intermediul firmei de curierat internațional B.Y B. Hermanos S.L. din Spania, pe care l-a predat în localitatea Oliva, Spania, destinatarul fiind inculpatul Șenol din municipiul Constanța. Expeditorul a declarat conținutul coletului ca fiind haine și cosmetice în greutate de 12 kg, având valoarea de 100 euro.

Prin ordonanță s-a dispus reținerea, predarea și percheziționarea pe o durată de 48 de ore, de la data de 27.06.2017, ora 16.00, până la data de 29.06.2017, ora 16.00, a coletului trimis din Spania prin intermediul societății de transport internațional. Prin urmare, lucrătorii BCCO au procedat la reținerea și percheziționarea coletului, ocazie cu care au constat că în interior se aflau mai multe articole de îmbrăcăminte, 2 telefoane mobile, produse cosmetice și de igienă, dulciuri, precum și alte bunuri, dar și 3 pungi în care se afla substanță vegetală de culoare verde-oliv, cu miros înțepător, specific de canabis.

Apoi, s-a dispus autorizarea efectuării livrării supravegheate a coletului trimis din Spania și, pe 28.06.2017, în jurul orei 19.15, s-a procedat la constituirea dispozitivului de prindere în flagrant, în zona gării din Constanța, acolo unde Șenol s-a prezentat pentru a ridica acel colet. Au urmat percheziții domiciliare, unde s-a găsit un bilet de avion dus pe ruta Valencia, Spania – Otopeni, România pe numele lui Cetin Noris.

Cules de portocale în iunie sau în octombrie? Cum au verificat anchetatorii!

Șenol a recunoscut că a introdus în țară, pe ruta Spania-România, prin intermediul unei firme de coletărie internațională, un colet conținând canabis, dar pe care l-a procurat pentru consum propriu. Acesta a declarat că fratele său a fost cel care a predat coletul firmei de curierat, dar că aceasta nu avea cunoștință despre conținutul coletului, în condițiile în care el doar l-a preluat de la cel care a constituit coletul, un anume Jose din Spania, căruia fratele său i-a plătit, la solicitarea sa, suma de 400 de euro.

Cu privire la fratele său, inculpatul a declarat că în urmă cu 1 zi sau 2 a plecat în Germania, însă nu cunoaște nici un alt detaliu. Numai că toate aceste mici detalii din urmă au fost demontate în momentul în care a fost audiat și Cetin, el fiind identificat pe 18.07.2017 . ”Cu ocazia audierii în calitate de inculpat din aceeași dată acesta a declarat că la începutul lunii iunie 2017 a plecat în Spania, Valencia pentru a munci în procesul culegerii de portocale.

Într-una din zile, a fost solicitat de fratele său să se întâlnească cu un spaniol de la care să ridice ceva și pe care să îl expedieze în țară, alături de alte produse pe care avea de gând să le trimită oricum familiei sale. Inculpatul a precizat că s-a întâlnit cu spaniolul respectiv în data de 24.06.2017, în zona gării din localitatea Gandia, de lângă Valencia, ocazie cu care a primit trei pungi, despre care nu știa ce conțin și pentru care nu a achitat nici o sumă de bani.

După ce a luat pungile, s-a deplasat la adresa de cazare unde a pus pungile într-o cutie de carton, alături de niște articole de îmbrăcăminte, produse cosmetice, dulciuri și două telefoane mobile, după care s-a prezentat în localitatea Oliva, la punctul de lucru a unei societăți de coletărie internaționale românească, unde a prezentat actul de identitate, a predat coletul și a completat o declarație cu privire conținutul coletului, greutatea și valoarea acestuia și datele de contact ale expeditorului și ale destinatarului, trecând la expeditor numărul său de telefon din Spania, iar la destinatar tot numărul său, dar din România.

Inculpatul a declarat că este consumator de canabis de mai mulți ani, perioadă de timp în care a consumat ocazional, de regulă la petreceri și de fiecare dată în afara țării, ultima dată când a consumat cannabis fiind, din ce reține, înainte de a se întoarce din Spania”, potrivit rolii.ro. Însă, în legătură cu declarația inculpatului în sensul că a plecat în Spania la începutul lunii iunie 2017, pentru a munci în procesul culegerii de portocale, au fost efectuate verificări pe internet, ocazie cu care s-a stabilit că în emisfera nordică, inclusiv în Spania, sezonul culesului de portocale începe în luna octombrie și se termină în luna februarie, decembrie fiind luna de vârf, aceasta fiind perioada în care fructele sunt coapte și pot fi culese.

Rezultă astfel că declarația inculpatului este mincinoasă cu privire la motivul pentru care a plecat în Spania, urmând a fi înlăturată, potrivit anchetatorilor. Încet – încet, chiar dacă declarațiile celor doi nu prea se ”pupau” și totul ducea la faptul că unul dintre cei doi frați încearcă să ia toată vina asupra sa, atât anchetatorii cât și judecătorii au ajuns la concluzia că amândoi sunt vinovați, motiv pentru care au și fost condamnați. Acum urmează apelul.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Aloo!sunt vapor din mangalia!
0
0
Sa vina Politia BCCO si DIICOT la Mangalia! E jale cati dealeri sunt in Acest oras. Dealerii principali ai Mangaliei: unu zis Verde , fratii Lepadatu Marian si Lepadatu Vio zisi fratii Gibonu Jepat , neamu lu Flori Buruiana Manka , Rufat , Cristi Muia , Florin Ragabeja , Pepino , Vapor , Posmag Alexandru , Symon Mocanu , Adi Grasu , fratii Martonfi Andrei si Martonfi Alex , Copilu ala de pe fb Jonas Niky , tiganii de pe str. Sirenei Albatros si multi altii!!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218