REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Când politicul îşi bagă coada: Cine e constănțeanca interimară de doi ani la șefia BTT

Când politicul îşi bagă coada: Cine e constănțeanca interimară de doi ani la șefia BTT

Replica API 28 ianuarie 2020 | 00:00 680

Nu au avut chef să se întrunească în AGA

Nu au avut chef să se întrunească în AGA

Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului (MTS) în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la BTT SA nu au avut chef să se întâlnească în ședința anunțată acum mai bine de o lună, două zile la rând. Așa se face că BTT a rămas și de această data de izbeliște, așa cum s-a întâmplat, de fapt, în ultimii 30 de ani cu cea care deținea întregul patrimoniu al tineretului comunist, furat în totalitate între timp. În condițiile în care BTT oricum nu mai avea mare lucru în proprietate, rămâne și impresia că incompetența liberalilor care conduc acum MTS îi păstrează în funcție pe incompetenții numiți de pesediști.

Hotelul Forum din Costineşti, singurul funcţional din cadul companiei!

Consiliul de Administrație (CA) de la BTT a convocat pe 12 decembrie 2019 o ședință AGA care ar fi trebui să dureze mai puțin decât citirea punctelor de pe ordinea de zi. Asta pentru că avea drept scop doar prelungirea mandatelor pentru doi dintre administratori, mandate care expirau pe 20 ianuarie 2020. Prima convocare a fost pentru 20 ianuarie 2020, iar pentru că nimeni nu s-a prezentat la ședința convocată la sediul BTT din București, s-a mai făcut o încercare a doua zi, pe 21 ianuarie. Nici de această data nu s-a sinchisit nimeni de la MTS să se deplaseze câteva sute de metri depărtare, de la sediul ministerului la cel al BTT, astfel încât ședința AGA nu a mai avut loc.

În aceste condiții, incompetența liberalilor îi păstrează în funcție pe incompetenții pesediștilor, întrucât administratorii provizorii ale căror mandate au expirat pe 20 ianuarie vor încasa în continuare bani frumoși de la stat ca să stea cât mai activi degeaba.

În provizorat de doi ani

Este vorba despre Andrei Nourescu și Elena Mirabela Iancu, ultima oară reconfirmați în funcțiile de la CA de o AGA de pe 20 septembrie, din guvernarea PSD. Guvernul care i-a pus acolo a căzut, dar ei supraviețuiesc grație noului Executiv și marchează recorduri de invidiat.

Astfel, nu e puțin lucru pentru Elena Mirabela Iancu, din Năvodari, să reziste doi ani ca administrator provizoriu la BTT SA, mergând dintr-un mandat provizoriu de 4 luni într-altul. Tânăra Iancu, complet lipsită de orice fel de experiență managerială, încasează bani de la BTT din martie 2018, când a fost pusă la șefia companiei de stat de buna ei prietenă Ioana Bran, pe atunci ministru al Tineretului.

În ultimul CA cunoscut, mai apăreau ca membri Laurențiu Alin Crîmu (președinte), Marius Alexandru Dragu (soțul Ancăi Dragu, fostul ministru technocrat al Finanțelor) și liberalul constănțean Claudiu Daniel Teliceanu.

Pierderi și datorii uriașe

BTT SA este deţinută de Ministerul Tineretului şi Sportului, cu 87,92% din acţiuni, SIF Transilvania cu 10,64% şi alţi acţionari cu 1,43%.

Compania de stat a raportat pentru anul 2018 o cifră de afaceri de 4.077.243 de lei şi pierderi de 2.543.453 de lei, cu 33 de angajaţi, precum şi datorii de 2.275.996 de lei. BTT SA a cunoscut o creştere continuă a cifrei de afaceri în ultimii cinci ani: de la 1,5 milioane de lei în 2014, la 1,6 milioane în 2015, 1,7 milioane de lei în 2016, 3 milioane de lei în 2017, până la 4.077.243 de lei în 2018. Aproape 26,8 milioane de lei au însemnat pierderile BTT SA în ultimii 13 ani

Cum s-a furat o avere de miliarde de euro

Înfiinţat în 1968, BTT era agenţia de turism a UTC. Ulterior, BTT avea să deţină sute de hoteluri, zeci de hectare de terenuri, vile şi cabane, complexuri sportive, pârtii de schi, în toată România, la munte, la mare, în deltă şi în Bucureşti, locuri destinate tinerilor comunişti.

O staţiune întreagă, Costineşti, avea să fie ridicată special pentru BTT, dar societatea avea active în toată ţara: Pârâul Rece, Câmpulung Moldovenesc, Izvorul Mureşului, Buşteni, Sibiu, Târgu Jiu, Brăila, Geoagiu- Băi, Miercurea Ciuc, Cluj, Deva, Piatra Neamţ, Botoşani, Teleorman.

După 1990, BTT suferă mai multe forme de reorganizare, iar hotelurile şi terenurile sale încep să fie înstrăinate. Fie că sunt vândute la preţuri de nimic, fie închiriate cu 50 de cenţi metrul pătrat sau ajunse adăposturi pentru oamenii străzii, de uriaşa avere BTT s-a ales praful. Azi, compania mai are un singur hotel funcţional, Forum, în Costineşti.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai n-auzi ca sef a fost pana acum 2 ani unul de la USR. Chiar n-ai inteles ca Secu rulz in tara asta ?
6
3
eu plec din tara asta cat de curand, asa nu se mai poate
6
1
Pnl sau psd, aceeasi Marie. Doar ca poarta alta palarie. Noi, ca prosti! Asa sila imi provoaca, ca de fiecare data cand vreau sa ma intorc in tara, ma face sa ma rasgandesc.
6
0
Meandrele istoriei, cum ar spune Iliescu !
11
1
Multumim clanului Stanca pt tot ce a facut pt a devaliza BTT Costinesti !
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108