REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Căpăţână vrea să-i taxeze pe pacienţii drogaţi şi băuţi: "Măsura ar fi bună pentru România!"

Căpăţână vrea să-i taxeze pe pacienţii drogaţi şi băuţi: "Măsura ar fi bună pentru România!"

Replica API 9 mai 2013 | 00:00 92

În asentiment cu un alt medic - Ciuhodaru de la Iaşi

În asentiment cu un alt medic - Ciuhodaru de la Iaşi

Cei care ajung la spital, după ce au băut până şi-au pierdut minţile sau au consumat substanţe interzise, ar putea fi obligaţi să plătească serviciile medicale din propriul buzunar! Cum? Prin modificarea Legii 95. Asta îşi doresc medicii din Constanţa. Ei spun că de Paşte s-au confruntat cu o avalanşă de pacienţi! În perioada 30 aprilie-7 mai, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), au ajuns 2800 de pacienţi, dar numai 492 au necesitat internare. Medicii au precizat că majoritatea cazurilor tratate prezentau traumatisme craniene, traumatisme toracice, entorse, fracturi, survenite pe fondul consumului de alcool. Managerul Spitalului Clinic Judeţean "Sf. Apostol Andrei", dr. Dănuţ Căpăţână, care s-a declarat "bucuros" de atitudinea premierului României, Victor Ponta, în privinţa înăspririi pedepselor prevăzute în Codul Rutier, spune că va cere parlamentarilor din Constanţa să susţină o iniţiativă legislativă prin care cei care ajung în UPU, băuţi sau drogaţi, să-şi plătească serviciile medicale prestate de către medici.

"Aceste prezentări care an de an sunt din ce în ce mai dese, care solicită pe de o parte personalul medical, pe de altă parte consum de materiale şi nu în ultimul rând o atitudine de limbaj şi de agresivitate a celor care vin băuţi în UPU, trebuie taxate într-un fel. Nu e normal ca noi să tratăm oameni care au băut cu bună ştiinţă, că doar nu le-a turnat nimeni pe gât şi care produc accidente de circulaţie sau care îşi produc traumatisme prin cădere, lovire sau lovesc alte persoane sau să-i tratăm pe cei care consumă substanţe interzise, droguri. În general, în toate ţările din Europa, cei care consumă băuturi alcoolice, nu sunt acoperiţi de asigurarea medicală. Este ceva normal. Atâta vreme cât tu îţi faci un rău singur, nu vii în spital să îţi facem spălături gastrice, vitamine. Pe fondul consumului de alcool ajung unii la spital care şi-au tăiat venele, bătuţi, plini de sânge, dezorientanţi temporo-spaţial. E foarte dificil să lucrezi cu astfel de pacienţi. Trebuie să mobilizezi jumătate de personal, să ai grijă de câte un prăpădit, că nu pot să-i spun altfel, cu muşchii umflaţi din cauza băuturii. Nu este în regulă ca noi să suportăm costurile în cazul unor astfel de indivizi", a spus dr. Căpăţână. Acesta vrea ca noua propunere legislativă să se alinieze astfel regulilor de acordare a ajutorului medical din Europa. Managerul a explicat că fiecare stat caută să-şi protejeze cetăţenii sănătoşi, să ducă o muncă de prevenţie. "Dacă tu îţi faci rău singur, de ce toţi ceilalţi să plătească în solidar, din fondul social de asigurări de sănătate, pentru tine că tu eşti beţiv sau consumator de substanţe interzise, e un lucru care trebuie pus în regulă şi în România", a spus dr. Căpăţână.

Tudoran: "Stăm câte o oră cu ei, când alţii aşteaptă şi suferă în Urgenţă"

Şeful Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Rodica Tudoran, susţine că această categorie de pacienţi sunt o reală problemă. "Problema noastră este că trebuie să-i tratăm. Aceşti oameni sunt dificil de abordat medical, sunt agitaţi, agresivi, refuză tratamentul, investigaţiile, necesită resurse umane mult mai multe decât un pacient liniştit. De regulă am nevoie de două asistente, infirmiere, dar şi să le aloc mai mult timp pentru a-i consulta, pentru a le da tratamentul, pentru a-i trimite la investigaţii. Există riscul ca ei fiind sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise să se autoaccidenteze, să devină pericol pentru ei, să cadă. Nu vor să stea pe targă. Una este să te ocupi de un pacient liniştit, 20 minute, şi alta este să te ocupi de un pacient băut timp de o oră, când alţii aşteaptă şi suferă în Urgenţă", a explicat dr. Tudoran. Deşi vrea să-i taxeze pe cei care solicită ajutor medicilor, după ce s-au îmbuibat de băutură şi droguri, managerul spitalului a ţinut să accentueze că nu-l bucură foarte tare faptul că s-ar opri acciza din alcool şi s-ar întoarce la bugetul Ministerul Sănătăţii.

Şi Ciuhodaru vrea să-i liniştească pe cei băuţi şi drogaţi

În categoria pacienţilor băuţi, deputatul PPDD dr. Tudor Ciuhodaru îi vizează în special pe şoferi. Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru cere adoptarea unui proiect de lege care să îi împiedice pe şoferii băuţi sau drogaţi prinşi în trafic să mai conducă timp de cinci ani şi care să prevadă ca vinovaţii să deconteze toate cheltuielile legate de spitalizare, în prezent suportate de stat. "Nu mi se pare firesc ca să plătim cu toţii pentru faptul că unii şoferi aleg alcoolul în locul siguranţei, iar prin acest proiect îi ajutăm să deconteze cheltuielile pe care le produc, şi totodată sperăm să descurajăm consumul de alcool în trafic. Fără măsuri ferme, aceste situaţii se vor repeta din ce în ce mai des", avertizează medicul.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212