REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Cârjaliu, trădat de Gălbinaşu, Belu şi Delicoti, la alegerile ACoR

Cârjaliu, trădat de Gălbinaşu, Belu şi Delicoti, la alegerile ACoR

Replica API 7 septembrie 2012 | 00:00 155

Scandal: Desemnarea preşedintelui primarilor de comune din Constanţa, data viitoare

Scandal: Desemnarea preşedintelui primarilor de comune din Constanţa, data viitoare

Spectacol neaşteptat la Biblioteca Judeţeană I. N. Roman, din Constanţa! Personajele principale: edilii comunelor, iar miza: funcţia de preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa. Joi, s-au întrunit în Aula Mare a instituţiei primarii comunelor din judeţul Constanţa, în cadrul Adunării Generale, pe ordinea de zi fiind incluse câteva puncte, printre care prezentarea raportului de activitate pentru perioada 2008 - 2012, prezentarea proiectelor pentru perioada 2012 - 2016, a bugetului de venituri şi cheltuieli, dar şi alegerea Consiliului Director pentru următorul mandat şi, implicit, alegerea unui nou preşedinte. Dacă primele puncte au fost atinse la şedinţă, nu putem spune acelaşi lucru despre cel din urmă. În acest moment, ACoR Constanţa are Consiliu Director, dar nu are preşedinte.

O şedinţă ce părea una obişnuită s-a transformat într-un adevărat circ. Şedinţa a început în jurul orei 11.00, când Mariana Gâju, primarul din Cumpăna, respectiv, fost preşedinte al AcoR Constanţa, mandatul 2008-2012, a prezentat raportul de activitate din mandatul său, apoi a prezentat proiectele realizate şi, în final, a prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli, toată lumea fiind de acord în ceea ce priveşte acest aspect. Primul care a ţinut să facă câteva declaraţii a fost Cristinel Dragomir, vicepreşedintele CJC, invitat la eveniment. Sau, mai bine spus, a dorit să lămurească un aspect. El a transmis primarilor prezenţi la adunare că nu are nici o implicare în această asociaţie, aşa cum s-a vehiculat. "Vă asigur că nu avem nici un amestec. Este asociaţia dumneavoastră, este treaba dumneavoastră să o conduceţi, nu a noastră", a spus Dragomir membrilor asociaţiei, în final urându-le acestora succes pe mai departe. Alături de Dragomir, a fost prezent şi primarul din Năvodari, recent ales preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România, filiala Constanţa, care a comunicat aceleaşi urări colegilor săi, dar a ţinut să transmită şi un mesaj. "Mesajul meu ca primar şi ca preşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România, filiala Constanţa este unul de solidaritate, indiferent de culoarea politică din care facem parte. Haideţi să fim o echipă şi să schimbăm împreună legislaţia care mai rău ne încurcă", a spus Matei.

Gâscan, acuzaţii la adresa Marianei Gâju şi a lui Nicolae Anghel

Mariana Gâju nu a fost susţinută în activitatea sa de preşedinte al ACoR de foarte mulţi colegi ai săi. Printre aceştia se numără şi şeful administraţiei locale din Independenţa, Cristea Gâscan, care a ţinut să-şi spună nemulţumirea în faţa tuturor prezenţi în sală. "Această asociaţie reprezintă un grup de interese ale unui grup de primari. Statutul filialei trebuie copiat 90% din statutul naţional. Ceea ce aici nu este aşa. Aş dori modificarea statutului şi solicit limitarea a doar două mandate de preşedinte", a spus Gâscan. Acesta a adus acuzaţii la adresa Marianei Gâju, dar şi a unui alt membru din Consiliul Direcor, Nicolae Anghel, primarul din Castelu. "Mulţumesc Marianei Gâju pentru activitatea depusă şi constat că activitatea dumneaei a fost mai mult fructuoasă la nivel naţional, rezolvând problemele comunei pe care o reprezintă. N-am nimic personal cu dumneaei, însă am fost supărat pentru că, atât Mariana Gâju, cât şi Nicolae Anghel, au dat la o parte proiectul meu pentru campus şcolar, aprobabt acum patru ani, pentru Independenţa, dar şi pentru Adamclisi, şi a fost mutat la Cumpăna şi Castelu. Drept pentru care, la votul pentru alegerea Consiliului Director mă voi abţine", a declarat Gâscan. Dacă Gâju nu a scos un cuvinţel vizavi de declaraţiile colegului ei din Independenţa, ei bine, Nicolae Anghel a luat foc, somându-l pe Gâscan să-şi ceară scuze public pentru declaraţii. "Respectivul proiect a fost implementat la Castelu în 2006. Atunci nu eram vicepreşedinte şi îi cer domnului Gâscan să-şi ceară scuze public, dacă nu îl dau în judecată, pentru calomnie. Lumea a venit aici cu un scop, dar se stă pe hol la şuete", a răbufnit Anghel. Speriat de ameninţări sau, poate, pentru a nu da curs unui eventual scandal, Gâscan şi-a cerut scuze. "Pentru că nu am bani de avocat, îmi cer scuze", a spus el. Cristian Cârjaliu, deranjat de atâtea atacuri, a solicitat continuarea şedinţei în mod civilizat, pentru a nu-şi pierde timpul. "Eu am venit aici să candidez şi nu fac pe hol şuete. Dacă voi fi ales, bine, dacă nu, mă voi retrage. Mie nu-mi place să pierd timpul. Şi vreau ca mulţi primari să-mi urmeze exemplul. Eu nu sunt omul nimănui, eu sunt Cristian Cârjaliu", a spus edilul din Agigea.

După trei tururi de scrutini, s-a anulat şedinţa, iar ACoR Constanţa are Consiliu Director, dar nu are preşedinte

Preţ de câteva secunde, spiritele s-au mai calmat pentru alegerea noului Consiliu Director. Au reînceput, însă, în momentul în care edilii nu s-au înţeles în privinţa votului, dacă să fie secret sau deschis, sau dacă să fie individual ori nu. Într-un final, preşedintele ACoR, Emil Drăghici, a decis: fiecare edil este votat şi, cine primeşte cele mai multe voturi, intră în Consiliu. Conform voturilor, norocoşii, în număr de 9, sunt: primarul de la Poarta Albă, Vasile Delicoti, primarul de la Mihail Kogălniceanu, Ancuţa Belu, primarul de la Agigea, Cristian Cârjaliu, primarul de la Cumpăna, Mariana Gâju, primarul de la Peştera, Valentin Vrabie, primarul de la Corbu, Marian Gălbinaşu, primarul de la Topalu, Gheorghe Murat şi primarul de la Cobadin, Cristian Telehoi. Odată ales Consiliul Director, a urmat cea mai importantă etapă: alegerea preşedintelui ACoR Constanţa. Toţi membrii Consiliului şi-au spus opţiunea prin vot secret. Rezultatul: Cristian Cârjaliu a primit 2 voturi, Mariana Gâju - 1 vot, Valentin Vrabie - 3 voturi, iar alte trei au fost anulate. S-a repetat votarea, pentru că nici unul dintre candidaţi nu a obţinut jumătate plus unu din voturi, aşa cum prevede statutul. Valentin Vrabie şi Cristian Cârjaliu au ieşit la egalitate, cu câte patru voturi fiecare, iar Mariana Gâju, din nou, un vot. Au sărit scântei, şi de această dată, pentru ca s-a organizat un al treilea tur de scrutin. Mariana Gâju n-a mai suportat tensiunile şi a explodat. Nu a mai vrut să voteze. "Nu doresc nimănui să treacă prin ce trec eu acum. Statutul îmi permite să spun: nu pot să votez", a spus, cu ochii în lacrimi, fosta preşedintă a ACoR Constanţa, vizibil marcată de faptul că nu o votează colegii. Într-un final, aceasta a fost convinsă să voteze, însă, aşa cum era de aşteptat, nu a putut vota pe altcineva în afară de ea însăşi şi a anulat votul. Fapt pentru care, şi la cel de-al treilea tur de scrutin s-a obţinut egalitate între Valentin Vrabie şi Cristian Cârjaliu. Sătui de atâta circ, Cristian Telehoi, primarul comunei Cobadin şi Dumitru Chiru, edilul comunei Lumina, au anunţat că se retrag din Asociaţie. Pentru că nimeni nu s-a mai înţeles cu nimeni, şedinţa privind alegerea preşedintelui a fost anulată, urmând ca în viitorul apropiat Consiliul Director să se înţeleagă pentru a-şi duce la îndeplinirea misiunea.

Cârjaliu, despre votul din şedinţă: S-a dovedit că ne place trădarea, că o avem în sânge

Cristian Cârjaliu este foarte dezamăgit de colegii săi din Consiliu, de modul în care s-a desfăşurat şedinţa şi, mai ales de modul în care s-a încheiat, rămânând cu un gust amar. "Nu mă aşteptam la acest final şi sunt foarte dezamăgit de cuvântul unui om, de cuvântul unui bărbat pe care ţi-l dai faţă de alt bărbat, iar acesta îl trădează. Ne luptăm pentru interese meschine, interese care nu-şi au loc în această asociaţie. Ceea ce s-a întâmplat astăzi s-a dovedit că ne place trădarea, că o avem în sânge. Eu am crezut că aici, la acest nivel, în momentul în care îţi dai cuvântul, ţi-l şi respecţi. Eu am susţinut prin votul meu o persoană. Fiind în USL, că despre asta discutăm, şi la urmă USL am constatat că trădează şi votează cu PDL. Face alianţă cu PDL. Mai mult de atât ce să comentez?!. Cu USL aveam o majoritate clară, absolută şi observăm că jocul, de fapt, îl face PDL-ul, nu USL.ul. Mai este ceva de comentat în acest sens?!", a declarat, pentru "Replica", Cristian Cârjaliu. Din câte spun participanţii la şedinţa de ieri, "trădătorii" la care se referă Cârjaliu nu sunt neapărat numai primari de la USL (PSD şi PNL), întrucât primarul din Agigea s-ar fi bazat, după discuţii şi negocieri anterioare şedinţei, pe primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti (PDL), primarul din Corbu, Marian Gălbinaşu (PNL), primarul din Mihail Kogălniceanu, Anca Belu (PNL). Referitor la modul în care s-a desfăşurat şedinţa de joi, Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, vede tot acest scandal cu ochi buni. "Ceea ce s-a întâmplat aici arată că filiala Cosnatnţa este vie, este o forţă şi fiecare vrea să fie conducător. Asta arată că filiala este una dintre cele mai puternice din ţară. Voi valida Consiliul Director urmând, pe parcurs, în raport de ce interese vor fi la mijloc, să stabilească structura", a spus Drăghici. Cât despre cei doi primari care au anunţat că se retrag din ACoR, procedura nu este chiar aşa de simplă. Din momentul în care depun cererea de retragere, abia după patru ani vor fi scoşi din Asociaţie, a mai spus Drăghici.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272