REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
13.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Cartierele de blocuri construite înainte de 1989, Mamaia și Zona Peninsulară, în atenţia municipalităţii

Cartierele de blocuri construite înainte de 1989, Mamaia și Zona Peninsulară, în atenţia municipalităţii

Replica API 10 iulie 2019 | 00:19 400

Primăria Municipiului Constanța își propune să schimbe la față cartierele de blocuri construite înainte de anul 1989, stațiunea Mamaia dar și Zona Peninsulară.

Pentru ca proiectul să se concretizeze, iar orașul să arate din ce în mai bine, municipalitatea a apelat la ajutorul specialiștilor în urbanism ai Băncii Mondiale, în cadrul acordului de asistență tehnică încheiat în acest sens, care au prezentat marţi, 9 iulie, un pachet de ghiduri cu propuneri pentru îmbunătățirea spațiului urban din orașul nostru. Constanța devine astfel, primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială un pachet complex de instrumente de regenerare urbană.

La întâlnirea organizată de Primăria Municipiului Constanța împreună cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România, al cărui președinte executiv este Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, au participat Venera Vlad, directorul asociat al Băncii Europene pentru Dezvoltare, membri FZMAUR România, experți ai Băncii Mondiale dar și arhitecți și urbaniști.

“Este pentru noi o bucurie să vedem că o dezbatere aplicată, o dezbatere în care sunt implicate autoritățile locale, autoritățile centrale, Banca Mondială, BERD, vine să arate necesitatea existenței Federației Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane, un organism care are un rol extrem de important. Constanța este mândră că a înființat prima Zonă Metropolitană în anul 2005 și că modelul nostru a fost implementat și în alte zone. Trebuie să intrăm într-o logică de planificare. Pentru obiectivele mari trebuie să existe o planificare din timp, o consultare prealabilă, o diseminare a dorinței comunităților de a implementa proiecte mari care nu se întâmplă însă peste noapte”, a declarat primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

“Constanța este primul oraș din România care a elaborat împreună cu Banca Mondială și experți în urbanism un pachet complex de instrumente de regenerare urbană. Ghidurile vor fi utilizate pentru a gândi împreună modul în care orașul se va schimba la față pentru a crește calitatea vieții locuitorilor dar și pentru a deveni mai atrăgător pentru investitori și pentru cei care doresc să se mute aici”, a declarat Marcel Heroiu, expert senior dezvoltare urbană din cadrul Băncii Mondiale.

“Domnul primar Decebal Făgădău are foarte multe proiecte, o parte s-au realizat deja cu fonduri europene, altele cu resurse proprii sau alte surse atrase. Planul de mobilitate urbană este un plan pe termen lung și se poate adapta de câte ori este nevoie”, a precizat Venera Vlad.

Ghidurile prezentate cuprind idei cu intervenții de impact, asupra spațiilor publice și de locuit, cu elemente peisagistice menite să transforme aceste zone în puncte de atracție vizuală și socială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
n-o sa mai fii ales in vecii vecilor de nimeni, mars de aici ghioarlelor.
5
0
Cine a toaletat copacii sa i bage lu' nevastasa in cur!Arata ca oricum ca Viorica Dancila tunsa de Mowgli Dacian in timp ce i filma Dan Barna sa i trimita lu' Dragnea
7
0
Iar ne fac astia datori pe viata....apropo un stat fara datorii este un stat care trebuie distrus....muncim si strangem sa platim dobanzi....
7
0
e ca si cum cu o baie ultramoderna tot in fundul curtii te caci !!! Lipseste canalizarea.
8
0
bv coae doar in zona peninsulara... restul ? Oricum nu o sa faci nimic decat proiecte pe bani multi. Mars la cacat te-n mortii tai de premar defecat. Orasul arata ca o sorcova , blocuri jegoase ca in ferentari, tiganie..stalpi si cam asta e...
11
0
Orasul arata ca o poola! orice i-ar mai face acum, tot ca o poola o sa arate.
13
2
La bucataria lor unde se spala laturile intre masoni l-a invitat si pe fratele lor. Ma mir cum de REPLICA nu ridica in slavi ORDINUL ARHITECTILOR cit despre verificare a DIICOT a spalarii banilor nici gind.
10
0
sa ne spuna si nou 5 viitoare proiecte. sau ce contin ghidurile de care vorbesc. ... apa rece
8
0
asta este propaganda comunista a lu fagabond. Nu face nimic cu banca mondiala ca aici nu poate fura. Doar omagine.
13
1
Primarul are multe proeicte sa monteze stilpi pe trotuare si sa monteze borduri cit mai inalte.
15
1
Vai de voi, figuranti si tocatori de timp si bani. Chiar asa nepriceputi puteti fi , de 30 de ani tot faceti studii si fezabilitati si planuri , fara sa faceti nimic.
18
0
Cati bani trebuiesc bagati, cat costa..tot de la banca mondiala
11
0
Si tot acasa si prostul ala incepator de urbanist-sef . Pentru ca nu e Arhitect, e un prost de urbanist care n-a inteles nimic din scurtatura aia de scoala. Si care a avut si examenul aranjat, asa cum el insusi a recunoscut, ca singur concurent pe un singur post. ACASA, PROSTILOR. mai usor cu minciunile facute pe calculator. Ne-am mai luat-o o data la alegerile trecute. NO MORE! ACASA!
22
0
Va iau fata acum, va fac din foste parcari de resedinta practic neregulamentate unde se parcau 100 de masini 50 regulamentare dar cu plata, restu de 50 se ascund in spatele blocului pe unde gasesc, asa s-a facut peste tot pe unde s-au "amenajat" locuri de parcare, pai ce afacere misto, mai merge si masinuta aia mare de ti-o ridica pe a ta pe acolo, au scos bani si de la tine de vreo 5 ori cat dadeai pe loc de parcare de la primarie pe un an, pai cum sa nu fie bine bani la buget, din toate spatiile pe care s-au construit blocuri nu exista de mai bine de 10 ani construita o parcare supraetajata.
17
0
tot va plangeti de primar. Astept sa il vad pe Dumitru Caragheorghe presedintele USR Constanta cum o sa schimbe fata orasului in 4 ani. Sa dea dreq daca se va plange de greaua mostenire sau ca proiectele europene se aproba greu. sa nu aiba nici o scuza.
4
17
Are multe proiecte primarul dar cred ca str.Stefan cel Mare nu este pe lista lui, cea mai urata strada, rusine...
37
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212