REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Cât de protejați sunt militarii de Covid-19? 'Nu au fost testați și stau la grămadă'

Cât de protejați sunt militarii de Covid-19? 'Nu au fost testați și stau la grămadă'

Replica API 18 aprilie 2020 | 00:00 2370

Acuzații grave din partea familiei unui militar la adresa Forțelor Navale Române. Acuzațiile vizează măsurile precare pe care instituția le-ar fi luat pentru combaterea infectării cu virusul SARS-CoV-2, inclusiv lipsa testării în vederea depistării Covid-19. În replică, reprezentanții Forțelor Navale Române spun că au aplicat o serie de măsuri pentru ca militarii să fie protejați.

"Nu li s-a făcut testul Covid-19"

Mama unui militar care a participat la o misiune NATO pe Fregata "Regina Maria" și-a exprimat îngrijorarea, prin intermediul unei scrisori înaintate ziarului Replica, cu privire la modul în care Forțele Navale Române și-au protejat militarii în contextul pandemiei Covid-19.

"Sunt foarte îngrijorată pentru fiul meu. Înainte să îi încazarmeze pe navă nu li s-a făcut testul Covid-19 și se pot îmbolnăvi între ei. Fiul meu stă la grămadă, cu alți nouă colegi într-o cameră, dorm în paturi apropiate în încăperi mici. Majoritatea nu poartă măști, iar condițiile de igienă sunt precare. Este un ordin stupid dat pentru a ține oamenii inutil pe aceste nave, unde se pot îmbolnăvi foarte ușor și apoi vor intra cu toții în carantină", ne-a scris mama militarului. Femeia a rugat să-i fie păstrată confidențialitatea de teama eventualelor repercursiuni pe care le-ar putea avea fiul ei.

Ce spun Forțele Navale Române

Reprezentanții Forțelor Navale Române susțin că "testarea militarilor din Forțele Navale se execută conform metodologiei și criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății.". Ca traducere din răspunsul diplomatic primit, militarii care nu prezintă simptome nu sunt testați.

SURSA FOTO: FORȚELE NAVALE ROMÂNE

Fregata “Regina Maria” (F-222) a participat la o misiune NATO, în Marea Neagră, în perioada 22 martie - 15 aprilie a.c., iar înainte de plecarea navei în misiune, echipajul a fost controlat medical, conform procedurilor în vigoare, spun reprezentanții Forțelor Navale Române.

"Având în vedere proiectele de construcție ale navelor, pentru respectarea măsurilor de distanțare socială, repartizarea militarilor în aceste spații s-a făcut ținându-se cont de gradul de ocupare de 30-50%. De exemplu, într-o cazarmă de 18-24 de locuri, au fost cazați 8-9 militari. De asemenea, programul orar de servire a meselor la bordul navelor a fost mărit, pentru a fi evitată aglomerarea spațiilor special destinate pentru hrănirea militarilor încazarmați.", a precizat, pentru "Replica", colonel Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.

Militarii care vor pleca în misiuni vor fi testați, de acum încolo

În unitățile Forțelor Navale Române au fost luate măsuri pentru asigurarea echipamentelor de protecție pentru personal (măști și mănuși de protecție), a materialelor de curățenie și de dezinfecție sanitară.

Activitățile executate pe mare au avut loc fără contact direct între membrii echipajelor navelor participante, coordonarea acțiunilor marinarilor fiind realizată prin mijloace de comunicații radio și date, oferă asigurări reprezentanții Forțelor Navale Române.

"Înainte de plecarea navelor în misiune pe mare, au fost, sunt și vor fi luate măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19, precum controlul clinic al membrilor echipajelor și asigurarea mijloacelor și materialelor sanitare de protecție pentru personal. Conform procedurilor în vigoare, echipajele navelor care vor participa la misiunile viitoare, vor fi testate pentru COVID-19, cu două săptămâni înainte de plecarea în misiune, după care vor fi plasate 14 zile în izolare, la bordul navelor.", mai afirmă col. Corneliu Pavel.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu vor lucra la Corturi cadre medicale din armata si vor lucra doar civili?
1
1
numai lasa sa vina angajatii din armata cu masinile si vin pe jos , ii obliga sa isi lase masinile la cuibul reginei , cica se ia virusul pe rotilor masinilor dar pe jos domnilor generali ca voi intrati cu masina aveti voie nu? politia de frontiera se pisa pe voi intra cand vor , dar de in armata un general prost da un ordin de cacat. da domnilor de la replica mergeti sa vedeti cum se procedeaza intr o zi de lucru normala sa vedeti pisu lumii . armata Romaniei conducere de cacao
2
1
In cazul asta cum se pune in practica distantarea sociala, istericilor?
2
0
Dar politistilor de frontiera care lucreaza in vami si intra in contact zilnic cu persoane din afara tarii stiti care teste s-au facut? R : ZERO
5
1
Guvidul e doar pentru civili, nu pentru militari!
3
3
Cei din armata fac instructajul personalului medical pt imbracare si dezbracare combinezoane cu acelasi combinezon la mai multe persoane? E normal?
14
5
Nu se respecta nici o distantare sociala pe nava.Sunt peste 230 de oameni la o iesire pe mare.Practic nu ai cum sa stai departe de ceilalti pentru ca nu este loc. Masti au inceput sa dea acum doua zile.Una la 24 de ore si semnezi ca ai luat-o in primire
14
3

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212