REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Cât mai scot din BUZUNAR părinții anul acesta cu FONDUL CLASEI!

Cât mai scot din BUZUNAR părinții anul acesta cu FONDUL CLASEI!

Replica API 30 septembrie 2021 | 10:23 1860

Fondul clasei /școlii a reprezentat întotdeauna o problemă fără rezolvare, nu numai în școlile din Constanța, ci din toată țara. Pentru părinţi a devenit o rutină să scoată din buzunar, an de an, bani pentru cele necesare copilului, plecând de la lucruri pentru igiena zilnică și terminând cu marker pentru tablă, coș de gunoi etc. Mai grav este atunci când într-o familie sunt mai mulți copii, pentru care părinții trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani. Îi au sau nu, trebuie să se resemneze. Dar haideți să vedem cât a mai ajuns, anul acest, fondul școlii ”interzis”?!

Fondul şcolii/clasei a reprezentat întotdeauna o problemă pentru părinţii ai căror copii învaţă într-o instituţie a statului. Deși, teoretic, învățământul la stat este gratuit, în realitate el costă, și nu puțin. Cu toate că unitățile administrativ teritoriale oferă bani școlilor și grădiniților, pentru diferite cheltuieli, bani nu sunt niciodată, așa că părinții vin cu suplimentul. Nu sunt obligați, dar sunt forțți de împrejuurări. Când elevul nu are de niciunele...

Dacă anul trecut, fondul clasei era în jur de 50 de lei, anul acesta ajunge la 100 de lei, poate chiar mai mult

De la an la an, acest fond al școlii care, de fapt, este fondul clasei, crește. Nul trecut, a fost undeva la 50 de lei, în cazurile fericite, anul acesta, el a ajuns la 100 de lei. Nu-l cer cadrele didactice, pentru că nici nu au voie, însă se mobilizează părinții, atunci când află că nu există cretă sau marker, șervețele umede, apă, dezinfectanți, etc.

“Am doi copii. Cel mic este la grădiniţă, iar fiica în invăţământul gimnazial. Pentru băiat am dat deja suma de 100 lei la începutul grădiniţei. La şcoală încă nu mi s-a cerut. Nu mi se pare în regulă, la fel cum nu mi se pare în regulă ca administrația locală să nu dea suficienți bani școlii/grădiniței. Dar este vorba de copiii mei și pentru educația lor merită totul!“,a spus un părinte. Un alt părinte ne-a spus că a scos din buzunar 150 de lei... ”să fie acolo, că nu se știe”.

Bani și pentru... hârtia igienică

Iar acolo unde sunt mai mulți copii, buzunarul sau potofelul se golește mai mult. ”Am doi copii la școală. Am plătit 200 de lei. Este greu, că sunt singură, dar nu avem ce să facem”, a spus un alt părinte.

”Cum este posibil să ducem hârtie igienică la grădiniță, saci de gunoi, role de hârtie, șervețele umede....? Este strigător la cer așa ceva,. După ce că le cumpăram o groază de rechizite trebuie să cumpărăm și hârtia igienică...niciun parinte, nimeni chiar nu se sesizează cât de prost merg lucrurile în țară asta? S-au învățat să ceară și să se prefacă că nu știu nimic lăsând părinții să adune bani încontinuu...să dea din umeri ca primăria nu are bani!”, a semnalat un alt părinte revoltat.

Sorin Mihai

De reținut faptul că, pe lângă fondul școlii sau al clasei, părinții mai scot din buzunar alte câteva sute de lei pentru manual și culegeri. Din nou, statul ar fi trebuit să se asigure că elevii au auxiliarele necesare… că doar învățământul este gratuit.

Contactat de reporterii Replica, Inspectorul Școlar General, Sorin Mihai, nu a răspuns la telefon pentru a veni cu lămuriri, însă într-o declarație de a sa din iunie 2021, acesta menționa:“Din câte știu există deja un regulament cadru care interzice acest lucru în școli. La Constanța există toleranță zero în privința acestor practici, pentru că nu se acceptă ca un cadru didactic să fie amestecat în vreun fel în strângere de fonduri. Avem deja în plan un proiect pentru finanțarea complementară a școlilor”, a declarat pentru Replica, Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța, în iunie.

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La grădinița Perlutele Marii s-au cerut până acum 300 de lei/copil pentru șervețele, săpun lichid,hârtie igienică, rechizite,jucării,plus alți bani pentru cadourile educatoarelor,îngrijitoarelor și asistentelor. Ma întreb,directoarea ce păzește, pentru ce este plătită? Pentru servețele,hârtia igienică,săpunul lichid trebuie directoarea să facă cerere la Primărie,nu sa li se ceară bani părinților.
0
0
spagile e cele mai misto
0
0
Scot Pla prin buzunarul spart! Sparg cwru la cadru didactic! Bag organu in sedinta! Claro?!?
2
2
Generalul spune ca nu se accepta ca un cadru didactic sa fie amestecat in vreun fel in strangere de fonduri. Nu spune ca e interzis, ci lasa sa se inteleaga ca poate sa stranga un parinte.
2
2
Si daca nu-l platesti ce se intampla?
0
2
Mai bine sa aiba copilul sulul de hartie igienica in ghiozdan... Oare auxiliarele, markerele, dezinfectantul etc. le folosesc profesorii acasa?
4
0
La sc 30 ghe titeica am dat 100 lei
1
4
Vede-ti ba ca domn profesore stia el ce va face cand spunea . omenia educata si iata ca i-sa indeplinit ! din cele luate au fost ptr. gasca lui , ptr. restul tot de la voi ca voi veti plati si ....
1
2
intra boi si ies vaci
5
3
"Este vorba de copiii mei.." vor lua exemplu de mici, capul plecat si joc de glezne, cotizeaza si taci
8
3
Un parinte spune: ,,Dar este vorba de copiii mei si pt educatia lor merita totul.'' Pe aceasta gandire a parintilor mizeaza escrocii de educatori atunci cand cer bani pt fondul clasei. Aici e cheia succesului fondului clasei.
9
5
este pentru clasele din onlain
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218