REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Câți bani primesc angajații români în 2022 în perioada concediilor de odihnă

Câți bani primesc angajații români în 2022 în perioada concediilor de odihnă

Replica API 7 iunie 2022 | 11:39 1740

Angajatorii români trebuie să echilibreze lucrurile în privința concediului de odihnă, fiecare salariat având dreptul legal la 20 de zile libere pe an, care trebuie să fie stabilite și în funcție de nevoile și dorințele celorlalți angajați.

Ai motive de îngrijorare în privința resurselor financiare de care vei dispune în vacanță? Iată toate răspunsurile de care ai nevoie în ceea ce privește plata efectuată în perioada concediilor de odihnă!

Ei bine indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale pentru ultimele trei luni anterioare concediului, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Atât timp cât numărul legal de zile libere este respectat, nu trebuie să îți faci griji în privința banilor.

Fiecare angajat din România are dreptul legal la minimum 20 de zile de concediu de odihnă în fiecare an. Majoritatea salariaților își iau câteva zile libere (sau toate, după caz) în perioada verii. Din cauza prețurilor crescânde atât la utilități și combustibili, precum și la serviciile oferite în general în domeniul HoReCa, românii încep să se intereseze mai în detaliu despre drepturile salariale de care dispun pe durata concediului de odihnă.

Câți bani primesc angajații în concediul de odihnă

În primul rând, trebuie să menționăm că, potrivit legislației aflate în vigoare, indemnizația de concediu de odihnă trebuie să fie acordată fiecărui angajat cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de intrarea în concediul propriu-zis. Codul Muncii stabilește că veniturile financiare aferente concediului de odihnă pot să difere în funcție de activitatea prestată de salariat.

Astfel, salariatul care lucrează cu timp parțial va beneficia de o indemnizație pentru concediul de odihnă proporțională cu timpul lucrat. În același timp, banii acordați pe perioada concediului de odihnă trebuie să reprezinte media zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei în care salariatul a intrat în concediu, multiplicată cu numărul de zile de concediu, potrivit prevederilor legale aflate în vigoare.

„Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”, se mai arată într-un articol din Codul Muncii.

Atenție! La acordarea banilor pe perioada concediului de odihnă nu se iau în calcul veniturile de natură salarială nepermanente, precum primele sau alte drepturi care sunt lăsate la aprecierea angajatorului.

Peste 1.000 de lei în plus dacă te întorci mai repede la muncă

În legătură cu alte drepturi salariale ale unui angajat, merită amintit că există o anumită categorie de lucrători care va beneficia în viitorul apropiat de un stimulent de inserție în valoare de 1.500 de lei. Este vorba despre părinții care revin la locul de muncă la scurt timp după încheierea concediului postnatal. Suma de bani se primește lunar după ce sunt respectați câțiva pași legali, stabiliți prin hotărârea de Guvern 536/2021.

Angajații care revin la muncă în primele șase luni de la nașterea copilului vor beneficia de o sumă de 1.500 de lei care se va acorda până la vârsta de doi ani a bebelușului. După această perioadă, părinții vor primi 650 de lei în plus, până ce copilul împlinește vârsta de trei ani.

Pentru solicitarea care trebuie depusă de angajați în acest sens este nevoie de: actele de identitate ale părinților, certificatul de naștere al copilului, certificatul de căsătorie al părinților, adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada în care părintele a fost în concediu de creștere și îngrijire copil, o cerere tip de la sediul DGSAPC de pe raza localității de domiciliu și un extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii, scrie evz.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218