REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cazul Vădineanu a fost clasat: nevasta care plănuia să-şi ucidă soţul scapă basma curată

Cazul Vădineanu a fost clasat: nevasta care plănuia să-şi ucidă soţul scapă basma curată

Replica API 5 noiembrie 2014 | 08:55 2346

Aşa ceva nu există în lege

Aşa ceva nu există în lege

Liliana Vădineanu

Deznodământ incredibil în cazul care a răsunat la malul mării în 2013, atunci când afaceristului Daniel Vădineanu i se pusese gând rău. Îi era planificată moartea chiar de către fosta soţie, Liliana Vădineanu, după cum susţinea chiar el. Însă, iată că după un an şi jumătate, procurorul de caz a decis ca dosarul să fie clasat pe motiv că infracţiunea de instigare neurmată de executare la omor calificat nu mai există în Noul Cod Penal. Daniel Vădineanu este scandalizat de decizie, pe care a şi contestat-o: „Nu se poate aşa ceva, practic încurajează infractorii!”.

Daniel Vădineanu

Patronul unei cunoscute firme de transport din Constanţa, Daniel Tiberiu Vădineanu, susţine că situaţia de coşmar în care a fost ancorat la începutul anului 2013 chiar de către fosta soţie, Liliana, şi iubitul acesteia, Lucian Sasu, s-a încheiat într-un mod ce i se pare strigător la cer. Acesta susţine că a primit plicul în urmă cu o săptămână – două şi a rămas încremenit. Însă, nu s-a lăsat şi a contestat decizia. Mai exact, ordonanţa de clasare a fost redactată pe data de 3 octombrie anul curent, de către procurorul de caz, Matei Dragomir, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, potrivit documentelor aferente. Aceasta cuprinde, pe lângă relatarea faptelor care au dus la încadrarea juridică, şi: „În temeiul art. 315 al.1 lit.b, al.2 lit.b Cod Procedură Penală rap. la art.16 lit.a şi b Cod Procedură Penală dispun: clasarea privind pe Vădineanu Liliana şi Sasu Daniel Lucian sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art. 25 Cod Penal rap. la art 174 – 175 lit.a Cod Penal în referire la art. 29 Cod Penal 1969, întrucât infracţiunea nu mai este prevăzută de legea penală. 2). Clasarea cauzei privind pe numiţii Rotaru Silviu, Grunzu George şi Vădineanu Daniel Tiberiu sub aspectul infracţiunilor de ameninţare şi şantaj (...) întrucât faptele nu există”. Totodată, procurorul a dispus restituirea pistolului din plastic, cu 11 bucăţi proiectile din oţel de 6 mm lui Silviu Rotaru. Mai exact, este vorba de infracţiunea de instigare neurmată de executare la omor calificat, care nu mai este prevăzută de lege odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. De cealaltă parte, afaceristul consideră că nici nu au fost demarate cercetări prea ample. „Nici nu ştiu dacă le putem numi cercetări. Care cercetări?Dosarul a stat pe masa procurorilor şi nu a fost nici o cercetare. Au aşteptat schimbarea Noul Cod Penal, după care au dat ca soluţie clasare dosarului. Asta este opinia procurorului. Dar nu are cum o astfel de faptă să fie scoasă din Codul Penal. Adică, nu poţi să plăteşti pe cineva pentru a omorî un om şi să nu fii învinuit. Nu există aşa ceva. Fapta este, în continuare, în Noul Cod Penal, numai că legiuitorul i-a schimbat denumirea şi a încadrat-o în alt articol. Din câte am înţeles de la avocat, ar fi vorba de art.370. E sub altă formă, dar este. Despre ce vorbim? Am contestat decizia procurorului, după care voi merge mai departe, în instanţă, nu are cum să rămână aşa, e strigător la cer”, a declarat, pentru „Replica”, Daniel Vădineanu.

Vădineanu: Astfel de decizii îi dau curaj, oricum se crede intangibilă!

Totodată, afaceristul consideră că astfel de decizii ale oamenilor legii, o încurajează pe fosta sa soţie să-şi ducă planul la bun sfârşit. „Ea (Liliana Vădineanu – n.r.) se simte acum încurajată, vă daţi seama. Oricum este genul de femeie care se crede intangibilă, că nu are cum să-i facă cineva ceva, iar acum mai are un motiv în plus care să-i dea curaj”, a mai spus Vădineanu. Reamintim că un scenariu al groazei a luat contur pe străzile din Constanţa, răspândindu-se şi în ţară, în prim plan aflându-se fostul cuplu Vădineanu, Liliana şi Daniel Tiberiu, relaţie ce nu s-a încheiat tocmai bine. Potrivit poliţiştilor constănţeni, Liliana Vădineanu a plănuit, alături de concubinul ei, Daniel Lucian Sasu, să-l ucidă cu sânge rece pe fostul soţ, deţinătorul unei firme de transport din Constanţa, tocmind în acest sens mai multe persoane. Însă, potrivit declaraţiilor de la acea vreme, doi dintre cei ce trebuiau să devină asasini plătiţi au hotărât să contacteze victima şi să-i spună ce i se pregăteşte, moment în care a început calvarul. După mai multe zile de cercetări, Liliana Vădineanu şi Daniel Lucian Sasu au fost reţinuţi, fiind prezentaţi cu propunere de arestare, însă Tribunalul a hotărât să fie cercetaţi în libertate. Apoi, Liliana Vădineanu, care a negat toate acuzaţiile, a depus plângeri împotriva fostului soţ şi a celor două persoane din Năvodari, acuzându-i de tentativă de înşelăciune, ameninţare şi şantaj. Liliana şi Daniel Tiberiu Vădineanu au divorţat la finele lui 2012, după o relaţie de 7 ani de zile, cei doi având o fetiţă de 6 ani, care a rămas în custodia tatălui. Însă, scandalizat de cele întâmplate, Daniel Tiberiu Vădineanu a menţionat că se teme pentru viaţa lui întrucât câţiva potenţiali criminali umblă liberi pe străzile din Constanţa. „Trebuia să mă omoare pentru a fi arestaţi?”, se întreba el la acea dată.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218