REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ce avantaje are implantul dentar realizat în totalitate din ceramică

Ce avantaje are implantul dentar realizat în totalitate din ceramică

Replica API 25 mai 2021 | 00:00 653

În ciuda faptului că implantul dentar din titan a fost considerat standardul în implantologia orală, căutarea unor alternative a devenit din ce în ce mai răspândită. Din motive legate de standardele estetice și din cauza incidenței tot mai mari în privința alergiilor la titan, oamenii de știință au propus folosirea altor materiale, precum ceramică, pentru a crea un implant dentar total, înlocuind astfel titanul în implantologia dentară, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Din motive legate de standardele estetice și din cauza incidenței tot mai mari în privința alergiilor la titan, oamenii de știință au propus folosirea altor materiale, precum ceramică, pentru a crea un implant dentar total, înlocuind astfel titanul în implantologia dentară.

Dinții sănătoși sunt o parte crucială a calității vieții noastre. Atunci când un dinte cade din motive ortodontice sau din cauza unei carii, pacienții sunt sfătuiți să recurgă la implanturi permanente pentru a înlocui dintele.

Ce avantaje are implantul dentar realizat în totalitate din ceramică

În ciuda faptului că implantul dentar din titan a fost considerat standardul în implantologia orală, căutarea unor alternative a devenit din ce în ce mai răspândită. Din motive legate de standardele estetice și din cauza incidenței tot mai mari în privința alergiilor la titan, oamenii de știință au propus folosirea altor materiale, precum ceramică, pentru a crea un implant dentar total, înlocuind astfel titanul în implantologia dentară.

Recent, pe piață din țara noastră a fost introdus un nou material pentru implanturile dentare, oferind o opțiune non-metalică acelor pacienți care au anumite sensibilități sau celor care pur și simplu nu vor că metalul să fie folosit în reconstrucția dinților lor. Experții spun că implanturile făcute în totalitate din ceramică (și șurubul, nu doar coroniță) s-au dovedit a fi la fel de sigure ca cele din titan, având acest beneficiu, că nu au în compoziție metal.

Oxidul de zirconiu este un material ceramic de culoare alb-fildeș foarte rezistent. Pentru că este biocompatibil, este ideal pentru folosirea lui în domeniul medical (pentru aparate auditive, membre artificiale, proteze de sold ), dar și în stomatologie, la crearea de tije, coroane, punți și implanturi. Oxidul de zirconiu are exact aceeași culoare cu cea a dinților, precum și aceleași caracteristici biochimice. Din acest motiv, este recomandat ca materialul perfect pentru implanturi și reconstrucții de dinți. Cu o rată de compatibilitate de 98% pentru modelele mai recente, implanturile ceramice corespund din ce în ce mai mult cu standardele stabilite de implanturile de titan și au devenit astfel o opțiune mai viabilă.

Implanturile din ceramică sunt create dintr-o singură bucată. Nu există riscul ca o nuanță metalică sau o culoare închisă să apară pe linia gingiei, lucru care se poate întâmpla în cazul implanturilor dentare metalice. Pentru că aceste implanturi sunt ceramice 100%, nu există riscul de conductivitate termică (acest material nu transmite căldură) și nu există nici posibilitatea de coroziune.

O bună opțiune pentru cei preocupați de motivele estetice

Unul dintre beneficiile implanturilor dentare ceramice este acela că pacienții sunt încântați că nu există metal în componența sa și faptul că nu se vede acea structură metalică inestetică pe linia gingiei. Acest lucru este îndeosebi de important pentru implanturile din partea din față sau acolo unde lucrarea dentară se poate vedea când persoana zâmbește sau vorbește.

În plus, unii pacienți au o reacție alergică la titan, așa că implanturile dentare din ceramică sunt o alternativă excelentă. Unele dintre simptomele asociate cu alergiile la titan includ erupții cutanate, suprimarea sistemului imunitar și oboseala cronică, deși e bine să reținem că acestea sunt rare.

Ce avantaje are noul tip de implant dentar, cel din ceramică

Potrivit medicilor dentiști, noul material este o opțiune bună pentru pacienții care au nevoie de un implant dentar. Ceramica are câteva avantaje pe care le putem reține:

nu există risc de oxidare sau de coroziune, ca la implanturile dentare metalice;

mai puțină placă bacteriană și o „aderență" mai mică a bacteriilor;

este cel mai biocompatibil material în industria implanturilor dentare;

oferă rezultate superioare în cazul pacienților interesați mai mult de partea estetică;

implantul arată ca un dinte natural.

Nu toate tipurile de implanturi dentare oferă o soluție pe toată viața pentru înlocuirea unui dinte lipsa sau a unui dinte distrus într-o oarecare măsură. Uneori, implanturile din metal pot să sufere micro-mișcări, cauzate de uzura de zi cu zi a dintelui.

Un dezavantaj al implanturilor dentare tradiționale (cele din titan) este că acestea sunt făcute din metal, care pot să se corodeze în cele din urmă. Coroziunea va duce, în cele din urmă, la destabilizarea implantului tău dentar și ar putea necesită eventuale vizite la cabinetul medicului dentist, pentru a corecta aceste probleme.

Asta ar putea duce, totodată, la pierderea țesutului osos la locul respectiv, dacă problema nu este atent monitorizată de medicul stomatolog. Unii pacienți au o reacție la titan, deși această situație este rară.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212