REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Ce beneficii au parlamentarii României

Ce beneficii au parlamentarii României

Replica API 9 martie 2022 | 15:26 1281

Pe lângă salariile substanțiale pe care le încasează de la Statul Român, parlamentarii mai au și alte beneficii de-a lungul celor 4 ani de mandat. Dacă acestea nu erau de ajuns, iată că senatorul PNL Alina Gorghiu a venit cu o o altă propunere: acordarea a cinci zile libere pe lună angajaţilor Senatului, dacă se implică în activităţi de voluntariat în beneficiul refugiaţilor ucraineni. Potrivit declarațiilor senatoarei, această măsură „ va contribui semnificativ la creşterea imaginii instituţiei Senatul României, demersul reprezentând dovada solidarităţii, unităţii şi implicării la toate nivelurile” fiind practic doar o metodă de ”spălare a imaginii”.

Alina Gorghiu

Biroul permanent al Senatului a aprobat, luni, 7 martie, acordarea a cinci zile libere pe lună angajaţilor acestui for legislativ dacă se implică în activităţi de voluntariat în beneficiul refugiaţilor ucraineni. Inițiatoarea proiectul, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a subliniat că din cauza fluxului continuu de refugiaţi şi al numărului ridicat al acestora, serviciile de asistenţă în centrele de primire a refugiaţilor trebuie acordate fără întrerupere, în acest moment existând o criză a resurselor umane la nivelul autorităţilor, iar acestea au venit cu apeluri către cetăţenii care doresc să se implice prin donaţii, dar şi ca voluntari. Angajaţii Senatului care vor desfăşura activităţi de voluntariat vor putea beneficia de maxim cinci zile libere plătite pe lună, pe perioada crizei umanitare generate de atacurile militare din Ucraina. Zilele libere vor fi acordate în baza unui document doveditor al activităţii de voluntariat desfăşurate care va fi decis în urma consultărilor cu autorităţile locale", se mai arată în documentul aprobat.

Ce beneficii mai au parlamentarii români

Precizăm că, pe lângă un salariu substanţial, aleșii neamului mai beneficiază, pe parcursul mandatului de parlamentar, de o mulțime de alte beneficii. Astfel, un parlamentar primeşte o indemnizaţie lunară care pleacă de la 11.000 de lei, iar în cazul în care deține o funcție de conducere în cadrul unei comisii de specialitate sau în conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, indemnizaţia poate ajunge până la 14.000 de lei. În cazul în care acesta nu are domiciliul în Bucureşti sau Ilfov, mai încasează încă aproximativ 10.000 de lei pentru cazare. Deputaţii şi senatorii nu trebuie să scoată bani din buzunar nici pentru transport, pentru că au gratuitate pe tren și o călătorie dus-întors cu avionul, pentru deplasările interne, pe săptămână. În ceea ce privește suma forfetară, care acoperă cheltuielile din birourile parlamentare din teritorii, adică salarii pentru angajaţi, chirii, utilităţi etc, aceasta poate depăși 20.000 de lei.

Chirie de 10.000 de lei

Parlamentarii beneficiază lunar și de o sumă importantă pentru cazare. Suma este acordată lunar, pe toată durata mandatului și nu poate fi mai mică „de jumătate din indemnizația bruta a deputatului, respectiv al senatorului”, adică cel puțin 10.000 de lei lunar. Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e, ei sa se duca la razboi ca au ce sa apere ,noi nu mai avem nimic ,nu pamanturi ,nu fabrici si uzine suntem vanduti pana in maduva oaselor strainilor asa ca pardon, ciuca si cu ai lui sa iasa cu pieptul inainte.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272