REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.8° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ce complicații are colesterolul crescut când ai peste 50 sau 60 de ani

Ce complicații are colesterolul crescut când ai peste 50 sau 60 de ani

Replica API 17 iunie 2021 | 00:00 587

Valorile crescute ale colesterolului pot să ducă la mai multe complicații, mai ales când ești la vârsta a treia. Tocmai de aceea, e bine să știi ce probleme îți poate cauza hipercolesterolemia și cum poți să le eviți, scrie doc.ro.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă, asemănătoare cu ceară, produsă în ficat și care se găsește în anumite alimente de origine animală, cum ar fi produsele lactate, ouăle și carnea.

Corpul nostru are nevoie de o cantitate de colesterol, pentru a funcționa așa cum trebuie, însă atunci când în organism există în exces, colesterolul poate crește riscul unei persoane de a dezvoltă boli cardiovasculare (precum boală cardiacă coronariană și infarctul miocardic).

Când crește riscul de a avea colesterolul mărit?

Există câțiva factori de risc care contribuie la hipercolesterolemie (valorile mari ale colesterolului în sânge), iar printre factorii pe care nu îi putem controla se află și vârstă. Reține că riscul tău poate să crească pe măsură ce înaintezi în vârstă. Bărbații de 45 de ani sau peste această vârstă și femeile de 55 de ani sau peste acest prag prezintă un risc crescut de a suferi de colesterol crescut și de boli cardiovasculare.

Totodată, riscul tău de a avea colesterolul mărit poate să crească dacă tatăl tău sau un frate a fost afectat de o boală cardiacă (înainte de vârstă de 55 de ani) sau dacă mama sau sora ta a fost afectată de bolile cardiace (înainte de vârstă de 65 de ani).

De ce sunt importanți factorii precum vârsta și sexul

Înainte de menopauza, femeile au, de regulă, valori mai mici ale colesterolului total comparativ cu bărbații de aceeași vârstă. Însă pe măsură ce femeile și bărbații înaintează în vârstă, valorile colesterolului lor din sânge cresc până aproximativ la vârstă de 60 sau 65 de ani. Cu aproximație după vârstă de 50 de ani, femeile adeseori au valori mai mari ale colesterolului total comparativ cu bărbații de aceeași vârstă, spun specialiștii.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi valorile mari ale colesterolului?

Când ai trecut de vârstă de 50 de ani și te îndrepți spre 60 de ani, printre motivele de îngrijorare legate de starea ta de sănătate se numără și hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) și valorile mari ale trigliceridelor. Din păcate, din cauza colesterolului mare, pot să apară multe complicații.

Colesterolul mărit poate cauza ateroscleroza, o acumulare periculoasă de colesterol și de alte depozite care se formează pe pereții arterelor tale. Aceste depozite sau plăci de aterom pot reduce fluxul de sânge care circulă prin arterele tale, iar acest factor poate cauza multe complicații, cum ar fi:

Durerea în piept (angină): Dacă arterele care îți alimentează inima cu sânge (arterele coronare) sunt afectate, este posibil să te confrunți cu durere în piept (angină) și cu alte simptome ale bolii arteriale coronariene (cunoscută și sub denumirea de cardiopatie ischemică).

Infarct miocardic - dacă plăcile de colesterol se desprind sau se rup, un cheag de sânge se poate formă la locul unde s-a produs ruptură - blocând circulația sângelui sau circulând liber și blocând în altă zona o arteră. Dacă circulația sângelui în direcția unei părți a inimii tale este oprită, vei avea un infarct miocardic.

Accidentul vascular cerebral (AVC): În mod similar cu un infarct miocardic, dacă circulația sângelui către o parte a creierului tău este blocată de un cheag de sânge, atunci are loc un AVC.

De ce este hipercolesterolemia periculoasă?

Valorile mari ale colesterolului în sânge sunt unul dintre factorii de risc pentru boli cardiace, accident vascular cerebral și boală arterială periferică. Mecanismul care implică, de fapt, colesterolul în toate cele trei afecțiuni este același. Depunerile de grăsimi și de colesterol de pe pereții interiori ai arterelor scad fluxul sanguin, afectând funcționarea celulelor și organelor pe care aceste vase de sânge le alimentează.

Colesterolul crescut este foarte periculos, mai ales după vârstă a treia, pentru că are multe complicații:

* Ateroscleroza coronariană sau îngustarea arterelor coronare din inima poate cauza simptomele de angină, când mușchiul inimii, adică miocardul, nu este alimentat cu suficient oxigen (transportat de sânge) pentru a funcționa corespunzător.

* Fluxul sanguin redus către creier s-ar putea datora arterelor mici îngustate, din creier, sau ar putea fi din cauza arterelor carotide mai mari, din structura gâtului, care ar putea fi blocate. Acest lucru poate avea drept rezultat un accident ischemic tranzitoriu (AIT) sau un accident vascular cerebral (AVC).

* Boală arterială periferică descrie îngustarea treptată a arterelor care alimentează cu sânge picioarele pacientului. În timpul exercițiilor fizice sau activităților, dacă picioarele nu primesc un volum suficient de sânge, ele pot să sufere din cauza durerii, lucru numit claudicație.

* Totodată, și alte artere din corpul pacientului vârstnic pot fi afectate de depunerile de aterom (grăsimi și colesterol pe pereții interiori ai vaselor de sânge), cauzând astfel îngustarea lor, iar printre aceste vase de sânge se află și arterele mezenterice care aprovizionează cu sânge intestinele și arterele renale, care alimentează rinichii cu sânge.

Ce factori poți controla când e vorba de valorile mari ale colesterolului?

* Ceea ce mănânci: anumite tipuri de alimente conțîn anumite tipuri de grăsimi care îți cresc nivelul de colesterol din sânge:

grăsimile săturate îți cresc valorile colesterolului LDL mai mult decât orice altceva din alimentația ta;

grăsimile trans sunt făcute atunci când uleiul vegetal este hidrogenat; acești acizi grași, de asemenea, îți cresc valorile colesterolului;

colesterolul care se găsește în alimente de origine animală, de exemplu: gălbenușurile, carnea și brânză.

* Greutatea ta - faptul că ești supraponderal tinde să îți crească valorile colesterolului LDL, îți scade valorile colesterolului bun (HDL) și îți crește valorile colesterolului total.

* Activitatea ta fizică - lipsa unor exerciții fizice regulate poate duce la creșterea în greutate, lucru care îți poate crește nivelul colesterolului LDL (rău). Nu uită că exercițiile fizice regulate te pot ajută să slăbești și îți pot reduce colesterolul LDL. Totodată, mișcarea te poate ajută să îți crești valorile colesterolului HDL.

Ce factori NU poți controla

* Ereditatea - uneori, hipercolesterolemia este moștenită în familie. O boală genetică ereditară (hipercolesterolemia) familială rezultă în valori foarte mari ale colesterolului LDL.

* Vârsta și sexul - începând de la pubertate, bărbații au valori mai mici ale colesterolului HDL, în comparație cu femeile. Pe măsură ce femeile și bărbații înaintează în vârstă, valorile colesterolului lor LDL încep să crească. Femeile mai tinere au valori ale colesterolului LDL mai mici decât cele ale bărbaților, însă după vârstă de 55 de ani, femeile au valori mai mari decât ale bărbaților în privința colesterolului "rău".

Aflarea riscului cardiovascular

Din fericire, îți poți evalua și îți poți află riscul cardiovascular, prin folosirea unor instrumente simple. Reține că riscul individual pentru potențiale boli coronariene sau evenimente cardiovasculare majore poate fi calculat, la fel și riscul de dislipidemie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212