REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ce este adevărat despre ulei?

Ce este adevărat despre ulei?

Replica API 10 iulie 2021 | 00:00 561

Pentru bună funcționare a organismului, excluderea totală din alimentație a grăsimilor vegetale (uleiurilor) nu este recomandată atunci când se încearcă scăderea în greutate.

Sursă foto: Shutterstock

Aflăm dacă miturile despre ulei sunt adevărate sau false și cât ulei avem voie să consumăm, pentru a nu avea un nivel prea mare al colesterolului în sânge.

Uleiul nu conține colesterol. Acesta se găsește doar în produsele de origine animală.

Cantitatea de calorii pe 100ml ulei este aproximativ egală cu cea conținută în 100 mg de grăsime animală.

Uleiul de măsline este mai sănătos decât cel de floarea-soarelui.

După ce s-a folosit o dată la prăjit, uleiul de floarea-soarelui se aruncă.

Uleiurile conțin vitamina E, un antioxidant puternic.

Omega 3 conținut în ulei are proprietăți antiinflamatoare și oferă protecție cardio-vasculară.

Uleiul de sâmburi de struguri este potrivit pentru orice fel de salate.

Uleiul de susan sporește savoarea alimentelor.

Uleiurile presate la rece nu se încălzesc la temperaturi mai mari de 40°C.

Uleiul de palmier și de cocoș se folosesc la prăjit pentru că temperatura la care se descompun în produși toxici nu este atinsă prin prăjire.

Cantitatea adecvată de ulei este de o lingură în fiecare zi.

Colesterolul în raport cu uleiurile și grăsimile folosite la gătit

Dacă ți-ai propus să gătești mai sănătos și, prin intermediul alimentației tale, să reduci nivelul colesterolului, trebuie să știi că e bine să folosești grăsimile corespunzătoare, în cantitățile corecte.

Medicii nutriționiști spun că grăsimile și uleiurile ne oferă acizi grași esențiali pentru sănătatea și bunăstarea noastră, iar unii dintre aceștia (în principal acizii grași Omega 3) sunt, de fapt, benefici pentru inima noastră. Grăsimile transporta vitaminele A, D, E și K în interiorul și în preajma corpului nostru și, totodată, aduc caloriile: 9 per gram, potrivit webmd.com, citat de doc.ro.

În plus, grăsimile aduc satisfacție atunci când mâncăm, pentru că sunt sățioase și gustoase. Uleiul de măsline din preparatele mediteraneene, untul din prăjituri și fursecuri, uleiul de arahide care da un plus de gust preparatelor făcute în tigaie în stil știr-fry ajută în timpul gătitului și fac că acele alimente să merite să fie mâncate.

Cele mai bune grăsimi și uleiuri pentru cei care gătesc cu puțin colesterol

Pentru a reduce nivelul colesterolului, este important să limitezi aportul de grăsimi, fără să ajungi la extreme. De asemenea, este important să alegi uleiurile și grăsimile corespunzătoare pentru a prepară mesele și gustările tale preferate.

Grăsimile care se găsesc în unt, margarină, în diverse produse tartinabile și în uleiurile vegetale sunt considerate fie bune (nesaturate), fie rele (săturate sau grăsimi trans).

Grăsimile nesaturate (mononesaturate și polinesaturate) sunt considerate benefice, deoarece ele împiedică înfundarea arterelor, care la rândul lor blochează circulația sângelui către inima și creier. Grăsimile nesaturate ar trebui să fie principalele tipuri folosite în prepararea alimentelor.

Surse de grăsimi bune (nesaturate)

Grăsimile mononesaturate sunt principalul tip de grăsime care se găsește în uleiul de măsline, uleiul de canola (un ulei de răpită), uleiul de susan, precum și în avocado și uleiul de avocado, în nuci și în uleiurile obținute din diverse tipuri de nuci.

Grăsimile polinesaturate sunt predominante în: uleiurile de porumb, de semințe de bumbac și de șofrănel; în semințele de floarea-soarelui și în uleiul obținut din ele; în semințele de în și în uleiul de ins în boabele de soia și uleiul obținut din soia; în anumite tipuri de margarine; și în fructele de mare.

Surse de grăsimi rele (săturate)

Grăsimile săturate cresc riscul de a avea blocaje ale vaselor de sânge. Ele sunt predominante în tipurile de carne grasă și în produsele lactate integrale (cu multă grăsime), inclusiv în unt, brânză, cașcaval, înghețată și lapte integral. Toate acestea conțin, totodată, o cantitate semnificativă de colesterol alimentar. Uleiul de cocoș, de palmier, din miez de palmier și untul de cacao furnizează mari cantități de grăsimi săturate, dar acestea nu conțin colesterol.

Corpul tău produce toate grăsimile săturate și tot colesterolul de care are nevoie, așa că nu trebuie să mănânci în plus. De asemenea, nu ai nevoie de niciun fel de grăsimi trans, care, la fel că grăsimile săturate, cresc riscul de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral.

Grăsimile trans se găsesc în margarină solidă la cutie și în alte tipuri de grăsimi (care sunt folosite pentru a face pâine sau produse de patiserie), precum și în unele alimente procesate, cum ar fi fursecurile, biscuiții sărați și produsele de la patiserie. Uleiurile pentru gătit nu conțin grăsimi trans.

Uleiurile, cu bune și cu rele

Grăsimile și uleiurile folosite pentru gătit conțin, de obicei, un amestec de grăsimi "bune" și "rele". Grăsimile și uleiurile sunt considerate benefice sau nu în funcție de cât de multe grăsimi săturate sau nesaturate îi furnizează corpului nostru. De exemplu, uleiul de măsline este considerat "bun", deși are unele grăsimi săturate, iar untul este considerat a fi "rău", chiar dacă conține unele grăsimi nesaturate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212