rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 24 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ce este pecinginea bărbii sau Tinea barbae?

Dermatofiții sunt ciuperci care invadează țesuturile keratinizate, cum ar fi pielea, părul și unghiile. Dermatofitoza este o infecție cauzată de dermatofiți; aceste infecții sunt denumite în mod obișnuit infecții „tinea”.

Dermatofiții au nevoie de keratină pentru creșterea lor și prin urmare, ele nu infectează suprafețele mucoasei. Infecțiile dermatofite pot afecta orice suprafață keratinizată superficială de la nivelul scalpului până la degetele de la picioare. Infecțiile cu Tinea sunt clasificate în funcție de zona afectată din corp, scrie doc.ro

Fiziopatologie pecinginea bărbii sau Tinea barbae

Dermatofiții sau ciupercile keratinofile provoacă infecții superficiale și profunde ale țesuturilor keratinizate. Anumiți factori precum vârsta, sistemul imunitar, utilizarea steroizilor, diabetul zaharat, traumatismele cresc probabilitatea infecțiilor cu dermatofiți.

Dermatofiții, împreună cu răspunsul inflamator al gazdei la agentul patogen combinat, sunt responsabili de patologie. Atât factorii fungici specifici ca adaptarea la gazdă, cât și factorii caracteristici gazdei precum răspunsul său imun și zona de infectare, joacă un rol în procesul inflamator.

Ce este pecinginea bărbii sau Tinea barbae?

Tinea barbae este o infecție dermatofită rară care afectează pielea, părul și foliculii de păr ai bărbii și mustății. Tinea barbae a fost descrisă pentru prima dată în 1842 ca o infecție fungică a zonei bărbii, unde elementele fungice au format o teacă continuă în jurul părului. Atunci ciuperca a fost numită „mentagrofit”, care înseamnă „plantă a bărbiei.” Tinea barbae este cunoscută și sub numele de sicoza bărbii, întrucât una dintre manifestările clinice este inflamația foliculilor de păr. Tinea barbae, în trecut, era atribuită în mod obișnuit a fi transmisă de aparatele de ras nesanitare folosite de frizeri. Prin urmare, era denumită în mod obișnuit „mâncărimea frizerului” sau „viermele bărbii”.

În pecinginea bărbii este implicat un dermatofit, mai precis o ciupercă, ce determină infectarea pielii în zona bărbiei, unde sunt prezenți foliculi piloși, atât la bărbați, cât și la femei. Ciuperca se poate înmulți într-o leziune preexistentă, zona fiind mai expusă agresiunii la bărbați, prin radere.

Tinea barbae provoacă, de obicei, leziuni superficiale, circulare, atât la bărbați, cât și la femei, dar pot să apară și infecțiile cu caracter mai profund. De exemplu, se poate dezvolta un kerion inflamat, ceea ce poate duce la cicatrici și la pierderea pilozității, mai ușor de remarcat la bărbați în zona respectivă, când rămâne o gaură circulară la nivelul bărbii. Tinea barbae este destul de rară; cele mai multe infecții ale pielii în zona bărbii sunt cauzate de bacterii, care suprainfectează o leziune a folicului, și în cazuri mai puține sunt generate de ciuperci.

Etiologie pecinginea bărbii sau Tinea barbae

Transmiterea infecțiilor dermatofite la oameni are loc prin contactul direct cu oamenii infectați sau dermatofiți antropofili, solul, adică dermatofit geofil ori cu animalele infectate ce reprezintă dermatofiți zoofili. Literatura de specialitate a arătat că Tinea barbae este cauzată exclusiv de dermatofiți zoofili și antropofili. Trichophyton verrucosum, Trichophyton mentagrophytes și Trichophyton rubrum sunt cele mai frecvent raportate organisme care cauzează pecinginea bărbii.

Alte organisme cauzale care au fost documentate sunt Trichophyton violaceum, Trichophyton megninii, Trichophyton schoenleinii, Trichophyton tonsurans, Trichophyton interdigitale, Trichophyton ernacei, Microsporum canis, Microsporum nanum, Mycroscporum gypseum și Epidermophyton floccosum. Până în anul 2000, majoritatea cazurilor de pecinginea bărbii sau Tinea barbae care au fost documentate în literatura de specialitate au fost cauzate de dermatofiți zoofili de la animale de fermă și animale domestice infectate, în special vaci (Trichophyton verrucosum), oi, porci (Trichophyton ernacei), cai, câini, și pisici (Microsporum canis). Mai recent, infecțiile cu Trichophyton rubrum antropofil au fost un organism cauzal frecvent raportat, așa cum s-a menționat în mai multe rapoarte individuale de cazuri la nivel mondial și în seriile de cazuri publicate din Portugalia și Mexic. Transmiterea de la om la om a acestei afecțiuni pecinginea bărbii este rară, dar posibilă.

Epidemiologie pecinginea bărbii sau Tinea barbae

Deși infecțiile fungice superficiale sunt foarte frecvente în întreaga lume, Tinea barbae este relativ neobișnuită. Tinea barbae a fost raportată pentru prima dată în 1842 și de atunci, doar puțin peste 150 de cazuri au fost raportate în literatura de specialitate până în 1990. Din cauza acestei rarități a bolii este dificilă prezicerea unei incidențe reale sau a riscului de a dezvolta această afecțiune. Distribuția dermatofiților este la nivel mondial, la fel și cazurile de Tinea barbae care au fost raportate în literatura de specialitate. Deoarece Tinea barbae este o infecție a părului și a foliculilor de păr din zona bărbii și a mustății, este observată exclusiv la bărbați și la adolescenți.

Diagnostic pecinginea bărbii sau Tinea barbae

Ciupercile zoofile cauzează predominant pecinginea bărbii sau Tinea barbae și, prin urmare, istoria ocupațională a pacientului, contactul cu animalele de companie și animalele domestice vor ajuta la restrângerea diagnosticului diferențial. Factori precum diabetul zaharat, traumele locale, utilizarea steroizilor și terapia imunosupresoare pot suprima mecanismele locale de apărare și le pot predispune la infecții cu dermatofiți. Având în vedere că au existat mai multe cazuri de dermatofitoze antropofile prin autoinoculare și transmitere de la persoană la persoană, este important să cunoaștem istoricul altor infecții dermatofite cum ar fi Tinea capitis sau Tinea pedis ale pacientului sau ale persoanelor apropiate ale acestuia.

Medicii diagnostichează Tinea barbae prin examinarea unei probe de piele, obtinuțe prin răzuirea pielii cu lama, sau a firelor de păr. Examinarea se face sub microscop sau se poate face o cultură ori o biopsie.

Diagnostic diferențial

Tinea barbae este frecvent diagnosticată greșit ca cu alte afecțiuni mai frecvente care afectează zona bărbii și a mustății, cum ar fi foliculita bacteriană, dermatita periorală, pseudofoliculita barbae, dermatita de contact, herpes simplex, sporotrichosis sau acnee.

Tratament pecinginea bărbii sau Tinea barbae

Tratamentul afecțiunii constă în medicamente antifungice administrate pe cale orală sau locală. Se pot utiliza agenți locali, dar numai ca terapie auxiliară, medicament secundar. Uneori, în cazul unei inflamații mari, se poate adminstra un corticosteroid. Tratamentul oral pentru Tinea barbae se face cu medicamente antifungice, cum ar fi griseofulvina, terbinafina sau itraconazol.

Dozele recomandate pentru agenții antifungici disponibili pentru Tinea barbae sunt:

• Terbinafină 125 mg până la 250 mg o dată pe zi;

• Ketoconazol 200 până la 400 mg pe zi;

• Fluconazol 200 mg o dată pe zi;

• Itraconozol 100 mg o dată pe zi.

Reacțiile adverse frecvente pentru terbinafină și azoli includ greață, dureri abdominale, diaree, erupții cutanate, creșterea transaminazelor și tulburări de vedere. În timpul tratamentului sistemic antifungic, se recomandă monitorizarea periodică a funcției hepatice, renale și hematopoietice. Interacțiuni medicamentoase semnificative se pot întâmpla atunci când medicamentele metabolizate hepatic sunt administrate împreună cu azoli.

În cazul în care zona este grav inflamată, medicii pot adăuga pe termen scurt un corticosteroid, cum ar fi prednisonul, de asemenea administrat oral, pentru a reduce simptomele și șansele de cicatrizare cheloidă. Tratamentul se recomandă doar de medic, după o examinare fizică și, dacă e nevoie, analize amănunțite.

Educarea pacientului cu pecinginea bărbii sau Tinea barbae

Tinea barbae este o boală contagioasă în care pacientul poate fi infectat fie de la un animal, fie de la o altă persoană, prin contact direct sau indirect. Odată pus diagnosticul de Tinea barbae, trebuie identificată și sursa infecției. Pacienții și membrii familiei ar trebui să fie examinați dacă au alte infecții dermatofite, cum ar fi Tinea capitis, Tinea pedis, onicomicoza. Animalele domestice și de fermă trebuie verificate dacă au dermatofitoze zoonotice și tratate corespunzător cu ajutorul unui medic veterinar pentru a preveni reinfectările. Pacienții cu pecinginea bărbii trebuie să evite să împartă perii de păr și pălării pentru a reduce transmiterea între membrii familiei.

marţi, 23 februarie 2021818
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
IATĂ ce MĂSURI TREBUIE să RESPECTĂM!
GANDUL.RO
„Eu am ucis-o pe Prințesa Diana!”- A recunoscut pe patul de moarte: 'Știa prea multe secrete'
Comentarii
mai mult...Sănătate
24 ian 00:00SănătateMigrenele și glutenul: care este legătura dintre ele?

...197

24 ian 00:00SănătateRoinița: ce proprietăți are planta și cum te ajută ceaiul și alte remedii?192
24 ian 20:27SănătateCăderea părului, cauzată și de slăbit?171
24 ian 00:00SănătateŞeful Pfizer spune că un vaccin anual ar fi de preferat dozelor booster

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat într-un interviu pentru o televiziune din Israel că lumea va...176

24 ian 00:00SănătateRafila spune că nu are nicio reţinere să-şi vaccineze copilul173
24 ian 00:07SănătateRafila: Mi se pare curios că oameni care refuză vaccinarea iau pastile fără rost și se pun în pericol377
24 ian 16:48SănătateRafila explică în ce condiții se va termina pandemia de Covid-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, întrebat dacă este posibil şi un al şaselea val al pandemiei de...467

24 ian 19:47SănătateAlexandru Rafila: 'Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron'841
24 ian 16:37SănătateJeff Bezos investește 3 MILIARDE de DOLARI ca să obțină tinerețea veșnică1011
24 ian 16:31SănătatePersoanele care utilizează țigări electronice sunt mai predispuse la infectarea cu COVID-19

Persoanele care vapează sunt mai predispuse le infectarea cu SARS-CoV-2, conform unei noi cercetări derulate în...483

24 ian 16:25SănătateVaccinarea împotriva COVID nu afectează fertilitatea343
24 ian 16:21SănătateUE le cere miniștrilor sănătății să se pregătească pentru administrarea dozei 4 a vaccinului anti-COVID498
Vremea
-3.9°-3.9° - -2.5° luni, 24 ianuarie 2022
ConstanțaUmiditate: 64%
Vânt: 8.17 m/s
Presiune: 1031 milibari

Loto
6/4946293334026
5/403043171836
joker3514524232
Horoscop
mai mult...SPSportRT
24 ian 10:42SportFotbal: Cicâldău a marcat pentru Galatasaray

Mijlocaşul român Alexandru Cicâldău a marcat golul echipei Galatasaray, aceasta din urmă fiind învinsă de...398

24 ian 00:00SportFotbal: Cagliari a remizat pe teren propriu cu Fiorentina în Serie A

Echipa Cagliari, cu mijlocaşul român Răzvan Marin integralist, a terminat la egalitate pe teren propriu, scor 1-1, cu...178

24 ian 00:00SportFotbal: Ajax Amsterdam a învins-o în deplasare pe PSV Eindhoven în derby-ul campionatului Olandei

Echipa Ajax Amsterdam a învins în deplasare, cu scorul de 2-1, formaţia PSV Eindhoven, duminică, în marele derby al...212

24 ian 00:00SportAuto - WRC: Sebastien Loeb a devenit cel mai vârstnic învingător în Campionatul Mondial de raliuri

Francezul Sebastien Loeb (M-Sport Ford), care va împlini luna viitoare 48 de ani, a devenit cel mai vârstnic pilot...220

Local
24 ian 23:53LocalCoronavirus: 2.624 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...245

24 ian 23:53LocalCoronavirus la Constanța: 2.520 de persoane, în carantină, și 5.312, izolate la domiciliu

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 78.383 de persoane...377

24 ian 23:54LocalÎncă un deces, din cauza Covid-19, la Constanța

578

24 ian 23:52LocalIncendiu la o casă de pe strada Islaz din Palazu Mare

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 23 ianuarie, la intersecția străzii...441

24 ian 23:52LocalAccident rutier pe DN 22A. O femeie de 35 de ani a murit

Pompierii tulceni au fost solicitați să intervină, duminică 23 ianuarie a.c., în jurul orei 16:50, pentru...1495

24 ian 23:53LocalIncendiu în municipiul Tulcea

Pompierii militari tulceni au fost solicitați să intervină duminică, 23 ianuarie a.c. în jurul orei 16:35, la un...311

24 ian 23:54LocalBeat mort la volan, nu a putut nici măcar sufla în etilotest

La data de 22 ianuarie a.c., în jurul orei 17.50, polițiști din cadrul Secției 3 au identificat un bărbat, de 62 de...546

24 ian 23:54LocalTânăr, de 23 de ani, prins drogat la volan cu canabis, în Medgidia

La data de 22 ianuarie a.c., în jurul orei 23.20, polițiști din cadrul Biroului Rutier Medgidia au identificat un...482

24 ian 23:55LocalA plecat la plimbare prin Hârșova, chiar dacă era carantinat

313

Politică
24 ian 16:45PoliticăCîțu, despre provocările anului 2022

Fostul premier și ministru de finanțe Florin Cîțu susține că strategia financiară pe care a adoptat-o în anul...370

24 ian 16:34PoliticăFlorin Cîțu trage cu TUNUL în Guvernul Ciucă

Liderul PNL, Florin Cîțu, susține că, în prezent, situația financiară este una extrem de delicată, iar România...466

24 ian 16:32PoliticăSorin Cîmpeanu: Până la începutul săptămânii viitoare, vor fi livrate în şcoli 10 milioane de teste COVID

398

24 ian 00:07PoliticăAlexandru Rafila: Nu am luat în calcul demisia

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila precizează că nu ia în calcul demisia, deşi nu are ”niciun apetit”...410

24 ian 16:48PoliticăVasile Dîncu: Nu văd în AUR un mare pericol

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianţa pentru Unirea Românilor...411

24 ian 19:35PoliticăMinistrul Apărării: România nu va intra în niciun război de tip militar

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat sâmbătă că "România nu va intra în niciun război în...1010

24 ian 16:25PoliticăDîncu: Rusia încearcă să tragă o nouă Cortină de Fier

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat vineri seară, la Arad, cu privire la ultimele evoluţii...429

24 ian 16:26PoliticăGeoană, despre amenințarea rusească: E o diferență între un partener al NATO și țări membre NATO

NATO este pregătită pentru orice, dar va insista pe o soluție diplomatică. Asta a spus Mircea Geoană, adjunctul...545

24 ian 16:27PoliticăUE pregătește un document de ÎNGRĂDIRE mai TERIBIL decât certificatul VERDE

1929

Interviuri
5 ian 00:16InterviuriCOȘA: Voi COLABORA foarte BINE cu Marilena DRAGNEA! VIDEO

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat în studioul REPLICA, marți, 4 ianuarie a.c., pentru a discuta...3638

21 dec 00:06InterviuriIulian SOCEANU: Până în primăvară GAZELE vor fi puse în FUNCȚIUNE! Video

Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu, s-a aflat în studioul Replica, luni, 20 decembrie, pentru discuta...5315

21 dec 00:06InterviuriCÎRJALIU, despre CIOBANU: Tu ești un MINCINOS și un zero BARAT! Video

4177

14 dec 00:25InterviuriSTELIAN Ion: PREDOIU e LEGAT de mâini și de picioare, direcționat unde vor alți POLITICIENI! Video (I)

Stelian Ion, fostul ministru constănțean al Justiției, a acordat un interviu cotidianului Replica, în care a vorbit...3531

11 dec 00:30InterviuriCHIȚAC: Nu pot să îmi imaginez PUZ-ul Peninsulei fără PORTUL TOMIS! VIDEO

Primarul Constanței, Vergil CHIȚAC, a ținut vineri, 10 decembrie, audiențe direct din studioul Replica. Edilul a...8574

10 dec 00:32InterviuriÎNGRIJIREA persoanelor VÂRSTNICE la DOMICILIU prinde contur! Video

4707

Monden
24 ian 16:32MondenLouie Anderson, comic și actor premiat cu Emmy, a murit la 68 de ani

Louie Anderson, comic, regizor și actor premiat cu Emmy, a murit la vârsta de 68 de ani, informează NBC News....466

24 ian 16:21MondenArnold Schwarzenegger, implicat într-un accident cu patru mașini

Actorul american Arnold Schwarzenegger a fost implicat vineri într-un accident rutier cu patru mașini în Los Angeles,...791

24 ian 16:22MondenDefilările carnavalului de la Rio de Janeiro amânate pentru aprilie din cauza pandemiei

309

24 ian 16:35MondenNick Jonas și Priyanka Chopra au devenit părinți

Nick Jonas și Priyanka Chopra le-au oferit fanilor lor o surpriză de zile mari! Actrița și cântărețul au anunțat...652

24 ian 16:35MondenCuza, întâlnire cu Ilona Brezoianu la un restaurant din Capitală

Cuza de la Noaptea Târziu și Ilona Brezoianu s-au întâlinit într-un restaurant de lux din Capitală. Cei doi au...1504

24 ian 16:34MondenVești proaste pentru fanii Carla’s Dreams: Solistul anunță că vrea să se retragă

Carla’s Dreams există în industria muzicală din România de zece ani. Membrii trupei au lansat o nouă melodie,...1417

24 ian 16:23MondenOpiniile diferite asupra vaccinării anti-COVID ar fi dus la despărțirea dintre Jason Momoa şi Lisa Bonet

Jason Momoa, devenit celebru pentru interpretarea personajului Aquaman, şi Lisa Bonet s-ar fi despărțit din cauza...603

24 ian 16:20MondenPamela Anderson a anunţat că divorţează de cel de-al cincilea soţ

Pamela Anderson, vedeta din serialul "Baywatch", a solicitat divorţul de Dan Hayhurst, cel de-al cincilea său soţ,...598

24 ian 16:14MondenCântărețul Meat Loaf a murit la 74 de ani

562

Mapamond
24 ian 16:22MapamondIrlanda ridică majoritatea restricţiilor

Premierul irlandez, Michael Martin, a anunţat vineri ridicarea cu începere de a doua zi a majorităţii restricţiilor...408

24 ian 16:26MapamondUn cutremur de 6,6 a zguduit Japonia

Un cutremur cu magnitudinea 6,6 a zguduit vineri seară sud-vestul Japoniei, potrivit Agenției Naționale de...364

24 ian 16:24MapamondGuvernul Germaniei pregăteşte majorarea salariului minim

420

24 ian 16:24MapamondŞeful ONU, 'convins' că nu va fi o invazie rusă în Ucraina

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat vineri că este "convins" că o invazie sau o incursiune...454

24 ian 16:19MapamondNATO consideră 'inacceptabilă' cerinţa Rusiei privind o retragere din Bulgaria şi România

NATO a respins vineri cererea Rusiei privind o retragere a trupelor străine ale Alianţei Nord-Atlantice prezente în...506

24 ian 16:19MapamondFederația Rusă ameninţă cu 'cele mai grave consecințe' dacă NATO nu-și retrage trupele din estul Europei

1545

Sănătate
24 ian 16:48SănătateRafila explică în ce condiții se va termina pandemia de Covid-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, întrebat dacă este posibil şi un al şaselea val al pandemiei de...467

24 ian 19:47SănătateAlexandru Rafila: 'Este aproape imposibil să nu te infectezi cu Omicron'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, care nu...841

24 ian 16:37SănătateJeff Bezos investește 3 MILIARDE de DOLARI ca să obțină tinerețea veșnică

1011

24 ian 00:00SănătateŞeful Pfizer spune că un vaccin anual ar fi de preferat dozelor booster

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat într-un interviu pentru o televiziune din Israel că lumea va...176

24 ian 00:00SănătateRafila spune că nu are nicio reţinere să-şi vaccineze copilul

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu are nicio reţinere să îşi vaccineze copilul împotriva...173

24 ian 00:07SănătateRafila: Mi se pare curios că oameni care refuză vaccinarea iau pastile fără rost și se pun în pericol

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că cele mai multe dintre produsele recomandate de „aşa-zişi...377

24 ian 16:31SănătatePersoanele care utilizează țigări electronice sunt mai predispuse la infectarea cu COVID-19

Persoanele care vapează sunt mai predispuse le infectarea cu SARS-CoV-2, conform unei noi cercetări derulate în...483

24 ian 16:25SănătateVaccinarea împotriva COVID nu afectează fertilitatea

Vaccinarea împotriva COVID nu afectează şansele de a concepe un copil, arată datele unui nou studiu finanţat de...343

24 ian 16:21SănătateUE le cere miniștrilor sănătății să se pregătească pentru administrarea dozei 4 a vaccinului anti-COVID

498

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT