REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
14.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ce proiecte vor să demareze primarii din judeţul Constanţa (II)

Ce proiecte vor să demareze primarii din judeţul Constanţa (II)

Replica API 17 octombrie 2013 | 00:00 125

Dacă au bani, bine, dacă nu... mai aşteaptă

Dacă au bani, bine, dacă nu... mai aşteaptă

O bună parte a unităţilor administrativ teritoriale din judeţ se dau de ceasul morţii. Fie că vorbim de drumuri, canalizări, şcoli sau baze sportive, situaţiile financiare ale edililor judeţului Constanţa nu sunt deloc roz. Cei mai mulţi dintre ei invocă problema arieratelor, care îi obligă să bată pasul pe loc. Dacă unii se străduiesc să mai construiască pe ici-colo câte ceva, alţii au ajuns la o concluzie clară: "poate la anul reuşim să mai facem ceva".

Primarul localităţii Chirnogeni, Gheorghe Manta, se numără printre cei care răsuflă uşurat. Manta a reuşit să scape de arierate, dar este convins că, anul acesta - cât a mai rămas din el -, nu se aşteaptă la schimbări spectaculoase. El a declarat pentru "Replica": "Momentan stăm binişor, în sensul că am reuşit să achităm arieratele. Am avut în iarnă o problemă, cu datoriile de peste 90 de zile şi, prin intermediul Trezoreriei Statului, am reuşit să ne eliberăm de ele. A fost nevoie de contractarea acelui credit pentru datorii mai vechi. Este vorba de un drum pietruit de anul trecut şi pentru care trebuia să achităm. Proiecte? Doar când vom avea bani". Nici la Ciocârlia situaţia nu este îmbucurătoare. Primarul localităţii, Traian Dragomir, speră să reuşească să asfalteze în totalitate în zonă. El a declarat pentru "Replica": "Am plătit arieratele acum vreo 4-5 luni. Momentan, avem bani de salarii. E bine că ne asigură Consiliul Judeţean rata arieratelor pentru anul curent. În privinţa proiectelor, sperăm să reuşim asfaltarea totală a localităţii. Ea este realizată până acum în proporţie de 60%, ar mai fi restul de 40%".

La Dobromir, finanţare de la Guvern. La Lipniţa, se impune Consiliul Judeţean

La Dobromir, vremurile grele se apropie de apus. Cel puţin aşa susţine primarul localităţii, Eugen Iliescu. Edilul se mândreşte cu un buget echilibrat şi încasări peste aşteptări: "Dacă vin ratele pentru arierate la timp, avem un buget echilibrat. Avem şi credite contractate la Guvern, acceptabile. E vorba de 6.000 de lei, pe lună, cu tot cu dobândă, pentru o perioadă de patru ani. Veşti bune avem din domeniul terenurilor, în sensul că impozitul a fost depăşit, încasările au fost mari, peste aşteptările noastre. În privinţa altor domenii, încasările sunt cam aceleaşi cu cele din anii precedenţi. Am reuşit să facem drumul transfrontalier, acela de 15-16 kilometri, în vară. Mă rog, mai sunt şi altele locale, cum ar fi o creşă, realizată acum în proporţie de 70%, alte şapte săli de clasă sau geamia", a mai spusy edilul. La Lipniţa, situaţia este critică. Primarul, Florin Georgel Onescu, nu prevede nici pe viitor vreo îmbunătăţire, întrucât încasările au fost, sunt şi vor mereu insuficiente pentru cerinţele localităţii: El a declarat pentru "Replica": "E greu tare cu banii. E foarte greu. Am achitat arieratele, dar, mai mult, nu ştiu ce să zic. Păi, procentual, la încasări stăm bine: peste 90%. Dar, în cifre, asta înseamnă cinci miliarde de lei, în contextul în care doar iluminatul costă un miliard de lei. Ce să faci? Avem susţinere de la Consiliul Judeţean, pentru că noi n-avem deloc bani".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212