REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Celebrul avocat Mihai Valeriu, apărătorul vameşilor din dosarul "Containerul", dat pe mâna DNA de un client

Celebrul avocat Mihai Valeriu, apărătorul vameşilor din dosarul "Containerul", dat pe mâna DNA de un client

Replica API 18 octombrie 2012 | 00:00 750

Arestat pentru o şpagă de 8.000 de euro

Arestat pentru o şpagă de 8.000 de euro

Avocaţii sunt cei care, de cele mai multe ori, au grijă ca şpaga să ajungă la cei care, chipurile, fac justiţie clienţilor lor. Însă, în unele cazuri, banii ajung în buzunarele proprii. În ultimii ani, tot mai mulţi avocaţi ajung, ei înşişi, în banca acuzaţilor pentru acte de corupţie, trafic de influenţe şi alte acuzaţii de acest gen. Cât mai este şpaga cerută de avocaţi pentru a interveni pe lângă organele judiciare penale? 8000 de euro. Sau cel puţin ăsta-i preţul celebrului avocat Mihai Adrian Valeriu. El este cercetat pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată şi a fost arestat pentru 29 de zile, decizia fiind luată de Curtea de Apel din Bucureşti. Decizia nu este definitivă.

Avocatul Valeriu Adrian Mihai îşi va petrece următoarele 29 de zile în spatele gratiilor, după ce procurorii DNA l-au prezentat instanţei din Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Iată ce spune comunicatul DNA: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul Valeriu Adrian Mihai, avocat în Baroul Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele: În perioada februarie 2011- iunie 2012, inculpatul Valeriu Adrian Mihai a pretins de la un denunţător 8.000 de euro din care a primit 2.500 de euro şi acte de înstrăinare fictivă de bunuri pentru suma de 20.000 de lei (cu rol de a garanta primirea ulterioară a banilor). În schimb, inculpatul Mihai Valeriu Adrian a promis că va interveni pe lângă organele judiciare penale, astfel încât denunţătorul să beneficieze de înjumătăţirea pedepsei în dosarul penal în care era cercetat în acea perioadă. Inculpatului Mihai Valeriu Adrian i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 16 octombrie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. (...) Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", se spune în comunicat. În urma acestor acuzaţii, avocatul riscă să fie suspendat din Baroul Constanţa, însă nu înainte ca şeful instituţiei să asculte şi apărarea acestuia. "Noi nu am intrat în posesia comunicatului de la DNA. Baroul trebuie să fie înştiinţat de către organele de cercetare penală de orice acţiune penală. Oricum, el are posibilitatea de a se sesiza şi să înceapă o anchetă privind abaterea disciplinară, iar Consiliul Baroului să înceapă suspendarea lui. Există un text care spune că, orice avocat care săvârşeşte acţiuni penale, poate fi suspendat. Noi, după ce vom primi comunicatul, vom convoca Consiliul într-o şedinţă extraordinară să vedem ce măsură vom lua. Însă, măsura poate fi luată doar după ascultarea avocatului, ori, noi nu putem face asta din moment ce este arestat", a declarat decanul Baroului Constanţa, Gabriel Cornel Grigore. Culmea este faptul că avocatul Mihai Valeriu a apărat pe unul dintre vameşii anchetaţi în dosarul numit denumit sugestiv "Containerul", şi anume Ioan Dan Didilescu, anchetat pentru aceeaşi faptă pentru care omul legii este acum acuzat, şi anume, luare de mită în formă continuată. Vameşul a fost arestat la începutul anului, alături de nume sonore precum Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al MAI, Sunai Cadâr, şeful Regionalei Vamale Constanţa şi senatorul Mircea Banias, pentru infracţiuni de coorupţie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272