REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Centrul Vechi din Constanţa, în continuare DEPLORABIL. Primăria anunţă de ani de zile că vrea să îi schimbe înfăţişarea!

Centrul Vechi din Constanţa, în continuare DEPLORABIL. Primăria anunţă de ani de zile că vrea să îi schimbe înfăţişarea!

Replica API 30 decembrie 2017 | 00:00 1106

Viața de noapte a orașului Constanța nu este una de neglijat. Vara, turiștii nu aleg doar stațiunea Mamaia sau cele din afara municipiului și preferă și centrul orașului, iar zona istorică este un punct de atracție important mai ales pentru străini. Dar, barurile și cluburile nu ascund înfățișarea Centrului Vechi, care se degradează de pe o zi pe alta. Municipalitatea dorește, după cum și-a propus în proiectul de buget pe anul 2018, ca imobilele din zona peninsulară să fie reabilitate. Desigur, această dorință nu este o noutate. Încă de pe vremea primarului Radu Mazăre se dorea o schimbare la față a zonei istorice, însă doar câteva clădiri s-au conformat. Restul stau să cadă.

Așa se face că starea de degradare a imobilelor a ajuns un real pericol. Multe clădiri sunt semnalizate, iar plase de protecție sunt montate pentru ca bucăți din imobil să nu cadă peste trecători. Constănțenii sunt revoltați de faptul că centrul istoric arată ca după un bombardament. „Constanța are centru vechi, da! Dar parcă e Siria!”, spunea revoltat un trecător.

„Este nevoie de investiții masive sau proprietarii să fie forțați să renoveze. Nu este normal să vină străini și să vadă oameni ai străzii care stau printre ruinele murdare care stau să cadă”, a spus o femeie. Primăria Constanța a prezentat în proiectul de buget aferent anului 2018 că o prioritate printre altele se află și reabilitarea centrului istoric.

De altfel, nu este prima oară când constănțenii aud aceasta promisiune. Încă de pe vremea fostului primar Radu Ștefan Mazăre se discuta despre investiții din fonduri europene pentru reabilitarea Centrului Vechi. Actuala conducere, în frunte cu Decebal Făgădău, a reușit să reabiliteze zona Piața Ovidiu, care arată decent, a pavat străzile principale care merg către Faleza Constanța, iar unii proprietari și-au reabilitate clădirile. Dar în rest? Printre clădiri modernizate, puține la număr de altfel, stau ruinele unei istorii apuse și uitate.

Potrivit documentului Primăriei Constanța se are în vedere „reabilitarea fațadelor și acoperișurilor la clădirile proprietate publică sau privată a unității administrativ teritoriale, în principal în zonele centrale ale orașului și în Piața Ovidiu”. Dacă rămâne și în anul 2018 doar o promisiune, rămâne de văzut!

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da sa inceapa schimbare incepand de la fagadau zis balbuta.Crucea matii de hot.
4
1
Pavarea strazilor din peninsula s-a facut mediocru. Vorbim de degradare la nici 2 ani de la lucrare. Oricum ne meritam soarta, suntem prostiti pe fata
7
0
Tigani inca sunt destui in zona. Multi acoperiti de primarie, unde cotizeaza. Politia ii acopera caci tiganul este un turnator innascut. Nu cred ca vor mai zabovi mult pe aici...
7
0
nu prea mai sunt ciori in piata ovidiu si mai jos au ramas pe langa liceul eminescu niste proxeneti
3
2
Pana nu sunt izgonite ciorile din centrul vechi nu se va schimba nimic. Numai ca aceste zburatoare se inmultesc si in curand vor deveni majoritari.
13
2
Constanta a devenit o adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui
8
5
Niciodata Constanta nu a aratat mai rau decat in Iepoca Mazare si in Era Fagadau.Nici in timpul celor 2 razboaie nu au fost atatea cladiri in ruina.Nici nu se putea altfel cand la carma orasului a fost tiganul Mazare din Ferentari si tuciuriul Fagadau. Orasul este murdar ca cei doi primari pesedisti.Ai spus PSD,ai spus veceu si tragi apa.Sictir partid de neobolsevici imputiti !
11
2
cel mai mizerabil oras din romania..incepand cu epoca mazare
14
1
intr-un mic port orasel prin Egipt,o zona f.f.saraca si plina de ruine.Daca vreau sa-mi reamintesc 100%cum era,merg la o plimbare"pe strasse prin centrul vechi"din Constanta.Rusine sobolanilor rosii care-au facut din C-ta o imensa groapa de gunoi cu tigani caini vagabonzi si interlopi.
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108