REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

CET Palas și RADET, în INSOLVENȚĂ! Ce va însemna pentru constănțeni

CET Palas și RADET, în INSOLVENȚĂ! Ce va însemna pentru constănțeni

Replica API 6 iunie 2019 | 00:06 1452

Electrocentrale Constanța Sa (CET Palas, cum este cunoscut de constănțeni) a intrat în insolvență în urmă cu câteva zile, CITR devenind administrator judiciar provizoriu. În urma acestei decizii, Consiliul de Administrație al RADET Constanța a anunțat, marți, 4 iunie a.c., faptul că și regia a declanșat procedura de insolvență, „ca măsură de a proteja interesele regiei”.

Principalul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii și preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din municipiul Constanța, Societatea Electrocentrale Constanța S.A. (CET Palas) a solicitat Tribunalului Constanța declanșarea procedurii de insolvență, cerere care a fost admisă de magistrați la sfârșitul lunii mai a.c.. Insolvența a fost solicitată pe fondul situației financiare de criză, urmare a faptului că societatea nu a mai încasat creanțele de la clienți și suferă pierderi uriașe financiare, din cauza infrastructurii vechi de transport, dar și a faptului că a tot acumulat datorii la furnizori și alți parteneri.

Urmare a acestei decizii, Consiliul de Administrație al RADET Constanța a anuțat că și regia va intra în insolvență, „pentru a proteja interesele regiei”.

„Luând în considerație faptul că la data de 28.05.2019 Tribunalul Constanța a admis cererea ELECTROCENTRALE CONSTANȚA S.A. și a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței pentru aceasta, pe cale de consecință Consiliul de Administrație al R.A.D.E.T. Constanța a analizat posibilele efecte ale acestui demers și a dispus declanșarea procedurii generale a insolvenței pentru regie. Această măsură a fost luată deoarece Electrocentrale Constanța S.A. este principalul creditor al R.A.D.E.T. Constanța și pentru a proteja interesele regiei era necesară o astfel de decizie”, se arată într-un comunicat transmis de RADET Constanța.

Însă, au ținut să sublinieze reprezentanții regiei, consumatorii nu vor fi afectați în niciun fel de această măsură. „Dorim să informăm pe toți consumatorii racordați la R.A.D.E.T. că această decizie nu va afecta în niciun fel continuitatea și calitatea serviciilor de distribuție a energiei termice în municipiul Constanța. Asigurăm pe toți cetățenii municipiului Constanța că eforturile noastre pentru furnizarea energiei termice în condiții de maximă siguranță, cu impact minim asupra mediului și care să nu afecteze sănătatea populației, vor continua și vor fi dezvoltate sub coordonarea Primăriei municipiului Constanța”, se mai arată în aceeași comunicare.

Administrator judiciar: „Dorim consolidarea și performanța CET Palas”

Cât privește intrarea în insolvență a CET Palas, se impune precizat că administrator judiciar în procedura insolvenței este CITR, parte a CITR Group, primul grup de firme din România, specializat în remedii personalizate pentru companiile aflate în impas economic. Aceștia au intervenit, de asemenea, în procedurile de insolvență ale Hidroserv, CET Arad sau CET Oradea.

CET Palas vizează procesul de reorganizare, al cărui scop este „consolidarea și performanța furnizorului unic de agent termic din municipiul Constanța”, au transmis reprezentanții firmei. Adrian Lotrean, Senior Partner CITR: „Pentru echipa CITR, acest proiect reprezintă o nouă provocare în domeniul energetic. Ne-am propus reorganizarea companiei și ne vom canaliza expertiza și eforturile către modernizarea și eficientizarea platformei de producție. Ne concentrăm pe redarea fiabilității și valorizarea acesteia, astfel încât compania să ofere servicii de calitate populației din Constanța.”

Planul de măsuri care urmează să fie definit este menit să asigure modernizarea capacităților de producție ale societății și continuitatea furnizării agentului termic către consumatori. „Umărim ca, la finalul implementării planului de reorganizare, să putem rămâne, pentru o perioadă lungă de timp, în serviciul cetățenilor ca o societate sănătoasă din punct de vedere financiar și performantă din punct de vedere tehnologic. Îi asigurăm pe constănțeni că nu va fi afectată continuitatea alimentării cu agent termic. Totodată, avem încredere și ne bazăm pe echipa CITR pentru a atinge aceste rezultate”, au mai declarat reprezentanții conducerii CET Palas.

Următorii pași în procedură sunt depunerea, până la data de 29.07.2019, a tabelului preliminar de creanțe și prima adunare generală a creditorilor, care va avea loc pe 05.08.2019.

Societatea Electrocentrale Constanța S.A. este principalul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii și preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din municipiul Constanța. Societatea deține centrala CET Palas și rețele de transport agent termic primar până la punctele termice (PT) aparținând distribuitorului local R.A.D.E.T. Constanța. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.

Centrala Palas a fost pusă în funcțiune în anul 1970 și tot de atunci asigură continuu furnizarea agentului termic către populație și consumatorii noncasnici din municipiul Constanța, racordați la sistemul centralizat de termoficare.

CITR, liderul pieței de insolvență din România, a distribuit creditorilor peste 400 de milioane de euro în ultimii cinci ani. Cu o experiență de aproape 20 ani, societatea a fost fondată cu obiectivul însănătoșirii companiilor în dificultate și a reintegrării acestora în circuitul economic prin mecanisme inovatoare de reorganizare. CITR este aproape de clienți prin cele zece birouri din toată țara, oferă soluții personalizate prin cei peste 150 de specialiști din echipele pluridisciplinare de caz și susține antreprenorii în dificultate cu expertiză complexă, dobândită în urma gestionării a peste 950 de proiecte din toate domeniile de business.

Reamintim că, în toamna lui 2018, RADET avea datorii de peste 258 milioane lei (aprox.56 milioane euro) doar către Electrocentrale Constanța SA. Mai mult, pe rolul instanței se judeca un proces pentru o altă datorie, de aproximativ 163 de milioane de lei, pe care RADET nu o recunoaște.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oradea este un oras in care toate centralele de cartiere au fost trecute pe gaze folosind fonduri europene in totalitate ---la noi cine sa atraga bani UE ? Niste incapabili ?
2
1
FAGADAU putea sa faca demult CETul sa mearga pe energie cu sursa regenerabila, cu o gigacalorie super-ieftina. N-a putut si n-a vrut. E mai simplu sa-ti tragi spagi din PUZuri, PUDuri si BLOCURI cu VANTURACHE. De unde stim ca putea sa faca CETul sa mearga asa? Pentru ca alti primari ai unor orase mult mai mici au putut!!! Un HOT si-un NEPUTINCIOS, inconjurat doar de mascarici mai slabi ca el. Complexul omului pitic - ask napoleon.
12
0
esti naiv. cet incalzeste cu gaze. centrlele de la bloc sunt racordate la gaze. nu vrem sa mai platim trantorii care sparg seminte la centralele de bloc ca se zice ca sunt mecanici si stau la barfa toata ziua iar noaptea sforaie. Mai bine centrale de ap., cat consumi atat platesti.
7
3
Uraaaaaaa!s-au dus pomenile ptr tiganime, ptr aia de se dau saraci cu sute de ueor in conturi.Putem sa ne punem gaze si sa platim cat consumam
10
4
dan pelcinski ala cu prafurile e unu din c d administratie, referitor la apa folosita e adusa din arabia saudita de unu stoe
7
0
Bogdan Pruia m-a prins in parcare si mi-a bagat penisul in funduletz apoi intre gingii prima reactive a fost chitzaitul dupa care v1ol o senzatie de repetat eu si taticul meu Nas am avut aproape aceeiasi soarta
3
3
Avem cea mai scumpa gcaldin tara !---luna asta a venit 11 lei apa rece si 23 lei mc apa calda
18
0
RADET si CET sa spuna cu ce sume sunt platiti membrii C de administratie si ce calificare are fiecare. Sa mai spuna de ce nu au echipe specializate pt interventii in teren si de ce dar si la ce sume apeleaza la firme private. Si PSD si PNL sug banii celor doua regii. Si masonii lui Babu sunt abonati! Fagadau, cat de idiot si sluga poti fi de nu pui picioru' n prag !? Puscaria o sa va inghita, javrelor!
18
1
Daca mai poate intelege cineva din actuala guvernare si de la primarie adica PSD ca trebuie bagati bani pentru innoire si ca nu mai merge cu neplata de datorii va fi ok ca in alte parti, daca nu, va fi nahpa ca in orasele prost gestionate. Din pacate constanta este prost gestionata acum. Dar e bine bine furata. Vestea trista e ca si in cazul inchiderii CET primaria tot va plati datoriile lu Mazare la stat. Adica platim noi fraierii care ne uitam la pesedistii constanteni de 20 ani.
21
0
SI GAZU SE VA SCUMPI,,NU VA BUCURATI ,,TREBUE SA FIE ALTERNATIVA,
16
6
Poate intra la insolventa si taxele de debransare impuse de RADET Constanta. Este un abuz perpetuat de ani de zile .
24
1
tehnic vorbind..Si ei au tot preturi corecte, costa mult arderea carbunilor etc
7
8
treceti pe centrale de apartament cat mai repede si scapati de hotii astia si bucurati-va de preturi corecte
22
9

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272